Ahojte, v poslednom čase som predával veľa mojich vecí po internete a mám z toho všelijaké pocity. Prvá vec, čo ma potešila je, že všetky predaje dopadli úspešne zo spokojným predávajúcim aj kupujúcim....ale, nemuselo to tak byť!
Prechádzal som na inú značku fotoaparátov a dal do predaja všetko "staré" na rôznych webovských stránkach - čím viacej stránok využijete, tým je väčšia šanca na predaj.
Odpovede postupne prichádzali, no niektoré ma zarazili...išlo o maily z UK, emailové adresy končili známimi koncovkami google alebo yahoo.com, ich majielia vyzerali poctivo - hlavne Mrs. Nattalie Perry: slušne sa spýtala podrobnosti o tovare, cene a samozrejme poštovnom. Keď po niekoľkých milých mailoch zaslala adresu kam to má isť, bol som prekvapený - vraj pre jej nevestu do USA, ktorej chce dať nový fotoaparát. Povedal som si nič zlé, veď aj ja by som bol rád takto príjemne prekvapený. Zaslala mi teda adresu a spýtala sa, na aký účet má peniaze uradiť. Celý natešený som jej dal všetky detaily a hneď v ten deň večer bola platba vykonaná....ale ako!!!
Prišiel mi zvláštny mail z Citibank.uk, kde sa písalo:
Dear Ondrej ***,
Congratulations ! This acknowlegdgement sets forth certain terms upon which Mrs Nattalie Perry is interested in acquiring some Items and he paid the Total Amount of {1440.00Euro}
Below-Are The Noted Name And Bank Account There In.
Tu boli v stĺpci popísané detaily platby...
Your Payment has been Processed Sucessfully on your behalf and it remain the final process to Transfer your money into Your Bank Account, but before this we will need the EMS SPEED POST/DHLExpress Shipment Service Tracking Number of the item before we can activate your bank account.
Please do allow 24 to 72 hours to activated your bank account after verifiying the shipment of the item to the buyer.
This is how we work things out here,Concerning the payment For Goods and We do hope you will understand us well and Comprehend with us about our form of payment to Secure both the buyer and seller interest from any Type Of Risk and Fraudulent Practices that is Very Rampant Through Online Transactions.
Samozrejme, ako správny Slovák neviem dobre po anglicky, ale tu som si domyslel, že mám balík odoslať, zaslať jej Trackung Number, po tom čakať potvrdenie od kupujúceho v banke a na peniaze....hmm, také niečo som ešte nezažil, ale veď aj kupujúci sa musí nejako poistiť. Nedalo mi to a tak som sa spýtal, ako to funguje - Mrs.Nattalie Perry mi opäť príjemne odpovedala a uistila ma o uskutočnenej platbe - vraj peniaze už len čakajú na potvrdenie (pomocou Tracking Number).
Keď už som mal balík nachystaný na odoslanie, napadlo ma preklepnúť si danú pani na internete. Vtedy mi svitlo! Našiel som o nej "až" 5 správ a všetky sa týkali podvodov na internete. Funguje v zahraničí, v SR aj ČR. Po tomto šoku dostala správu, že čakám na peniaze a pokiaľ mi neprídu na účet, tak balík neodošlem (to je štandardný postup pri nákupoch na internete). Poslala mi už len zopár správ - opäť aj z Citibank o potvrdení platby (mimochodom, tie maily vyzerali ako pravé z banky vrátane všetkých oficialít a odosielatela), ale tomu som nevenoval pozornosť, posledný mail boli už len nejaké nadávky, lebo jej (alebo skôr im) spadol dobrý podvod tesne pred koncom.
Keď budete predávať čokoľvek na internete, tak zvoľte nasledujúci postup:
-preverte si kupujúceho/predávajúceho - každý, kto je na nete pár dní, má kopu vecí o sebe v prehliadači google - stačí tam zadať jeho meno, alebo poproste toho na druhej strane o nejaký dôkaz, že je to reálna osoba - teda linky na fóra kde prispieva, jeho webstránku alebo galériu.
-dohodnite si jasné podmienky - obsah balenia * prípadné záruky(nákup z obchodu) * cena a spôsob prepravy * detaily o platbe (najlepšie cez paypal alebo banku) * následné potvrdenie odoslania a prijatia (ja odošlem zoskenovanú sprievodku z balíka)
Ako predajce nikdy nepristupujte na odoslanie balíka pred samotným obdržaním platby! Väčšinou pôjde o podvod - podobné správy (napr. tá zobrazená hore) fungujú ako podvod aj pre paypal - ak vás niekto nakontaktuje a bude chcieť odoslať peniaze po obdržaní tracking number, tak od predaja odstúpte, inak nedostanete späť svoj tovar a peniaze nikdy neuvidíte.
Zaujímavé je, že dané osoby chcú balík poslaný cez DHL/FEDEX, nie cez UPC alebo normálu EMS poštu.
Mená podvodníkov (asi tá istá osoba): Nattalie Perry / Waleeyat Hameed / Kayo Kacy - Všetci sú z UK, chcú balík pre niekoho iného (z rodiny) a poslať peniaze až po obdržaní Tracking Number.
Dúfam, že im nenaletíte, všetko si radšej overte a nepristupujte na podobné "zvláštne" postupy.