SW na organizaci fotek

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod noxx_cz 9. 11. 2022 14:39

Já si nějakou starší free verzi Zoneru držím jen na pracovním notebooku a víceméně jen z důvodu hromadné úpravy datumů v EXIFu - zatím jsem nenašel žádný jiný SW, který by to uměl. No ... možná jsem jen málo hledal :-). Ale tím předplatným a pak hlavně nepodporou MacOS u mě skončil.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 9. 11. 2022 14:56

Ta data dobře umí právě Adobe Bridge, viz výše... On je to vůbec docela nedoceněný kousek softwaru, sám o sobě toho tolik neřeší (ale leccos ano), ale je to právě zajímavá podpora k všem možným jiným programům...

Jinak poznámka na okraj trochu nad rámec dotazu - já si stejně myslím, že s přibýváním všemožných řešení kolem RAW a rychlým vývojem možná dozrává čas k návratu k pojetí programu, s kterým jsem kdysi dáááávno začínal u iView MediaPro, totiž k samostatnému sw pro katalogizaci a správu archivu odděleným od RAW konverze. Dnes tímto směrem míří řešení často s AI jako PeakTo nebo Excire, případně v kombinaci s webem jako PhotoPrism, v menší míře i třeba zde zmíněný Digikam.
Pořád je po konci Apple Aperture "zlatým standardem" Lightroom kombinující ve workflow katalog i RAW editaci, podobně se snaží o posílení katalogu i CaptureOne a další, ale ono by bylo opravdu místy pro "svobodu výběru" a menší vendor-lock nejlepší ta řešení od katalogu oddělit. Je to dost složitá otázka, sám to sleduji docela se zájmem, ale zatím pořád spíš teoreticky, ale myslím si, že to je minimálně hodně zajímavé téma...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod waaaw 9. 11. 2022 14:57

Tak jsem jen tak informativne kouknul na ON1 Photo. Sympaticke je, za na to jde trochu jinak nez LR a jeho desitky napodobitelu. Plno umele inteligence a automatickych filtruto uz posunuje spis nekam jinam. Ale jak jsem videl funkci vymena oblohy za predefinovane dramaticke hnusy, tak mi zatrnulo
waaaw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 9. 11. 2022 15:12

waaaw: snazi se tam udelat balik vse v jednom, v poslednich letech pridavaji ruzne AI ficury, ja ho mam i na upravy, ale spise proto, ze tam mam hodne veci prednastavenych a funguji ... ano, mam k tomu softu (ON1) vyhrady, ale zrovna ty hromadne veci s fotkama (trideni, upravy, ... ) zvladaji dobre. Nestoji to moc a je to na porad. Sem tam maji akce, kdy s to da poridit za 50$
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod waaaw 9. 11. 2022 15:17

A jak si vede ON1 se zakladnim vyvolanim RAWu? Tohle byva nejvetsi problem vsech tehle novych systemu. Vedou se debaty, zda RAW nejlepe v LR, v Capture 1 nebo v originale od Nikonu (pro pripad Nikonu a ty rozdily jsou vetsinou nepatrne. Nekdo preferuje to a jiny ono. Ale dalsi treti strany se jim vetsinou v tehle zakladni discipline nerovnaji a pri vetsim zvetseni byvaji patrne ruzne digitalni artefakty, ktere tam nemaji co delat.
waaaw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 9. 11. 2022 16:10

Testy k tomuto jsem nikdy nestudoval. Zásadní problém s tímto nemám. Předtím jsem pooužíval Rawtherapee, Zoner, teď toto. Problém s kvalitou výstupu jsem nikdy nepozoroval, ale neporovnával jsem, protože sám nemám zkušenost s trojkou LR, C1, DXO, u kterých bych očekával, že jsou nej.

U ON1 se při úpravách potkáš spíše s nestabilitou, někdy pomalostí. U jedné verze měli dokonce problém s exportem, kdy to náhodně dělalo divné čtverce ve fotkách. Na příležitostné použití (6 tis. fotek za rok) je to ok. Fotky přetřídím, hromadně upravím, hromadně exportuji na pozadí ... a práce s tříděním fotek je tam dle mě super.

Na profi práci bych šel do jednoho z těch tří výše zmíněných.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod waaaw 9. 11. 2022 16:36

A mas kterou verzi? 2022?
waaaw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 9. 11. 2022 17:32

mel jsem 2018.5, pak mi automaticky prisla 2019. Tu vlastne pouzivam az do dneska a pomalu prechazim na 2022/23. Ted tam zkousim nove veci, nejake presety si dodelam kolem Vanoc a pak uz budu pouzivat jne 2023.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod waaaw 10. 11. 2022 17:18

Tak jsem si dnes chvili pohral se zkusebni verzi (na 14 dni zdarma) ON1 Photo 2023.
Sprava fotek celkem OK, klicova slova trochu mene prehledna a ocekaval bych je logicky spis v panaelu katalogu, tam kde jsou ratingy a kategorie. Ale je to asi o zvyku

Samotne zpracovani rawu neni uplne blbe, neco tam sice chybi (vubec tam nejsou krivky napr.:), hodne dobre je AI maskovani, kvalitni odsumovani a presety . Nikde jsem zatim nenasel jednoduche zobrazeni puvodni fotografie pri upravach, ale to tam snad nekde byt musi.
Muj zaver: zvyknout by se na to dalo a v tandemu s vic klasickou aplikaci (typu C1 express) bych si to predstavit dokazal
waaaw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 10. 11. 2022 17:52

Krivky tam samozrejme jsou, ale asi ne tam, kde by to clovek cekal - mezi Effects.

