Nováček a canon EOS-1Ds Mark II

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod cotomas 3. 5. 2008 20:16

Ahojte všichni, chtěl bych poradit s tímto fotákem canon EOS-1Ds Mark II . Mam možnost ho koupit od kamaráda, ale nikdy jsem profi nefotil, ale chtěl bych mít lepší fotky, než s 4MB digi fotakem. Nevim ani jak je složitej, ale většinou mě technický věci baví a jdou.
Díky všem.
cotomas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod janfran 3. 5. 2008 20:51

Samozřejmě ten foťák je skvělěj, bezvadnej a fantastickej, ale sám od sebe skvělý, bezvadný a fantastický fotky dělat nebude. Lepší fotky získáš především tak, že se naučíš základům fotografie a pak se budeš pořád zdokonalovat...potom ti umožní dělat i fotky, o kterých se ti zatím jen zdálo.
Klidně ho kup, ale s vědomím, že to děláš spíš pro radost a potěšení, než kvůli závratnému zlepšení výsledků. Oproti podstatně levnějším zrcadlovkám (Pentax K10, Nikon D80, Nikon D200...) ti totiž možná ani nepřinese moc věcí navíc, které bys využil. Záleží hlavně na tom, co bys nejvíc fotil. A důležitý taky je, jaký objektivy ti k němu kamarád nabízí, o to bych se zajímal stejně jako o tělo, možná i víc.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cotomas 3. 5. 2008 21:03

Zaklad tak jak se prodává, navíc mi dává jen box na extra baterie. Chtěl jsem fotit na srazech auta, kamarady atd. O momentky mi nejde, na to mam něco jiného, ale chtěl jsem mít prostě aspon 1 fotku z 10 dobrou :-) a konečně se s něčím naučit fotit atd. Vystavy s tím dělat nechci :-) prostě pomale samouk :-).
Dík za info.
Ps. rád bych pokecal i po ICQ .220472774
cotomas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod víík 3. 5. 2008 23:12

Základ jak se prodává je dost široký pojem. Většinou se prodává bez objektivu. Jinak je to spíš studiovej foťák. Jistě s tím děvčata ohromíš. Je to velký a těžký jako kráva. O to trapnější bude, když z něj budeš mít nepovedené fotky.

Jinak profíci často fotí zrcadlovkama nižší a střední třídy. Takovejhle foťák jako chceš ty mají jen ti movitější profíci. Za kolik ho koupíš? Jak je starý? Kolik cyklů má závěrka?
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drAcOniS 4. 5. 2008 08:54

Spíš kamaráda poproste, aby Vám ten foťák s nějakým objektivem půjčil na den dva, jestli by splňoval Vaše představy. IMHO koupit si 1D jako člověk, který s focením začíná, mi přijde tak trochu jako zbytečné mrhání penězi, které bych osobně radši vrazil do objektivů, ale koneckonců proč ne... Je ale dobré vědět, že kvalitní foťák není zdaleka zárukou kvalitních fotografií. Hezká fotka se dá udělat s foťákem za 10k a hrozná i s foťákem za 100k :-)

Také je třeba si uvědomit, že pokud jste zvyklý z nějakého kompaktu nebo UZ, tak DSLR nedělá s fotkou tolik úprav jako právě kompakty a UZ (žehlení šumu, doostřování atd.), takže "syrové" fotce z DSLR většinou prospěje ještě pár dodatečných úprav v PC, aby vypadala podle představ fotografa (samozřejmě není to podmínkou, ale...).

