Lightroom Classic CC

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 14. 10. 2023 18:38

Ja som sa vrátil na predošlú verziu,... to nefunkčné prepínanie fotiek bola neprekonateľná prekážka. Počkám na ďalšiu aktualizáciu a skúsim tú, no nič z novej verzie vyslovene nepotrebujem, takže to neponáhľa :)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drive18 14. 10. 2023 19:49

Ked sa prechadza mezi major verziami z 11 na 12 ci 13, teba upgraduje sa katalog je nutne rekonfigurovat / znova nastavit aj pouzivane pluginy??
drive18
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 10. 2023 21:38

Ondrej Bobek píše:Ja som sa vrátil na predošlú verziu,... to nefunkčné prepínanie fotiek bola neprekonateľná prekážka. Počkám na ďalšiu aktualizáciu a skúsim tú, no nič z novej verzie vyslovene nepotrebujem, takže to neponáhľa :)

Na MACu šipky v Develop fungují (13.0.1), ale teda pokud dobře chápu seznam chyb, tak tam se tohle nedělo ani v 13.0. Bez chyb to není ani na Apple, 13.0.1 řeší minimálně 5 chyb, ze kterých mi tři přijdou vážné, ale holt zrovna to tvoje asi ne.

Jinak ale musím říct, že já už 13.x přicházím na chuť, pro mé potřeby je asi nejvíc bomba ta funkce Point color v Color mixer.
Já to HSL podle barev užívám skoro pořád, tohle se mi hodilo pro mé potřeby často, ale přeci jen ten limit na 8 barev občas cítit byl. Teď s přesným výběrem to bude ještě daleko užitečnější :-)
Přirozeně tohle asi neužívá každý, ale mně se to do potřeb trefilo docela dost.

drive18 - konfigurace pluginů vesměs upgrade přežijí. Spíš výjimečně něco přestane chodit (když je to nějak atypický plugin), ale konfigurace se neztrácí. Pro příklad plugin do Topaz Photo AI přežil upgrade z 12 na 13 zcela v pohodě se všemi parametry - ověřeno.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 15. 10. 2023 04:26

Ten Point color je vyborna vec a este lepsie, ze sa da konecne upravovat specificka farba v maskach.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 15. 10. 2023 06:23

Tá chyba so šípkami je úplne náhodná, týka sa to všetkých systémov. Niekomu pomohlo vrátiť sa späť na 12 a potom dať opäť 13. Možno len nejaká chybná inštalácia... mám viac fotiek tieto dni, tak som sa vrátil späť pre rýchlejšie dokončenie.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 10. 2023 07:25

Ano, bugů tam je fakt dost. U mne mi přijde, že 13.0.1 už vypadá úplně v pohodě, ale viděl jsem i report, že právě na Macu někomu tento fix padal při startu a ve výsledku byl daleko horší než první 13.0.0.
Za mne je tato verze významný pokrok, ale bude to chtít ještě alespoň jeden bugfix, než si to sedne úplně.

Z jiného soudku - za věc hodnou pozornosti si dovolím označit opravdu to, co jsem už zmiňoval, totiž možnost local úprav (označeno na fotce) u desktop klienta pro cloudový LR (ne LRc). Dává to možnost nalistovat adresář bez jakéhokoli importu (ani do cloudu, ani do katalogu jako u LRc) a pak projít, vyházet špatné fotky a rovnou něco upravit. Úpravy se píší do XMP, takže po případném dodatečném importu do LRc budou zachovány.
Prostě je najednou z desktopu pro cloud LR i nástroj na procházení lokálních dat ve stylu starého dobrého Adobe Bridge, ale s výhodou možnosti plnohodnotných úprav. Tohle bude ještě třeba vstřebat, ale docela vážně přemýšlím o větším začlenění do svého workflow.

Screenshot 2023-10-15 at 8.16.24.jpg
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod drive18 15. 10. 2023 17:43

tomashr - diky za info
A naopak downdgrade katalogu vie tiez urobit? Alebo musim mat len zalohu nizsej verzie a tu povysit?
drive18
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drive18 29. 10. 2023 11:29

Chalani poradte prosim, ako vyuzivate pole Label a jeho farbicky Green, Yellow, Blue a Red? Nejaky tip - premenovat na zmysluplnu kategoriu? Fotim len rodinu, vylety, ziadne platene projekty. Diky.
drive18
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 29. 10. 2023 16:23

Ja to používam na označenie podľa využitia. V NX-S je tých farieb 9, ale aktuálne používam iba 4. Label dávam po ukončenom PP, s tým že jedna farba je pre upload na Zoneramu do verejných álb, druhá do súkromných, tretia označuje fotky, ktoré se nikam nedávajú ale prešli cez PP a posledná kategória je označenie fotiek viacmenej pre dokumentačné účely, to sú takmer výlučne fotky cudzie a s horšou kvalitou. Dve kategórie som využíval pre označenie fotiek na tlač, ale to už nie je aktuálne, pretože manželka tvorí fotoknihy.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 29. 10. 2023 16:44

Barvy jsou fajn i na vyloženě operativní úlohy... Příklad - mám import 500 fotek a dělám prvotní čistku. Je rychlejší jen klepnout na patřičné číslo na klávesnici a tím přidělit příznak "red", než to rovnou mazat. Pak na konci se vyfiltruje red, případně ještě ověří a pak smaže vše najednou.

Nebo jak tu padl příklad "manželka a fotoknihy" - to máme doma taky a ženu jsem naučil, že jí zobrazím patřičnou část LRc archivu, ono si prochází a to, co chce do knih, zase jen klepnutí na číslo označí barvou, třeba zeleně. Já to pak jen vyfiltruji a udělám export.
A tak...

Momentálně vlastně barvy jako trvalé atributy v podstatě neužívám, ale jako dočasné při nějakém vybírání naopak docela často.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 29. 10. 2023 17:35

Já barvy využívám taky jen na třídění, respektive jednu barvu.

Akorát jsem přešel na pozitivní třídění, tedy nevybírám ty, které smažu, ale ty, které si pravděpodobně nechám.

Z těch, které si nechám, pak vybírám ty, které budu publikovat (hvězdičkou).
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 29. 10. 2023 17:44

No já to třídím "negativněpozitivně" :-) Tedy co je jasný odpad dostane červenou (6 na klávesnici) a když se mi něco naopak více líbí, tak tomu rovnou klikám hvězdičku (typicky 1-3, na víc jdu případně až později při detailnější kontrole).
Červené pak mažu a "bezbarvé" přežijí první vlnu, přičemž hvězdičky mne rovnou navádí k tom, co mne zaujalo více.

Tedy píšu o LRc, u "cloudové LR", ať už na iPadu nebo na desktopu se při té první čistce lépe pracuje s takovými těmi "vlaječkami" s plus či mínus (plus zase kombinace s hvězdičkami, ty jsou u LR i LRc nastejno).
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 29. 10. 2023 18:17

No jo, když já mám ale většinu nepovedených :-)

To bych se na tom utavil :-)))
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 29. 10. 2023 19:41

Fotky si najskôr vyberám do quick collection (B), následne upravujem a sem-tam ešte niečo zmažem. Upravené fotky označím najčastejšie na červeno.
Ak mám nejaké fotky, ktoré chcem upraviť podobne, no medzi nimi sú rôzne ďalšie zábery, tak si ich označím farebne, aby išli hneď za sebou (napr. stánky na podujatiach, exteriér vs. interiér, produkty).
Ak ide o desiatky fotiek, tak to veľmi netreba, ak sú ich stovky, tak prvé farebné označenie vie veľmi urýchliť prácu (výber aj úpravu).
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hlava 29. 10. 2023 20:37

Vidíte, já mám workflow úplně opačný. Při importu se vše nastaví jako Rejected (černá vlaječka), co mě při procházení přijde dobré, dostane Unflag (bez příznaku), a co projde do finálního výběru pak dostane Flagged (bílou vlaječku). V menu je pak volba “Delete rejected fotos”, která následně vymaže všechny fotky, co neprošly.
Hlava
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka