Scripty a jednoucelove programy

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod r.a.c.e.k 6. 3. 2023 19:01

Pouzivate nekdo jednoucelove scripty a programy na zakladni organizaci a spravu fotek? Zkousim ruzne postupy pomoci opensource programu jako imagemagick, openCV, yolo, atd. V linuxu i ve windows.
Jako obycejny uzivatel, potrebuju zakladni operace jako vyhledat v zadanem umisteni rekurzivne obrazky a videa v ruznych formatech. Umistit je do slozky obrazky a do slozky videa, zajistit neprepsani, ale pridat pocitadlo, ktere prida pred "." ciselnou radu.
Na duplicity se me osvedcil polsky multiplatformni sw Czkawka https://qarmin.github.io/czkawka/.
Potom pomoci laplacianu nebo imagemagicku vyhledavam scriptem opravdu hodne rozmazane fotky a presouvam do zvlastni slozky. Jsem na zacatku, zkousim pomoci openCV, yolo a dalsich zpusobu urcovat, jestli je na obrazku osoba a jak ostra je. Vyse zminene zpusoby, totiz obcas oznaci za rozmazane fotky s krajinou, specialne obloha a mraky nebo i fotky, kde je zaostreno na osobeu a pozadi je maznute. Jsem amater, omluvte absenci foto zargonu. Kdyz je hotovo, puziju na rozstrideni do slozek ve formatu RRRR/MM/IMG_%year%%month%%day%_%hour%%minute%%second%.koncovka.
Na katalogizaci pouzivam Digikam, myslim ze ve free sw nema konkurenci. Vyuzivam hlavne rozpoznani osob pomoci yolov3 a stitkovani kvality fotek.
Scripty v pythonu jsou vsemocne. Mam predstavu co chci, ale reseni chce cas. Na ukladani pouzivam Synology DS220+ a google disk. Python scripty se daji spoustet i na nasce. V dockeru me tam bezi uz zmineny Digikam a czkawka.
r.a.c.e.k
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pemar. 6. 3. 2023 23:24

Většina fotografů ukládá fotografie do složek bez nějaké hlubší analytiky, takže asi budu spíše výjimka. Můj postup je obrácený, fotky beru jako data a nedělám žádnou klasifikaci, mám je všechny “na jedné hromadě” vzletně bych to nazval “Data Lake”, manželka v tom vidí spíše “šílený bordel”.

A nad tím mám něco, co bych vzletně nazval “základní analytika”, tj. převážně vyhledávání v datech uložených v exifu. Takže hledám podle místa, času, klíčových slov, … podle libosti. Dost často hledám i konkrétní objektiv nebo konkrétní ohnisko.

A pak přijde něco, co bych vzletně nazval “AI na lowcode platformě”, neboli pustím na to nějakou aplikaci nebo funkci a hledám podle toho, co je zobrazené na fotce. Těch AI Core je spousta a každý si najde, co mu vyhovuje, mnoha uživatelům Apple stačí Photos.

Většina fotografů používá už hotové řešení, nejčastěji Adobe Lightroom nebo Adobe Bridge nebo ty Apple Photos, ale na Githubu máš i třeba PhotoPrism, Snug/Snu nebo Tagpix napsaný v Pythonu nebo si můžeš zkusit napsat něco sám.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod r.a.c.e.k 7. 3. 2023 07:30

Diky za tip na Tagpix. Photoprism jsem nedavno zkousel nasadit taky v dockeru na nasce, ale nelibi se me tam, ze to nemam moc v rukach. Umi to celkem dobre detekovat scenu na fotce, ale neumim si moc predstavit ze podle tech jeho vysledku budu neco hledat. Jde me spis o to, udelat si ucelenej postup a sw k tomu, abych dal do kupy rodinne fotky a treba i podle tagu to rozzdilel mezi rodinu a pratele. mam taky nemalou skupinu fotek, ktere jsem vytahl z paty disku, kdyz doslo k jeho poskozeni a prisel jsem o datumy vytvoreni.
Fotky na jednom miste nejsou v tom vasem pripade nic proti nicemu, kdyz je otagovano. Jen asi delsi dobu trva otevreni slozky. Lepsi asi pristupovat pomoci nejakeho toho sw na katalogizaci?
r.a.c.e.k
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 3. 2023 07:53

Mě se popravdě při testech Photoprism docela líbil. Záleží i na konkrétních fotkách, já to třeba pustil na fotky, které vesměs měly geolokaci a pak to byla docela bomba. Program "věděl, kde je" a podle toho upřesňoval konkrétní motiv a to bylo místy až v rovině "zázrak". Je ale jasné, že na fotky bez GPS a ještě nějak chaotické to tak skvělé není. Aktuálně nepoužívám, protože nevyužiji, ale dojem jsem z toho neměl špatný.

