DXO Photolab

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 2. 10. 2023 11:56

Předchozí PL6 jsem ani neinstaloval. Pro mě to byla s DxO aplikacemi premiéra.

Tady je srovnání použití DNG z PureRaw 3 a původního Fuji rawu v Capture One 23, 100% zobrazení. Nějaké úpravy v doostření, saturaci, kontrastu atp. Profil Film Standard, a auto adjust.
Obrázek

No, na druhou stranu v DNG verzích jsem měl nutkání přidat tam aspoň trochu estetického zrna, protože takhle uhlazené v tomto tmavém prostředí mi příjde méně zajímavé, čistě subjektivně.
Naposledy upravil wikxzen dne 2. 10. 2023 11:58, celkově upraveno 1
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 2. 10. 2023 11:58

To by mne taky zajímalo...
Podle popisu by totiž odšum měl být úplně stejný jako v PL6 a PureRAW3, změny by se měly týkat přímo možností práce v programu. Třeba lepší editace a hlavně spousta věcí kolem správy barev, LUT a tak.
Což může být i docela významné, ale v tom srovnání od wixzena by mělo být PL6 úplně stejné, novinky by byly jinde.
Docela se zájmem čekám na potvrzení, zda je to opravdu takto...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 2. 10. 2023 12:19

LUT a Smart Lightning mi přišly zajímavé. Spolu s DP XD konverzí to byl impuls ke stažení. Ale na zadek si z toho moc nesedám. Trošku mě dráždí, že PL7 rawy po otevření doostřuje hned (blíží se to nastavení ručního doostření úrovně Soft image sharpening 1 v CO) společně v kombinaci s Lens Softness Corection. Neřekl bych, že to je přeostřené, ale... nezvyk/nesedí mi to, mno.
Obvykle se doostřování v CO vyhýbám u X-Trans rawů čistě "pragmaticky" a naopak s GFX rawy nemusím doostřovat v podstatě nic.

Dokud nebudu mít nový současný počítač, tak PL6/7 nemá smysl vážně užívat - moc diskomfortní s výše popsaným MBP, laguje to, opožděně vše funguje atp.).

U PureRaw 3 to je čistě na metodu konverze desítek až stovky rawů naráz a jít třeba na celodenní výlet se psem. Ale je fakt, že když jsem testoval konverzi 25 rawů s nastavením do DNG a korekcemi, tak mi to u 19 rawu celé spadlo. Takže i tam se na to nelze s tím MacBookem spolehnout.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 2. 10. 2023 12:33

No bohužel MBP s Intely už jsou dnes trochu mimo primární vývoj. A jsem si jistý, že i když máš MBP ve vyšší konfiguraci s i7, tak bys s DXO konvertoval alespoň cca 2x rychleji i na nejlevnějším MB Air M1, na lepším MBP pak ještě rychleji.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 2. 10. 2023 12:41

Jinak bez obalu můžu říct, že s DxO PL bych klidně fungoval namísto Capture One. Vidím tam obecně tu cestu k líbivější fotce jako lehčí a časově kratší.
Capture One 23 by mi zůstal kvůli těm cca rozsáhlým 20-30 katalogům, které tam mám. Návod na přímou migraci CO katalogů do DxO PL jsem prozatím nenašel, nebo to prostě nejde napřímo. Tady jsem trochu v pasti. Takže snad metodou postupného přidávání podsložek (vyexportované Sessions) do hlavní složky DxO a smířit se se ztrátou úprav v CO. Na to ale nemám teď moc čas.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 2. 10. 2023 12:54

Migrace se zachováním úprav je reálně nemožná - migrovat z úprav se dá plnohodnotně v podstatě jen ořez, vše ostatní už může v jiném RAW konvertoru vypadat trochu jinak (celkem logicky).
S akceptováním tohoto problému lze C1 opustit pomocí Avalanche - https://cyme.io/avalanche-photo-conversion/ , bohužel ale zatím ne do DXO.
Katalog se dá přelít do LR, Luminaru a Apple Photos, ale jak píšu - sw něco stojí, ale přitom zachování úprav je tak maximálně na 80%, nikdo prostě nezaručí, že třeba "přidat 0,3EV" v C1 bude úplně co samé jako stejná operace LR (v mikrodetailu zcela jistě ne).
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod LoboC 2. 10. 2023 13:49

Verze 6 vs 7 - výchozí nastavení...DP XD

Obrázek
LoboC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 2. 10. 2023 14:14

Na tabletu to vypadá hodně podobně.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 20. 11. 2023 21:56

Black Friday na DxO již začal, až 50% slevy...
Přílohy
BF_DxO.jpg
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 21. 11. 2023 06:12

Koupil jsem DxO View Point 4 na rovnání svislic.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Argaro 21. 11. 2023 08:29

Zdar, jak se vyrovnáváte v PL7 s odstraněním položky Color Accentuation a její náhradou prostřednictvím HSL? Jsem jediný, komu tato změna vadí?
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fotofanda 14. 6. 2024 17:52

Pozor na novou verzi DXO Photolab 7.7 - má nové licenční podmínky, které vyžadují připojení internetu každých 37 dnů pro ověření licence. Pokud máte jak já OFF line počítač, tak raději zůstaňte u verze 7.6.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 19. 9. 2024 09:44

Koupil jsem DxO PhotoLab 8, zatím jsem neobjevil žádný zásadní pokrok.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 19. 9. 2024 09:59

Já bych tedy hnusně podotkl, že DXO PL7 i 8 jsou jen další ilustrací problematičnosti nadávání na předplatné. Tváří se jako trvalá licence, ale peníze chtějí, tak do tebe cpou každou chvíli upgrade po kouskách, přičemž upřímně většina "novinek" jsou spíš opravy a ladění.
Už se "těším", jak poté, co jsem v červenci koupil upgrade na PureRAW4 přijde za měsíc "úžasný" nový PureRAW5 :-( A člověk bude zase řešit, zda to má smysl pořídit nebo ne.
U Adobe je v předplatném vše jasné. A pokud to někomu extrémně vadí, tak je tu ještě podle mne férová alternativa obchodní model užívaný třeba u Topaz, kdy jsou licence trvalé a k tomu máš možnost upgradů se všemi novinkami po 12 měsíců od data koupě. Takže se nestane, že třeba už dva měsíce po zaplacení na tebe výrobce zvedne prostředník s tím, že pro nové funkce je nutno zase platit...

Upřímně musím říct, že mne s tímto DXO začíná pěkně štvát a s ohledem na zlepšení Topazu v "předúpravě" RAW, na což jsem dosud preferoval DXO, mám silný pocit, že prostředník ukážu naopak já jim :-(
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ferin 19. 9. 2024 10:17

Já nevím, jsou tam docela zajímavý věci.
Revoluce asi ne, ale evoluce docela pěkná.

A s tou licencí je to přesně naopak. Pokud tě novinky nezaujmou, nikdo tě naopak nenutí do produktu něco dál cpát. U předplatného musíš platit chca nechca. Navíc za zajíce v pytli.
Ferin
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka