Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz
Radomir píše:Photoshop jako takový nepotřebuji, jelikož nedělám žádné rozsáhlé retuše ani fotomontáže. Chci prostě jen vytáhnout z fotky to nejlepší co jde nic více.
Radomir píše:Obávám se však právě toho, že jakmile mi současný fotoaparát vypoví službu a budu nucen koupit nový, tento již nebude podporován ve standalone verzi
Flor.cz píše:S Photoshopem se dá z fotky vždycky vytáhnout lepší výsledek. A častokrát i rychleji...
Radomir píše:... a budu fotit jen jpg a budu mít fotky dostačující kvality pro amatéra...
...Chci prostě jen vytáhnout z fotky to nejlepší co jde nic více...
lemming píše:Lepší pravděpodobně ano (záleží na fotce a co je to "lepší"). Ale s rychlostí je to horší. Pokud neděláš lokální úpravy, tak u LR je to vlastně jen o tom, naťukat pár číslíček a to je rychlé. Když bys chtěl dělat nějaké rozsáhlejší lokální úpravy, tak to už je v LR problém, protože nástroje, které na to má, jsou dost hrubé. Na druhou stranu, konzistentní zpracování většího množství fotek bude zase náročné v Photoshopu.
Prostě ty nástroje jsou každý určený na trochu jiný způsob práce. Na málo fotek, kde se člověk s každou piplá Photoshop, na zpracování většího množství (souvisejících) fotek, kde stejně na piplání s jednotlivými fotkami není moc čas, je vhodný LR.
Stan35 píše:Ja ti rozumím, ale jak jsem říkal, je to podle mě zbytečné teď řešit. Ty, ale i já máme několik možností, až nám kleklně foťák:
1. pro tebe upgrade na LR6 pro viz 2
2. koupit použitý co je ještě podporovaný
3. zkusit: https://helpx.adobe.com/cz/photoshop/kb ... orted.html
4. použít jiný SW, což pro mě za stávajího stavu připadá jen C1, což bych být tebou alespoň vyzkoušel. Aphinity je použitelné, ale ala photoshop a workflow velmi nekomfortní. Luminar není to, co hledám a je stále ve vývoji, On1 jsem nezkoušel a ani nemíním, Zoner je pro mě mrtvá větev, ACDSee v nových verzích neznám a ani zkoušet nebudu, Capture NX-D...nevím
5. smířit se a platit Adobe a každý rok jim hrozit odejetím pro získání výhodnějších cen
6. čekat na adekvátní náhradu
7. absolutní konec nebude, alespoň pokud tu budeme my
Chci jen zdůraznit, že ať to teď vypadá jakkoliv, i u ostatních programů to může být za rok, dva, ... jinak. Jsou to všechno jenom programy a výrobci fotoaparátů by neprodávali, kdyby nebylo v čem pracovat.
lemming píše:Upravovat fotky přímo z karty je tedy dost zvláštní postupKdyž je upravuju já, tak import fotek je vzhledem k ostatnímu naprosto zanedbatelný.
Ten počet dost závisí na žánru. Z reportáže je ten počet (typicky) větší už z principu. A i třeba z aranžovaného focení, kde jdou ven jen jednotky fotek, je potřeba ty fotky nejdřív vybrat a to se opět dělá lépe v LR.
Radomir píše: ale s novým foťákem
n3pi píše:Flor.cz:
Trochu jsem se v tom tvém popisu ztratil![]()
Jaksi mi pak uniká smysl, pro tebou popsaný workflow, mít LR.
Bridge umí filtrovat/tagovat/hvězdičkovat a pak fotku otevřeš do CR a jako inteligentní objekt do PS, kde si úpravy dokončíš do PSD souboru.
Martin-P píše:Jinak znávám, že pokud fotografováním ani grafikou nevyděláváte , měsíčně neuděláte ani fotku. Je nějaké předplatné za sebelepší program, vyhazování peněz. A i z něčího pohledu "levný" Lightroom CC je předražená sranda.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků