Lightroom Classic CC

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kultus 20. 1. 2025 08:26

Jo dik za info k PureRAW, trojka mi brala i cinske objektivy, ke kterym urcite nemela profily. Co se tyce korekci byl vysledek k nerozeznani od Fuji objektivu. Tam se to ale muze lisit od vyrobce k vyrobci.

Jak pises o tom doostreni v LR pri Denoise, tak to neni uplne pravda. Nevim jak moc pridava detaily PR4, ale uz v tom 300% nahledu LR denoise je videt nejen procisteni, ale i zvyrazneni detailu (predpokladam na zakl. nejakeho strojoveho uceni). Ja uz mam ted spis jen rodinne fotky hlavne decek a tam je to krasne videt na rasach nebo oboci. Na druhou stranu se obcas stava, ze LR zvyrazni i vady na obliceji a to trochu neprirozenym zpusobem, kde pak musim pouzit masku a potlacit to. Nestava se to ale casto.
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 1. 2025 08:48

Ale jo, ony ty detaily vznikají při vyšším ISO tak nějak mimochodem v rámci té AI rekonstrukce. Ale není to vyloženě doostření, jde o trochu jinou akci - ale jistě taky užitečnou.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 31. 1. 2025 07:10

V poslednom case sa mi vobec nepaci Topaz Photo AI...proste je tam neskutocny color shift vo vystupe. Co som cital po nete, tak to nie je vobec iba moj problem.
Chcem skusit trial DXO Pure RAW 4 a zaujima ma jeho aplikovanie...pred ci po upravach ?
Este je otazka, ci po triali ist do verzie 4, ktora tu je uz skoro rok, alebo bude tu coskoro v5 ? :hm
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 31. 1. 2025 08:07

Já mám poslední verzi, s posunem barev jsem zatím problém neměl (a to jsem na to citlivý), možná i proto, že jsem Photo AI nenechal dělat žádné úpravy v tomto směru, žádné vyvážení bílé, …

Měl jsem ale problémy s doostřováním, proto držím i Sharpen a DeNoise, a pokud se mi s tím nechce babrat, použiji DxO, kde jsem problém neměl, ale zase se musím smířit s tím, že třeba při korekci pohybové neostrosti je Topaz efektivnější.

Další faktor je, že bojkotuji Lightroom, u může být problém s barvami také.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 31. 1. 2025 08:19

Už jsem to psal - PureRAW je vyloženě na RAW úpravu jako první krok, ono to ve spojení s LR ani neumí dělat po úpravách. Nesrovnávej to třeba s AI denoise v LR, tohle je o komplexnější změně demosaic založené i na profilech objektivů a foťáku, výsledkem je často překvapivý posun u problematičtějších skel, ale zase to občas překvapí i negativně.

Ad v4-5 - no, dobrá otázka, za kterou jsem to tu pěkně schytal, když jsem si dovolil upozornit, že model DXO je poměrně neférový :-( Licence je sice "takzvaně" trvalá, ale předplatné upgradu není vůbec žádné (třeba narozdíl od Topazu, kde má člověk jistotu upgradu rok po platbě). Takže se upgrade platí, i kdyby nová verze vylezla doslova den po zakoupení :-(
Ale jak to bude fakt nevím. U PureRAW 4 se zachovali na jejich zvyklosti trochu korektněji, kdy mírně vylepšený DeepPrime XD2s doplnili v rámci "minor" update v ceně, čímž životnost protáhli. Logicky bych asi v5 letos čekal, ale těžko tipovat, zda vůbec ještě je prostor k výrazným vylepšením (míněno bez nějaké zásadní změny paradigmatu). Fakt nevím, ani jsem žádné rumors o termínu uvedení v5 neviděl. Na tvém místě bych se rozhodl podle toho, jak se ti to bude líbit, zas tolik peněz to není (a za brzký upgrade sice chtějí zaplatit, ale sleva tam je).
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 31. 1. 2025 08:48

Ok, diky. Stiahnem trial a uvidím.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod landov 31. 1. 2025 17:31

Stiahol som. Na hodnotenie je priskoro, ale zatial mam stale najlepsi pocit z LR Denoise AI. Vidi sa mi to najprirodzenejsie a najlepsie sa mi s tym dalej pracuje.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 31. 1. 2025 17:40

Čistě na Denoise dost možná ano…
V tomto je trochu škoda, že Topaz zahodil samostatné Denoise a Sharpen a jsou jen staré verze. To ucelené PhotoAI sice vypadalo zprvu hodně dobře, ale přijde mi, že se v tom nějak motají a když nic jiného, tak se pořád horší přehlednost a tak.

