Lightroom Classic CC

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 13. 2. 2025 07:52

Vysiel LRC 14.2, okrem ineho avizovane redukcia lagu pri maskovani cez brush...
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 13. 2. 2025 09:28

Práve som to pozeral, ešte urobím 2 fotenia a cez víkend ho skúsim nahodiť, možno aj a porovnaním s predchádzajúcou verziou.

Vyzerá to byť opäť celkom veľa zmien na to, že číselne ide len o menšiu aktualizáciu.

Raz by som chcel vyskúšať upraviť fotky do HDR súboru (toho skutočného, nie stlačenie veľkého DR do jpegu), občas sa mi tak ukážu fotky z mobilov na IG a vyzerá to celkom zaujímavo.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 2. 2025 09:53

Je toho relativně dost a zase nejen Classic. Třeba dost vylepšili dual monitor v desktop verzi té "cloudové" LR, u mobilní verze se hodně doplnily adaptivní profily a možnosti sdílení, nasčítá se to.
Ten kontinuální vývoj bez hraní si na velké updaty má fakt něco do sebe. Sice chápu, proč někoho popuzuje model předplatného, ale Adobe se musí nechat, že za něj něco poskytuje.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 18. 2. 2025 15:48

Porovnal som predchádzajúci LR 14.1.1 s novším 14.2 na MB Pro M4 Pro: import, náhľady, panorámy, export a denoise ostali rýchlosťou bez zmeny.
Aplikovanie AI masiek sa zrýchlilo z pôvodných asi 11.5s na necelých 9s pre 10ks 42Mpx fotiek. Lepšie sa pridávajú aj jednotlivo na fotky, LR reaguje trocha svižnejšie.
Ak sa dostanem k tomu Ryzenu 9600X, tak to skúsim porovnať aj tam, určite to bude podobné.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 24. 4. 2025 08:28

Vyšla aktualizácia 14.3, tu je ukážka novej funkcie (maska krajiny): https://www.youtube.com/watch?v=DqiyWll ... otographer
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 25. 4. 2025 13:16

Tak toto ma velky potencial, z toho sa naozaj tesim.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 25. 4. 2025 13:32

Jojo, v některých ohledech fakt gamechanger, který reálně mění styl práce, tohle není žádná “drobnost”. Docela dobré mi přijde třeba tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=KijswhEgovs&t=8s
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 27. 4. 2025 08:41

Pri update pozor na chybu, ktora znemoznuje spravnu korekciu transformacie fotky ak pouzivate pri upravach funkciu "Previous" (nastavenia z predchadzajucej fotky).
Docasne riesenie je po stlaceni "previous" podrzat klavesu "Option/Alt" a resetovat korekciu, potom to funguje normalne.
Na oprave uz pracuju.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 29. 4. 2025 06:53

Take zamyslenie nad dalsim cenovym vyvojom predplatneho LR+PS. Aktualne podla noveho cennika to je 25€/mesiac, co je uz celkom odvazna cena na SK/CZ trh. Verim len, ze rocne predplatne kupovane na BlackFriday budu dostupne.
Zaroven musim povedat, ze LR+PS si tu cenu zrejme aj mozu obhajit, nakolko tie updaty su vacsinou bez nejakych fanfar, ale velmi zaujimave funkcie pribudaju stale - ako v poslednom update. Aj ked PS nevyuzivam casto ale tieto dni som ho pouzil na fotku, kde doslova kazili dojem elektricke a telefonne draty. Aktualna verzia PS ich odstranila na jeden klik a to tak, ze som neveril vlastnym ociam.
Takze som zvedavy na dalsi vyvoj, ale aj tak zrejme ostanem pri Adobe - uz mam svoje postupy a cele workflow vratane color managementu tlace atd.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 29. 4. 2025 07:15

Těch 24EUR je ale s 1TB cloud, což je naopak docela velká výhoda, pokud chceš využívat i mobilní edity na tabletu atd. Tady mám pocit, že proti minulosti jde u verze 1TB dokonce o drobný pokles.

Oni to úplně překopali - plán jen s LR “cloud” a 1TB úložištěm nepatrně zdražil, ale u něj asi nejmenší změny, pak (to asi nejvíc popuzuje) odpadl současný plán “vše pro foto s 20GB”, naopak “vše pro foto s 1TB” (to je těch 24EUR) si nestojí zle.

Co je pro mne zklamání - když avizovali nové ceny, tak to vypadalo, že bude varianta bez Photoshopu, ale zato s LR i LRc a 1TB úložištěm, což by vůbec nebylo pro řadu lidí marné, ale nevypadá to, že by tohle vylezlo. Aspoň zatím ne…

No mám zaplaceno do února 2027, tipuji, že do té doby se to asi ještě několikrát změní. Minimálně se dá čekat, že BF kupóny už budou na nové hodnoty s 1TB, což by mne celkem zajímalo.

Mimochodem v USA nabízejí i plán “jedna aplikace z CC dle vlastního výběru” plus 100GB cloud - v EU nabídce jsem toto neviděl, ale pokud by bylo, tak by to byla zajímavá varianta pro někoho, kdo chce jen LRc.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 29. 4. 2025 07:18

Tiez mam do 02/2027 klud a tiez si myslim, ze sa to este bude utriasat.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 29. 4. 2025 07:36

Naokraj - právě jsem verifikoval, že pořád existuje jedna "nepropagovaná" finta... Pokud máte platné předplatné s 20GB cloudem, tak lze přikoupit rozšíření na 1TB třeba i na jediný měsíc a pak zase zrušit. Aktuálně za 11,58EUR měsíčně.
Není to nikde v nastavení účtu, musí se jít přímo do CC aplikace v počítači a u cloudového úložiště kliknout na upgrade, pak to nabídne toto.
Tohle je fajn, pokud člověk třeba při dovolené chce jet jen s iPadem, pak se mu vše uloží do cloudu (běžné hotelové wifi stačí) a po návratu se stáhne do LR classic se zachováním všech editací. Z cloudu pak lze vymazat a předplatné vyšší kapacity zrušit. U účtu se to objeví jako druhé předplatné, existující to nijak neovlivní, ruší se to "dokoupené" druhé.
Využil jsem už loni, platil jsem tuším dva měsíce, letos na to možná dojde také.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 8. 5. 2025 06:32

vyšla aktualizácia 14.3.1 - bug fixy
landov
Expert

Odeslat příspěvekod ogarzlin 8. 5. 2025 22:00

tomashr píše:Co je pro mne zklamání - když avizovali nové ceny, tak to vypadalo, že bude varianta bez Photoshopu, ale zato s LR i LRc a 1TB úložištěm, což by vůbec nebylo pro řadu lidí marné, ale nevypadá to, že by tohle vylezlo. Aspoň zatím ne…

Ta varianta existuje. Viz screenshot
Přílohy
Snímek obrazovky 2025-05-08 v 21.54.10.png
ogarzlin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landov 9. 5. 2025 06:41

Hmmm...ale aj ked PS vyuzivam malo, na niektore veci je nenahraditelny a nechcel by som sa ho vzdat.
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka