Resim filosoficky s jakym SW dal pracovat s fotkama. Fotim s Nikonem, amatersky, rekneme nekolik set fotek rocne. Za ty roky uz to naskakalo a zacinam se v tom ztracet. Logicky by kazdeho napadnul Lightroom. Ano, resil by muj problem asi nejlepe, ale pomer nakladu a cood toho potrebuju se mi zda neumerny. Jak tedy uvazuji:
Na zpracovani rawu mi dostacuji NX Studio od Nikonu nebo Capture One Express pro Nikon. Na pripadne dalsi graficke upravy starsi verze Photoshop CS2.
Problem je ale se spravou a katalogizaci fotek. Nepotrebuji od toho zazraky, idealni by byla slusna a prehledna prace s klicovymi slovy a prohlizeni fotek. Nepotrebuji delat v tom prezentace, pripravu na tisk a odesilani na web. Klidne si ten program jednorazove koupim, jen nechci platit predplatne za superbalicek, ktery bude jako kanon na vrabce.
Zatim jsem zkousel:
Katalogizace v NX Studiu a Capture One Express - dost primitivni, prace s klicovymi slovy je neprivetiva, neumoznuje to hierarchii klicovych slov
Adobe Bridge- je sice zdarma, ale nepodarilo se mi ho stahnout bez celeho Adobe CC a to je pak zbytecne kompexni nastroj na to, co od toho chci, neustale nabizejici dalsi slozky sveta Adobe.
ACDsee Home- zkousim trial verzi, klidne si ji i koupim, katalogizaci ma celkem dokonalou, ale diky komplexnosti ma zbytecne moc veci, ktere ani nepotrebuji a kazda chybicka se tresta. Trochu slozitejsi pri komunikaci s externim diskem. Ale zvazuji to jako cestu pouze pro spravu fotek (ne upravu).
A ted konecne dotaz. Resil jste nekdo neco podobneho a jak? Stoji za to se koukat jeste na nejaky jiny program na spravu fotek? Nebo se rozhodnout mezi tim co jsem uz zkousel?
Diky za kazdou zkusenost.