Nahled puvodni fotky se prepina pod nahledem fotky.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod waaaw 10. 11. 2022 20:20

Diky, filtry jsem vubec nezkoumal, jako takovou nepotrebnou nadstavbu a krivky bych tam fakt necekal.
Navrat k nahledu na originalni fotku bych take nehledal pod nazvem Preview. Ale jinak se me to docela libi
waaaw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod nous 15. 11. 2022 12:05

to vaaaw
- tak jsem stastny, ze jsem nasel tema, ktere taky zrovna resim, ale zaroven zdeseny, jak to nema nikdo vyresene. Asi kazdy jen prebarvuje fotky, ale organizece zrejme nikoho nezajima (jako me do ted). Tady jsem cekal, ze si prijdu pro vyresene reseni a s hruzou zjistuju, ze to nikdo neresi. Mne jde jen o dve primitivni veci (otagovat a katalog), ktere poradne neumi nikdo nebo je neumim JA. Nyni jsem zjistil, ze je pro me nejdulezitejsi otagovat ty fotky a uz to je peklo.
Tady jsou moje postrehy, na co jsem prisel nebo neprisel:

ACDSee - ma nejaky svuj format a tagy nevidi ostatni programy.
XNview - umi hledat tagy jen v klicovych slovech
Bridge - umi jen klicove slova a hleda jen v nich
Digikam - tezkopadny a vyzdy kopiruje fotky do noveho umisteni coz mi silne nevyhovuje, ja mam 100GB fotek
Zoner - neumi imoprtovat tagy z txt
Photo Supreme - pekne filtruje, import tagu je spatny, oznacovani tagy je taky nic moc
Daminion - tomu ty predesle programy nesahaji ani po kotniky, ale ma samozrejme jine problemy, ale neni jine moznosti

Tagu mam zatim 150 v sekcich Keywords, People a Place ( problem je, ze drtviva vetsina programu nacita z fotky jen Keywords a zbytek je nezajima ), tim padem polemizuju jeste nad tim, ze udelam kategoriie primo v Keywords, pridelovani bude sice strasne, ale precte to kazdy.

Kdyby nekdo omylem zkousel ten Daminion, tak si stahnete standalone verzi (80MB) treba 6.8.0.2333 nebo 7.0.0.2563. Oni ted totiz tlaci jen tu serverovou.
mala ukazka https://youtu.be/Za_QpR9Z68U?t=127

Kdybych se pletl a oznacovani je banalita a jen ja jsem drevak a neumim to, tak prosim do me!!! Diky

- zapomnel jsem ze se neptam, ale odpovidam, tak za me jednoznacne Daminion, kdyz ti nesedne tak Supreme a kdyz ani to ne, tak je to uplne jedno !
nous
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 11. 2022 12:34

Ona ale není pravda, že to "nikdo nemá vyřešené" . Zrovna v Lightroom Classic to vyřešené je, sám mám v jediném katalogu aktuálně 111 tisíc fotek (datově několik TB) a zrovna kolem organizace fotek a popisků nemám až tak moc co vytknout...
Je to spíš o tom, zda je člověk ochoten cenu za LRc platit (to bych osobně byl) a pak o tom, že Lightroom člověka nutně tlačí i k primárnímu využití na editace fotek a odvádí od jiných alternativ. To druhé mi trochu vadí a to, že se koukám na alternativy, je primárně kvůli tomu.

Nicméně důvod, proč se stále držím LR a altenativy zkoumám spíš tak "orientačně" je v tom, že pouze ucelené řešení tohoto typu kombinuje katalog s konceptem bezztrátové úpravy RAW a prací pouze s metadaty bez potřeby exportu mimo RAW. Tohle je totiž zásadní - řešení pouze pro DAM mi sice z LR přebere umístění souboru, popisky i klíčová slova (umí hodně sw, pro příklad nedávno jsem reálně testoval na Digikam a prakticky na 100% úspěch), ale už prakticky nic neukáže z úprav. Reálně uvidím RAW přímo z foťáku, ale ne ořezy, změny expozice atd. A exportovat vše do JPG či TIFF zcela jistě nechci...
Co já vím, tak jedny z mála produktů, který se snaží toto řešit a zachovat alespoň větší část metadat i v oblasti úprav, jsou věci od Cyme - PeakTo je řešení na katalog, Avalance je pak na migrace (třeba přesun z LR do katalogu CaptureOne či naopak). Ale je to jen na Mac...

Proces DAM je zkrátka trochu složitější a má to více oblastí. Čistě jako zpráva obrazových dat "aby se něco našlo" zas tak velký problém není, na to je variant více jak pro jednotlivce, tak i "velké serverové" pro agentury a obecně organizace, které mají hodně fotek/skenů. Ale pokud se do požadavků přidá i to bezztrátové zpracování RAW s metadaty (ne exporty), tak se najednou "idylka" zatraceně hodně naruší :-(
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ferin 15. 11. 2022 13:00

A můžu se nesměle zeptat, v čem jsou tagy lepší klíčových slov?
Laicky, bo to nepoužívám, mě napadá snad jen lepší spolupráce s Instáčem.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod waaaw 15. 11. 2022 13:11

Mozna, ze jeden zakladni parametr na uvod je, jake formaty fotek vlastne clovek chce ukladat a co s nimi dal zamysli. Uňiverzalni reseni asi neexistuje. Ukladat rawy a jednou za cas si pro nejake ucely (treba tisk) z toho vypiplat par jpegů? Ukladat rawy a ke vsemu jpegy z fotaku a uz se s tim (az na vyjimky) nepatlat. Se vsemi rawy si hrat a piplat je do jpegu a ukladat? Nebo katalogizovat jen fotky z mobilu?
waaaw
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka