od sesty 9. 5. 2018 07:48
Zdravím všechny a hlásím pokorný návrat k Adobe LR.
Na první straně tohoto vláka jsem psal o rozhodnutí zkusit opustit Lightroom. Bylo to začátkem roku. Vydržel jsem to přibližně čtvrt roku a nakonec jsem nevydržel a Lightroom zase předplatil.
Proč? Co z toho vyvodit?
Připadám si trochu jako vůl, když jsem nakoupil jiný software (DxO PhotoLab, DxO ViewPoint, Luminar 2018 a Affinity Photo) a teď se zase vracím k Adobe. Minimálně na rok. Ale nelituji toho a kdybych si to na vlastní kůži nezkusil, pěkně na ostro, neměl bych jasno. Třeba to někomu dalšímu pomůže.
DxO PhotoLab je dobrý raw konvertor a klidně ho můžu doporučit. Práce s ním je trochu jiná, než s LR a troufnu si říct že možná malinko kreativnější. Tam kde Lightroom na plné čáře vítězí je práce s detaily. Dokáže krásně zachovat a pracovat s jemnými detaily přechodů, má ostřejší výstup a lépe pracuje se šumem. DxO více odšumuje, ale ztrácí při tom detaily, když se odšumění stáhne je degradující, neexistuje ideální hodnota. Také více doostřuje, ale obraz je tím více poničený. Lightroom tohle zvládá bravurně a výstupem jeho detailů se dokážu kochat hodiny. Takový výstup jsem prostě po čtvrt roce z DxO dostat nedokázal. Fotím hlavně krajinky, přírodu mám 7R první generace a detail je pro mě důležitý. Takže ať si z toho každý vyvodí to své. DxO bude mít samozřejmě u mě dále své místo a budu ho využívat, pro funkce které zase LR nemá, ale ten hlavní raw konvertor bude nadále Lightroom, protože je stále pořád to nejlepší.