Davidof píše:To myslím v 6.14 nebylo.
Těch změn proti 6 se nastřádalo hodně, už jsme to drbali o předplatném jinde, ale fakt je, že ono přináší takový "nenápadnější vývoj". Výrobce při předplatném není tlačen k nějakým velkým várkám změn, které by zákazníky dotlačily k upgradu a může to dávkovat průběžně. Člověk je pak po nějaké době až překvapen, co vše se změnilo...
Co mne tak napadá, tak (když nechám stranou cloud funkce a třeba otázku synchronizace s LR na Ipadu, to pro někoho může být primární, ale nemá takový dopad pro srovnání s C1) postupně naskákalo třeba tohle:
- nové možnosti maskování - color a luminance masking
- narostla rychlost (a to opravdu, současná LR je svižnější než 6, například akcelerace pomocí GPU je úplně jinde
- Profily (nezaměňovat s profily objektivu) - možnost definovat pro různé foťáky různé default hodnoty s automatickým přiřazením, mimochodem jsou ke stažení i varianty cílené na Olympus
- Dost vylepšené automatické úpravy, má to být částečně na bázi AI učení (Adobe Sensei), z mé praxe to občas udělá totální kravinu, ale daleko více případů je naopak vydařených. Dále je tam pomocí Sensei funkce pro RAW enhancement, tedy "inteligentní recovery detailů"
- Podpora HEIC (pokud máš i iPhone, tak je to hodně zásadní

).
- Podstatně lepší funkce pro panoramata a HDR (panorama fakt super, HDR je sice jednoduché, ale tam to přeci jen specializovaným nástrojům úplně neodpovídá).
- autoimport z určitého adresáře - jen se někam nakopírují fotky a LR si to na pozadí importuje do katalogu
A tak lze dlouze pokračovat...
Nemá cenu rozebírat detailně LR ve vláknu C1, je tu na to jiné, spíš jsem jen chtěl trochu varovat před porovnáními s tou starší verzí.
Z mého pohledu bych C1 uznal pořád lepší možnosti pro lokální úpravy ve vrstvách (layers), není to sice o tolik lepší, jak se ti může jevit jako proti LR6, ale lepší pořád ano.
Dál se mi líbí funkce pro výběr a porovnání více fotek najednou, to by se v LR tedy vylepšit dalo a C1 vede.
Lépe se skutečně jeví u C1 výsledky práce s highlights, to tu už padlo a souhlasím.
Jinak je to ale spíš o schopnostech uživatele či třeba konkrétním typu foťáku - jsou případy, kdy RAW z modelu X lépe chutná LR zatímco z Y vede C1.
Můj naprosto osobní závěr je, že CaptureOne své ceně (myslím plnou verzi pro vše, ne ty zvýhodněné pro jednu značku) tak docela neodpovídá - v podstatě za to chtějí to samé, co Adobe za 2,5 roku předplatného, které ovšem zahrnuje i Photoshop a přitom je dost jasné, že za dva roky už bude mít C1 další major release (kdoví zda ne dva), kdy cena upgradu není právě symbolická. Nicméně toto je kritika ceny, ke kvalitě C1 mám naopak plný respekt