Jen pro zajímavost - o tom, jak to může někdy dopadnout (tím vůbec neříkám, že by to byl Váš případ) svědčí třeba vlákno zrkadlovka za 40k sk v rukach amatera... :D
Nikon D80 + Tamron 17-50mm F2.8 XR Di II LD Asp.(IF) + Sigma 70-200mm F2.8 EX APO HSM
drAcOniS
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 4. 5. 2008 14:05

Ja sice /asi/ uz nie som amater, ale EOS 1 som si "netrufol" - k fotoaparatu treba hlavne optiku- takze som uprednostnil "obycajny" EOS 40D a teraz idem dokupit skla, mam ale vyhodu v tom, ze viem co potrebujem. Pre amatera je EOS 1 dobra volba iba v pripade super ceny....tj do 100tis.
Urcite ho skus-po tom sa ale bojim, ze uz ho nebudes chciet vratit:D:D:D vela stastia.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 4. 5. 2008 16:46

Fotoaparát si půjčte na den nebo na dva, dejte na to ten "seťák", což bude asi Canon EF 24-70L F2,8 (váha 950 gr.), přidejte externí blesk, aby Vaše modelky měly lesk v očích a zkuste s tím fotit. Pokud Vás to chytne a dokážete se smířit s tím, že budete několik hodin v kuse cvičit s takovou váhou, klidně si ten foťák kupte. Všichni Vám jej budeme závidět. Já určitě ;) Minimálně máte jistotu, že za podobné peníze (pochlubte se za kolik) jej prodáte i za rok. Takovéto fotoaparáty na ceně moc neztrácejí.

Jen si dejte pozor na přesné ostření. Občas se Vám asi stane, že když zaostříte modelce na obočí, tak oči zůstanou neostré (ohnisko 70mm F2,8 a delší ohniska a nižší clony).
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 5. 5. 2008 09:49

taktiez by som to moc nedoporucoval ...

1. rozumne skla zbytocne drahe a velke (lebo FF)
2. 22Mpixlov naco!!!
3. Ziadne predvolitelne rezimi .... aspon na zaciatok sa hodia (po case ich opustis)
4. U tychto fotakoch sa ocakava, ze ovladas fotenie robia iba malo uprav automaticky a ocakavaju vela uprava a spracovava.

Narovinu povedane 1Ds III podlaman bude preteba zbytocne zavazie hebedo a lepsie fotky na zaciatok dosiahnes snejakou polo profi zrkadlovkou ci uz FF alebo mensi format, ale ak si ho vyskusas a budu sa ti pozdavat vysledky tak horsa dotoho.

p.s. ten link sa teba az tak asi netika .... tak dopadne clovek co sa o fotenie nezaujima a kupi si to co mu doporuci predavac, uz len svojim prichodom sem si na daleko vyssej urovni xD
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 5. 5. 2008 10:41

Este nieco - spracovanie 16,7Mpx fotiek je pre PC dost narocna zalezitost (pre moje PC su uz 10Mpx fotky moc velke)....fotenie s P/A/S rezimami neni narocna vec ked mas aspon tochu predstavu o tom, ako sa tvory fotka, dodatocne upravy v PC nie su pri dobrom nastaveni fotoaparatu (ostrost, sytost, farebny posun atd.) nutne, ale urcite prinajmensom vhodne, lebo dostanes este vyssiu kvalitu nez "len" vynikajucu (ak bude dobre exponovany zaber)....zasadna vyhoda je obrovska odolnost a velmi prijemne rozmery, ktore (aspon mna) menej unavuju pri dlhodobej praci (mat tazky svetelny teleobjektiv + mini zrkadlovku = poriadna bolest ruk-hlavne zapestie si to odnesie). Rozhodujuca je asi optika - ak mas k dispozicii dobre skla (v tomto pripade Canon L), tak ho kludne zober, no zo zaciatku sa budes poriadne trapit.......
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 5. 5. 2008 10:58

irmo píše:taktiez by som to moc nedoporucoval ...

1. rozumne skla zbytocne drahe a velke (lebo FF)
2. 22Mpixlov naco!!!
3. Ziadne predvolitelne rezimi .... aspon na zaciatok sa hodia (po case ich opustis)
4. U tychto fotakoch sa ocakava, ze ovladas fotenie robia iba malo uprav automaticky a ocakavaju vela uprava a spracovava.

1. většina objektivů pro FF je levnější, než jejich protějšky pro APS-C: Canon 28-135 IS USM (13tis.) vs. 17-85 IS USM (15-16tis.); Canon 50 F1,8 (3tis.) vs. 85 F1,8 (10tis.), atd. spousta objektivů (hlavně ty profi) se dělají jen pro FF a člověk s APS-C nic takového použít nemůže.

