Capture One

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod foto1977 10. 12. 2020 00:25

Dnes se mi sama nabídla aktualizace na v.21 express fujifilm.
nainstalováno, na první pohled drobné změny, ale detailně jsem to ještě nezkoumal...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 10. 12. 2020 19:01

Taky nainstalováno.

Zachovalo to uložené nastavení, to je dobře.

Speed edit - vypadá to šikovně, ale znamená to se naučit dvanáct kláves ... :-)
Nevím, jak se ve speed editu vrací na nulu, asi to nejde zrychleně.

Je doplněna kompatibilita s HEIC (i z R5 a R6).
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 11. 12. 2020 20:02

Ale při importu mi ty soubory HEIC (ovšem s koncovkou HIF) nevidí :-(
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod foto1977 2. 1. 2021 13:01

Ahoj, vložím sem dost "začátečnický" dotaz:
cca půl roku mám fujinu a rawy konvertuji v C1 fujiexperss.
Složky s rawy mám na HDD v PC a jsem zvyklý cca jednou měsíčně provádět zálohu rawů na externí disk.
Ovšem poslední půlrok se mi narozením třetího potomka drobet rozhodil můj systém a teprve dnes jsem si našel čas na vytvoření záloh.
U předchozích rawů z Lumixe i Nikonu jsem měl přiložen soubor s úpravami, který jsem zálohoval spolu s rawem.
U C1 se mi ale žádní soubor nevytváří. V knihovně mám jen uloženy ty zdrojové rawy z PC.
Co když někdy budu chtít načíst raw ze zálohy a mít u něj ty úpravy co jsem již udělal?

Jistě podobný problém jste již řešili, mohu poprosit o stručný blbuvzdorný návod?
Předem děkuji za trpělivost... :)
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 2. 1. 2021 13:40

Pokud chápu správně, tak tě zajímá, proč nemáš u rawu přidružený xmp soubor, tzv. sidecar. Bohužel, to C1 nedělá, vše se ukládá do katalogu nebo pokud se používájí "sessions", tak do patřičné složky.
Takže prakticky je nutné zálohat i katalogovou složku. Pokud o ni přijdeš, můžeš začít znovu.

Jestli je výhodný katalog nebo sessions nebo celý DAM centralizovat mimo raw konvertor si musí každý rozhodnout sám.

-- 2. 1. 2021 12:41 --

Jinak dodatečně všem v novém roce vše nej.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 2. 1. 2021 14:05

Děkuji za info, moc jsi mě nepotěšil, ten systém s přiloženým xmp mi přišel dokonalý (pro mě).
Jsem zvyklý mít v PC/záložních HDD rawy ve složkách stromově: rok-název_akce-rawy
Takže fotky nemám nasypané všechny dohromady v té C1 složce Originals , což asi to C1 vyžaduje.
Jsem trochu konzerva a mám problém nějak složitě študovat jak přejít na nový systém.
Škoda, že jsem před těmi cca 17ti lety co jsem začínal s digi foto nejel vše jen v C1.
Vím, že jsem ho kdysi zkoušel a nějak mi to nesedlo.
Dnes už mi prostředí editoru nevadí, ale to zálohování a katalogizace mi dělá starosti...
Sakra proč třeba DxO Photolab nepodporuje fuji? :(
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 2. 1. 2021 14:35

Pokud bychom se bavili o RAW konvertorech, tak ta lepší stránka věci je, že pokud bys měnil nebo byl donucen změnit SW, tak jakékoliv úpravy provedené ve starém se ti v novém konvertoru automaticky neaplikují, tj. nedosáhneš stejného výsledku. Třeba LR ukládá do xmp, kde je vše, ale C1 z toho dostane přesně jen metadata, ale úpravy budou "tak nějak", pokud vůbec. U jiných jako DxO, Allien apod to bude podobné, neb každý SW má jiný engine.

Takže ta výhoda přidruženého xmp pro všechno, je vlastně silně zavádějící a skýtá falešný pocit, že si vše nesu s sebou.

Asi bych ti doporučil vše co je důležité exportovat do jpg, tiff apod a pro tyto "hmatatelné" fotky se zamyslet nad jiným DAM SW, který bude nezávislý na změnách a nezapříčíní tzv. lock-in a RAW konvertor brát jako prostředek a ne středobod.

-- 2. 1. 2021 13:40 --

Myslím, že C1 ve stávající podobě nikdy nedosáhne vymožeností ala LR, neb jednak tak původně nebyl koncipován a jednak by mu to mohlo bez přepsání jádra uškodit. Jeho zaměření bylo od začátku jiné a současné fce jsou vyplakané uživateli, aby se alespoň trochu choval jako databázovaný program.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 2. 1. 2021 15:21

Já chápu, že se k těm datům xmp musím vrátit vždy v editoru který je vytvořil...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 6. 1. 2021 21:27

Tak právě ni došel mail od Capture One, že zdražují předplatné verzí pro foťáky ("for Nikon / Fuji / Sony") o 50% :grr: Ještě, že mám koupenou trvalou verzi.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 6. 1. 2021 21:38

Budou od 11.1. zdražovat všechno a to podle verzí, upgradu a předplatného.Co už. Má poslední verze zůstane 20 asi navždy.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 6. 1. 2021 21:44

Že by návrat zpět ke kinofilmu... :)
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 6. 1. 2021 21:56

Jako proč ne :-)
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rhinos 6. 1. 2021 23:03

no ale netyka se to soucasneho predplatneho a co bude za rok uvidim
MacBook Pro RETINA/15.4"/
rhinos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rhinos 8. 1. 2021 10:17

no ale pokud je realita co jsem videl na fuji foru a to mesicni platba 18/23 tak za me se vracim ke kombu d Adobe. Jedine ze by i ten zdrazil. Nebo se vykaslat na predplatne a koupit standartni licenci
MacBook Pro RETINA/15.4"/
rhinos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 8. 1. 2021 11:03

No, nemůžu říct, co bych udělal na tvém místě, ale přeplatné u C1 mi nikdy nepřišlo jako skvělý počin a za stávající situace kupovat plnou verzi...no nevím - netuším, jak to je u C1 se zrušením přeplatného. Asi bys měl velmi drahou "perpetual" i když na pořád nebo do doby pořízení nového foťáku.
Co jsem tak vypozoroval na zahraničních fórech, C1 má dva roky nového majitele a navíc se mají přesouvat z DK do Řecka.
Hodně lidí je naštvaných, pro mnohé je verze 21 o ničem, někteří uvažují o přechodu zpět k Adobe, jiní zůstavají u stávajících verzí a začínají hledat jiné alternativy, hodně se mluví o špatném načasování vzhledem ke covid a celosvětovém dopadu na fotografy (nadšenci i profesionálové).
Tak jako tak, já už C1 nemůžu i přes jeho klady doporučit vzhledem k cenové politice a tím, že jej ženou do záhuby.
Plakat ale nebudu, u ostatních firem to může být stejné a zejména tam, které fungují na bázi předplatného to potom může být opravdu "na mašli":-)

-- 8. 1. 2021 10:08 --

PS: můj skromný odhad - za rok, dva pojede C1 jen na bázi předplatného.
Stan35
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka