Lightroom + PS trvalé verze pro MAC - dájí se ještě sehnat?

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Marek-H14 8. 12. 2023 18:11

Omlouvám se za toto téma jako z pravěku.....

Na svém starém compu Windows dodnes používám Lightroom 3.2 a PS CS5. Obojí bez aktualizací. Vše funguje a na ty mé skromné úpravy to stačí. V poslední době už stejně fotím jen na telefon...

Na staré roky jsem si chtěl nyní pořídit Mac Mini, ale teď postupně zjišťuji, že už to s produkty od Adobe není tak jednoduché jako kdysi a na Windowsech. Veškeré fotky jsem zálohoval LR katalogů, ale zjistil jsem, že LR a PS už nejsou v trvalé verzi.

Měsíční předplatné je pro mne fakt zbytečné...

Dá se ještě někde sehnat trvalá verze LR a PS ideálně s češtinou? Crack do iOS údajně nejde....

Nebo budu muset fakt zůstat u Windows?

Děkuji předem za Váš čas a cenné rady. M.
Marek-H14
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 8. 12. 2023 18:44

Nejaká jednorazová trvalá verzia neexistuje. Posledný bol Lightroom 6, no aj ten je riadne retro oproti súčasnému (13...).
Mozno Photoshop Elements by bol ciastocne prijatelna verzia photoshopu, ten sucasny je velmi sikovny.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Marek-H14 8. 12. 2023 19:25

Pro mě by byl Lightroom 6 velice dostačující.

Bohužel trvalou platbu fakt nechci akceptovat. Vím, že je taková doba, ale už toho v trvalých měsíčních platbách začíná být moc. (vyjmenovávat nemusím). Na zrcadlovku se mi práší...

Chtěl bych si pořídit iPhone 15Pro a tak jsem to chtěl sladit.

Našel jsem LR6, ale za 16.000,- Kč
https://ruzovka.cz/cs/lightroom-xjv/128 ... results=26
Marek-H14
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 8. 12. 2023 21:16

iPhone 15 Pro by tak ci tak bez DNG konvertora nepodporoval. Cena LR6 bola tusim okolo 140€ (tj tolko co sa plati teraz rocne bez akcie). Asi by som si skusil zistit co najviac o Elements na obcasne vyuzitie a pre iPhone sa da stiahnut LR (neviem ci je aj tam zadarmo alebo ake su limity).
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 9. 12. 2023 09:37

Pokud si pořídíte Maca s aktuálním macOS, tak dejme tomu, že instalace Lr 6 bude v pohodě. Vše bude fungovat, zádrhel příjde v momentě, kdy třeba za rok dva budete aktualizovat novou verzi macOS a tam Lr 6 nebude fungovat správně a na opravu chyb už podpora několik let není... a budete zase na začátku.

S takovou perspektivou bych se na to vykašlal. Vše přizpůsobovat pro jeden 8 let starý software bez podpory ...
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 9. 12. 2023 09:54

Sam som dlho isiel na LR6 a bol som velkym odporcom platenia mesacneho "vypalneho" za LR CC. Teraz platim (raz rocne kupujem rocnu licenciu v akcii Black Friday za cca 80€) a nemam s tym ziadny problem. Na oplatku dostavam od Adobe pravidelne aktualizacie a nove funkcie. Aktualna verzia LR je oproti LR6 svetelne roky vpredu a naozaj sa to neda ani porovnavat.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 9. 12. 2023 10:54

LR6 tady mělo hodně lidí a svou licenci už určitě nepoužívají. Sám mám někde ještě uložený instalační soubor (ale Win verzi) a aktivační klíč (nákup 2016). Netuším ale, jestli by se dal LR6 ještě vzkřísit, protože v okamžiku, kdy jsem přešel na předplatné pro LR CC se mi LR6 deaktivoval. Nákupy starých verzí si stále mohu zobrazit ve svém Adobe účtu, ale odkazy pro stažení už nefungují. Hádám, že Adobe má systém zabraňující novým instalacím/aktivacím starých produktů. ...Jsou tu samozřejmě další otazníky, kompatibilita s OS, podpora nových fotoaparátů (IP15 mezi podporovanými v LR6 není).

Předplatné za LR jsem dlouho těžko vstřebával, ale tlak okolností mě přinutil ho akceptovat. Alternativ moc není, Capture One měl vždy velmi vysoké ceny a nyní také přechází na model s předplatným, DxO je velmi schopný a cenová politika je přívětivější, ale mně osobně nevyhovuje způsob práce a výstup. Každopádně je to podle mne dobrá alternativa ke zvážení. Pak je tu Affinity Photo, spolu s ostatními Affinity programy velmi zdatná konkurence pro kreativní balík od Adobe, ale bez předplatného. Úprava rawů v Affinity probíhá podobně jako v PS, není to tedy aplikace specializovaná na úpravu rawů a jejich katalogizaci jako LR. Tedy buď některý z nich, nebo se smířit s předplatným za LRCC + PS. Běžná cena je 144 EUR/rok, ale je možné si nastavit měsíční předplatné a podle potřeby ho pozastavovat a zase spouštět. Periodicky běží slevové akce (buď samotný Adobe nebo např. přes Amazon) na roční předplatné se 40-50% slevou.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 9. 12. 2023 11:23

Jak pořád píšu - trvalá licence je jen pohádka (až bych řekl blábol).
Jistě, je na pohled hezké, že něco jede "pořád", ale vesměs daný sw je za pár let úplně mimo. U LR je to učebnicový příklad, ona stará LR6 je upřímně možnostmi možná i pod Photos od Apple, které jsou úplně zdarma.
Pokud člověk odmítá předplatné, tak by se měl spíš zamyslet nad vyloženě free alternativami ať už Photos na Mac nebo nějaký bezplatný opensource (Digikam-Darktable-RawTherapee).
Koupě jakékoli "trvalé licence" v praxi znamená nejdéle do dvou let dost jasné zastarávání a právě že pomalu i za něčím bezplatným.