PureRAW je za mne super, ale fakt spíš na něco trochu jiného.

On možná dozrává čas zkusit něco jiné, třeba ON1 má taky dost zajímavé řešení, Luminar taky (byť teda jejich UI je na mne trochu divoké), ale přiznám se, že momentálně úplně nemám na změny náladu. Spíš naopak omezuji, jak jsem psal, tak u Topazu jsem předplatné upgradů ani neprodloužil a omezuji se na kombinaci PureRAW a LR Denoise.
Ale možnosti prostě jsou i další…
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 31. 1. 2025 18:17

Ja verím, že adobe bude ďalej pracovať na denoise. Bol by to ideál, mať všetko v jednom sw.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod kultus 4. 2. 2025 06:00

Landov: vidim to naprosto stejne, LR mozna neni ve vsem nej, ale Denoise se povedl a celkove je pro mne LR TOPka pro takoveho amatera jako jsem ja...jeste chci ze zvedavosti zkusit Pure 4, ale nejak neni cas.
Tomash: taky jsem tomu Topaz photo neprisel kvuli celkove prehlednosti na chut...
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 4. 2. 2025 06:53

Pure 4 skusam par dni. Zatial mam rozporuplne pocity, pretoze pri naslednej praci s texturou, clarity a doostrovanim treba davat extremne velky pozor. Proste na kazdu fotku funguje nejaky sw lepsie ako druhy, generalne, ak by som zvolil iba jeden sw, tak na 100% LR Denoise.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 4. 2. 2025 07:04

Tak upřímně - pokud máš po PureRAW 4 výraznou potřebu doostřovat, tak je s tvou fotkou asi něco špatně… Tento sw skutečně docela slušně doostří sám od sebe a následné doostření už by mělo být nutné jen velmi výjimečně. Texture/clarity osobně až tak moc nepoužívám, tak tam jsem si ani nevšiml, že by to bylo o tolik citlivější, možné to je…

Za mne je prostě PureRAW nejlepší v momentu, kdy se pozitivně projeví i korekce optiky ve vazbě na exaktní profily, tam je DXO trochu jinde než vlastně jakákoli konkurence. A toto může u některých kombinací tělo-sklo (asi nejvíc různá hodně kompaktní řešení) být velkým přínosem i na základním ISO, kdy se Denoise neuplatní vůbec. Naproti tomu pokud je fotka v ostrosti a optických vadách bez chyby a jde opravdu jen o odšum třeba při ISO12800 či více, tak pak jsem nakloněn k tomu s tebou souhlasit ve chvále LR AI Denoise. Jednak funguje fakt dobře a navíc je leckdy kladem to, že jde aplikovat až finálně po úpravách …
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 4. 2. 2025 07:10

Nemam vyraznu potrebu doostrovat. Doostrujem selektivne cez maskovanie, vzdy koncu mojho workflow. Proste mi nejako nesedi, ze mi sw doostri fotku celu uz na zaciatku procesu. Na niektore fotky sa to moze hodit, to ano, ale ...no proste kazdy ma ine preferencie.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod landov 4. 2. 2025 12:17

este jedno co mi vadi na Pure4, taka drobnost, ale strasne to vadi. Ked dam exprtovat foto z P4 do LR, tak sa vyexportuje bez klucovych slov. Toto Topaz napr. urobi korektne.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 4. 2. 2025 14:41

souhlas, tohle s keywords je opravdu pitomost. Dokonce se to běžně vyskytuje v různých wishlistech pro příští verzi..
Doplním ještě jinou chybu - úplně zbytečně to výsledky hází do spousty kolekcí. Sice jen kosmetika a lze odmazat, ale logiku to nemá.
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránka