Chtějí jednoduše lidi donutit přejít na v23 a dali tomu termín. Rozhýbat trochu penězovody (nic proti - lidi ale šetří i na sw, zdá se).
Nebo minimálně některé znejistit v odhodlání setrvat u starší licence (v22 a níž) a vyčkat na verzi po v23 (jestli tedy vůbec něco takového bude).
V personalizovaném e-mailu jsem našel toto - mám nedávno zakoupený v23:
Here’s how it affects you:
As you already own a license for Capture One Pro 23, you will receive free updates including all new features and improvements until September 30, 2023.
After this date, you can choose to remain on Capture One Pro 23 for as long as it suits your needs, purchase a new license when another version is released, or switch to a subscription.
"I have a license for Capture One Pro 23 purchased before February 1st, 2023"
You will receive free updates until September 30th, 2023.
If you wish to get a new version of Capture One Pro after September 30th, 2023, you will need to buy a new license.
Tady je k tomu více - níže jsou jednotlivé případy.
https://support.captureone.com/hc/en-us ... 952id6a1gdPro lidi s trvalou licencí k v22 např.:
"I have a license for Capture One Pro 22 or an older version."
Your license is perpetual and yours to keep, for as long as you can meet the minimum system requirements.
If you're planning on upgrading an older version of Capture One...
- Purchase before February 1st, 2023 and receive feature updates (16.x) and service releases (16.x.x) until September 2023
- Purchase after February 1st, 2023 and receive only service releases (16.x.x) for the version you have purchased
Q: I have a license for Capture One 22 or older. What are my options?
A: If you are happy on your current version of Capture One Pro, great! If you want the latest version of Capture One Pro after February 1, 2023, you will need to purchase a new software license.
If you are considering moving to Capture One Pro 23, our upgrade pricing (33% off the full price) is open to you until January 31, 2023.
Or if you’d like to receive all our updates as we release them, you may wish to try out one of our subscription plans.
Podle mě teď jedou spíše emoce (někteří možná čtou jen titulky článků), co tak pozoruju na forech jinde (např. DPreview). Takže vyčkat, minimálně tedy až do příštího oznámení - co se to vlastně bude dít.
Pravdou je, že na mě ten e-mail působil spíše jako varování či naznačená hrozba.
btw. Do budoucna s předplatným tak nějak počítám, nicméně to budu odkládat dokud to půjde.