Podle mne je to nakonec stejně o skutečné ceně a tam je Adobe na tom výborně. Reálné předplatné je 75-90 EUR ročně, těch teoretických 144EUR neplatí prakticky nikdo. A člověk za to má jak Lightroom, tak plnohodnotný Photoshop, což prostě nemá obdobu.
Třeba zmíněné DXO je dejme tomu alternativou k LR, ale ne k Photoshopu a pozor - při pravidelném upgradování je proti celému Adobe balíku o něco dražší (při porovnání různých BF akcí na obou stranách), ale přitom člověk dostane tak půlku...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 9. 12. 2023 11:34

Nesouhlasím, že těch 144 EUR neplatí prakticky nikdo. Znám víc lidí ze svého okolí, mladších a v technologiích lépe orientovaných než já, focení nebo grafika jako koníček. Platí plnou cenu, protože se o slevových akcích od Adobe nedozvědí. Kdybych nechodil sem a na jiné fotostránky, většinu akcí bych také minul.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 9. 12. 2023 12:04

No jo, ale to je ošklivě řečeno jen jejich problém, že neřeší cenu (a když neřeší, tak to z druhé strany asi problém není) :-)
To samé je u DXO a dalších - i tam si člověk rychle všimne, že plná cena je spíš jen "takové doporučení", které má možná smysl pro první nákup, kdy chci s něčím začít v nějakou chvíli, kdy to potřebuji "hned", ale následné upgrady či novinky už se dají hlídat snadno.
Extrém je tedy Luminar, tam už to je upřímně až lehce trapné, ten se snad ani za plnou cenu koupit nedá a akce skoro kontinuální.
Většina SW je umírněnějších a má "jen" BF plus tak 1-2 další akce za rok, kdy jsou slevy, na to ale jde vcelku spoléhat :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 9. 12. 2023 12:22

Cenu samozřejmě řeší, ale slevové akce jsou krátkodobé, jejich viditelnost je nízká, neshodují se s datem obnovování předplatného, jen několik důvodů, proč člověk přehlédne, že má možnost ušetřit. I mně loni kvůli většímu pracovnímu nasazení a nedostatku času trajdat po internetu všechny slevové akce utekly, takže jsem automaticky zaplatil plnou cenu. Od Adobe jsem ještě nikdy nedostal do e-mailu jasně formulovanou nabídku na slevu Balíčku pro Fotografy, do e-mailu mi chodí jen oznámení slev kompletního CC, který nepotřebuju. O akcích se vždycky dovídám z jiných zdrojů, které musím aktivně systematicky sledovat.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Marek-H14 9. 12. 2023 17:48

Kluci, děkuji moc za reakce, rady a doporučení....

Já bych s MACem přešel klidně na jiný program, protože už opravdu delší dobu nefotím. Zrcadlovku vytáhnu tak 2x za rok a zbytek rodinných a sportovních fotek mobilem.

Jenže šlo mi primárně o to, že cca od roku 2007 mám 90% fotek jen ve "virtuální" úpravě v LR a s přechodem na jiný program bych sice nepřišel o fotky, ale o ty virtuální úpravy. A upravovat znova 35tis. fotek se mi fakt nechce...

LR byl pro mne super knihovna, kde jsem udělal pár základních úprav a občas něco vážnějšího projel ještě přes PS.

Zamotali jste mi hlavu. Kdybych fotil, tak platím předplatné hned a ani o tom nepřemýšlím, ale tak jak to mám teď....?
Marek-H14
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 9. 12. 2023 18:13

Ad staré fotky - pokud se nepletu, tak LRc zobrazuje katalog i bez licence (včetně starých úprav). Zablokuje se jen editace nových fotek, ale z hlediska prohlížení toho, co vzniklo v minulosti, se Adobe chová docela "přátelsky".

Jinak jsou i cesty, jak existující katalog převést jinam, dokonce i minimálně s částí úprav, ale to je na trochu jinou diskusi.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 9. 12. 2023 18:17

Tak ještě je tu jedna možnost, nikam nepřecházet, nechat si LR6 a místo iPhone 15, koupit Pixel 8 Pro, který podle DXO mark fotí o něco málo líp než Apple iPhone 15 Pro Max. Vyšlo by to nejlevněji.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 9. 12. 2023 18:27

Pokud je priorita zachování katalogu, asi není lepší cesta, než si prostě zaplatit předplatné balíku LR + PS a zkonvertovat staré katalogy do této verze. Jak píše tomashr, Adobe inzeruje, že po skončení předplatného se pouze deaktivují funkce pro úpravy. Možnost fotky prohlížet eventuelně exportovat se starými úpravami by měla být zachována. Těžko říct, jestli je to pravda a jestli to bude pravda i v budoucnu, nezkoušel jsem.
Dolgor
Pokročilý

Další stránka