Co se týče katalogu, tak upřímně pořád hodně dominuje Lightroom Classic, Digikam je vedle toho jak hračka pro děti. Podotýkám, že jsem si s Digikam z jistých důvodů hrál hodně, takže tohle není takové to občas se vyskytující "přehlížení opensource". Hlavně ale LR je v podstatě jediné řešení, které udělá opravdu naprosto celé workflow na jediném místě - (téměř) perfektní katalog, hodně dobré možnosti pro editaci atd., ve výsledku tohle ušetří spoustu času (a u profíka zvedne produktivitu).
Kouzlo je právě v tom, že tam šlape dobře vše . Napadá mne minimálně jedno o něco lepší řešení pro katalog (Peakto, bohužel jen na MAC), zrovna tak jsou některé sw o trochu lepší v editaci RAW (C1, poslední DXO), ale prostě jsem se nesetkal s něčím porovnatelným v té ucelenosti.

Jinak k původnímu dotazu na skripty - moc mi není jasné, jaké je vlastně zadání. Podobné skripty mají smysl pro nějaký obecnější DAM pro fotky z více zdrojů, ale pokud jde čistě o řešení pro vlastní fotky, tak mi to upřímně přijde jako naprostá ztráta času. Daleko víc přinese vymyšlení jistého systému a následně práce ve stylu Lightroom (byť třeba v jiném programu).
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 7. 3. 2023 07:55

Mně manuální tagování přijde jako otravná činnost, zkusil bych na tvém místě nějakou jinou možnost, třeba Nero AI nebo Imagga, z obecně užívaných programů jsou oblíbené produkty od Adobe, Google Photos, za vyzkoušení stojí i ACDsee.

Já používám na hodnocení vybraných fotek i aplikaci Everypixel, která udělá pro vybranou fotku základní otagování a ohodnotí atraktivnost fotky.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod r.a.c.e.k 7. 3. 2023 08:23

tomashr: zatim jsem nedosel k tomu, ze bych vyuzil v Digikamu neco jineho nez rozpoznani obliceju a u par stovek fotek prejmenovani podle data vytvoreni. Je to presne jak pisete, mam fotky z mnoha zdroju, nekolik mobilu, fotaku, cca 6 osob.
Jak dobre umi produkty Adobe rozpoznani obliceju a praci s nima? Me se libi, ze v digikamu si rozpoznam obliceje a pak si cvicim program tak, ze zacnu na shode 95% a jdu dolu. U malych deti od miminka to je piplacka. Ale urcite bych to nechtel sverit AI. Chci mit fotky otagovane u osob na 100% spravne. Protoze pak muzu vyhledavat pomoci tagu osob a jejich kombinace, podle toho, komu chci naprikald zrovna tisknout fotky.

pemar.: Ai je pro me jen pomocnik, vysledek si chci odklikat sam a to ma podle me Digikam vyborne vymyslene. Diky za tipy, podivam se na to. U google mam takovy pocit, ze tagy se neukladaji primo do fotek. Kdyz v digikamu otaguju, ulozim tagy do souboru a pak treba i v pruzkumnikovi windows muzu hledat podle tagu.

Vysledek tehle mravenci prace ma byt nekolik desitek fotek, ktere stoji za to vytisknout.
r.a.c.e.k
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 3. 2023 08:29

Rozpoznání obličejů u Adobe funguje vcelku slušně. Nepoužívám to jako prioritu, ale třeba lidi z rodiny a bližšího okolí jsem to doučil a výsledky pak nejsou zlé.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod r.a.c.e.k 7. 3. 2023 08:43

tomashr: asi bych odpoved dohledal nekde ve foru, ale zeptam se, maji to u Adobe produktu zalozene na rucnim potvrzeni? Jak jsem psal nahore, jde me o 100% vysledek. Digikam pouziva pomerne starou verzi yolov3, ted uz je yolov8, ktere by melo byst rychlejsi i presnejsi. Hledam zpusob, jak mu vnutit novejsi verzi. Ale jde tam asi hlavne o weights modelovy soubor. Mam rad opensource prave i pro jeho moznou upravitelnost. Ale nemam problem zaplatit rozumne penize za kvalitni komercni sw.
r.a.c.e.k
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 3. 2023 08:59

Ano, LRc se face detect potvrzuje ručně.
Poctivě ale dodávám, že zrovna tohle pro mne není priorita, občas to projedu, ale nekriticky.

Edit - tady je to potvrzování vidět: https://helpx.adobe.com/lightroom-class ... ition.html
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod r.a.c.e.k 7. 3. 2023 11:13

tomashr: diky za odkaz, vypada to dobre
r.a.c.e.k
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pemar. 7. 3. 2023 11:37

To ruční potvrzování je hezká věc, ale dost to prodlužuje zpracování.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod r.a.c.e.k 10. 3. 2023 09:49

Ted mam napriklad pozadavek, vytahnout z hromady fotek pouze selfie. Moznosti je vice, podle typu kamery, jedna se o fotky konkretne z iPhone. Co jsem koukal, tak konkretne u iPhone 7 je se to da vytahnout z metadat typ kamery front camera. U samsungu tahle informace neni, ale metadata obsauji polozku front v jinem tagu. Takze python, chvilka prace a uz se separuji selfie. Jeste musim doladit, aby to bralo jen selfie s jednou osobou. Tohle asi zadne komercni programy neumi. Co clovek, to ruzne pozadavky na praci s fotkama.
r.a.c.e.k
Kolemjdoucí