2. profi gustu žádný dišputát. Je to cca poloviční rozlišení oproti běžné středoformátové zadní digitální stěně.

3. předvolené režimy jsem nikdy nepoužil. Začínal jsem s Praktikou a ta neměla ani AF ani měření expozice. Kdo používá předvolené režimy, zůstane u nich.

4. foťák nepředpokládá nic a může s ním fotit kdokoliv a jakkoliv. Je pravda, že 1Ds III je profi nástroj a majitel může být zklamaný, že nedokáže využít plně potenciálu, který tento fotoaparát bezesporu má. S tím se ale musí vyrovnat sám. Na druhou stranu propást výhodnou koupi takového fotoaparátu ... to by byla škoda. Jak jsem napsal. Doporučuji vyzkoušet, klidně nějaké fotografie dejte do Galerie a sem do diskuze na ně dejte odkaz.
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 5. 5. 2008 11:21

1) dasa najst aj vela opacnich prikladov .... pozri si napriklad review toho tele nikona na dpreview vacsinou plati objektiv co staci na ASP-C nemusi este stacit na FF ... opacne to uz vacsinou plati ak je dobry na FF bude dobry aj na ASP-C.

2) Sam povedal ze nejde robyt vystavi atd tak naco 22???? Proste to nevyuzije.

3) ani ja ... a pre prektikou som mal kompakt :), ale naco zacinat bez niecoho co v dnesnej dobe zvladaju fotaky a co mu moze priniest viac ako napr bod 2)

4) fotak sam osobe nie ale SW je odladeni inak ... ved si pozri sample fotky. To nieje o vyuziti potencialu ale o automatickom spracovani konrastnich kriviek atd proste otom ako a pre koho je urceny ten SW vo fotaku.

Neviem za aku cenu ti to ten kamarad ponuka ale asi sa do nej zmesti 40d a nejake slusne objektivy
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod nemo 5. 5. 2008 13:34

Panove, upozorneni: mluvi o Mark II (2), nikoliv Mark III (3)
"All humans are vermin in the eyes of Morbo!"

Dell Latitude 5480 | Samsung S8 | Canon EOS 400D | Xbox One S | Skoda Superb 3.6 V6 | Glock 19
nemo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 5. 5. 2008 14:12

nemo píše:Panove, upozorneni: mluvi o Mark II (2), nikoliv Mark III (3)

Děkuji za upozornění, ale těch rozdílů moc není. Zde jsou hlavní:
EOS 1Ds Mark II:
LCD 2,0"
závěrka testována "jen" na 200.000 cyklů
nelze zvolit pomalejší rychlost sériového snímání než 5 sn/sec
nemá čištění senzoru ani LiveView
multisegmentové měření má 21 segmentů
nemá voděodolnou patici na blesk v kombinaci se Speedlite 580EX II
váha 1,5 kg (mkIII je o 100gr lehčí)
...a to nejlepší na konec: má rozhraní USB 1.1 :tleskani
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 5. 5. 2008 20:02

Jan Čerbák uvádí:
1. většina objektivů pro FF je levnější, než jejich protějšky pro APS-C,.... atd. spousta objektivů (hlavně ty profi) se dělají jen pro FF a člověk s APS-C nic takového použít nemůže.

Člověče, co je to za nesmysl?
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cotomas 5. 5. 2008 20:12

Díky všem za vyčerpající info. Vše jsem pročetl, prostě se kouknu jakej je a jak se mi bude s ním fotit - pak uvidím. Jinak objektiv bude 18x55.
Jinak panové, nevím co máte furt s těma babama ;-) o žádný jsem se nezmínil, ani nesním žádnou fotit nahou před objektivem, to si ji radši užiju jinak a jako zlomení do postele bych foták nezvolil!!! :D
Dám vědět jak jsem dopadl a někdy Vám sem šoupnu fotku pokud ho koupím a budu fotit.
cotomas
Kolemjdoucí

Další stránka