O přechodu na jiný systém jsem přemýšlel asi rok a nakonec jsem to udělal. CC jsem si předplácel tři, možná čtyři roky.
Na úvod napíšu jedno. Adobe je špička a nic lepšího nenajdete.
Ale pokud nepotřebujete to "nej", dá se žít i s jiným.
Photoshop potřebuju (dělám montáže se spoustou vrstev) a ten jsem nahradil Affinity Photo a jsem spokojený. V něčem je lepší Photoshop, něco má lépe řešené Affinity. Celkově bych řekl, že PS je o fousek lepší, není se čemu divit, když se ohlédneme do historie, co vše má za sebou a jak dlouho je tu Affinity
ale za ty peníze je Affinity Photo skvělý nástroj a Photoshop nahradil bez jediné bolístky.
S Lightroomem je to podstatně horší. C1 jsem zkoušel a vůbec mi nesednul. Je fakt, že výstupem je nejsrovnatelnější, ale mě se v tom dělalo špatně a za ty prachy by mi to nestálo. Pak jsem zkoušel DXO Photo Lab. Ten mi byl hned od začátku sympatický, ale výstup prostě není takový jako z Lightroomu. Odložil jsem ho, ale pak mi to nedalo a zkusil jsem ho ještě jednou a rozhodl se, že do něj půjdu. Musel jsem se s ním učit, vlastně ho krotím doteď, protože práce je dost odlišná od Lightroomu, ale už z něj dokážu dostat podobné výsledky a začínám být spokojený a předplatné Adobe jsem s klidným svědomím zrušil. Ale na rovinu ... Lightroom je lepší.
Pak jsem si ještě pořídil Luminar2018. Tenhle soft zatím beru tak trochu s rezervou a na hraní, ale už teď je určitý konkrétní typ fotek u kterých vím, že je v Luminaru dokážu zpracovat líp než v DXO. Jsem zvědavý, co z něj do budoucna bude. Má takový docela nový a jiný přístup k práci. Zatím to ale plnohodnotná náhrada v žádném případě není.
Paradoxně největší problém nastal při hledání náhrady Adobe Bridge. Tam jsem pohořel. Když jsem zjistil, že Bridge funguje i po zrušení čelnství, nechal jsem si ho. Kdyby měl někdo tip, dejte vědět. Potřebuju to z 90% na práci s IPTC a na rychlé prohlížení.
Takže závěrem, jestli chcete to nejlepší co je k dispozici, nic neměnit a zůstat u Adobe. Ale jestli vás předplatné straší a nemusíte mít nejlepší z nejlepšího, najdou se alternativy a dobře fungující.