Lightroom Classic CC

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 11. 10. 2023 06:32

Viz výše - nakonec jsem natvrdo zkusil a prošlo, mám prodlouženo.
Mimochodem tohle je snad nejnižší cena, za kterou jsem kupoval, dost možná koupím ještě jeden rok...

Ad LR - jako fakt je, že ty poslední verze by měly víc využívat GPU, což ale mimo jiné znamená, že na Windows může mít na stabilitu velký vliv použitá grafika a její ovladače, asi jdeš správnou cestou. Na MACu je to v tomto ohledu jednodušší.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 11. 10. 2023 09:20

Skusil som Blur na jednej svadobnej fotke, rozostrenie bolo nastavene na 38, okolo vlasov sa to sprava trocha setrnejsie ako mobilne telefony, plecia na saku to zvladlo tazsie, rozostrenie ma efekt aj medzi rukou a telom. Nevyzera to uplne zle, viem si predstavit, ze v komplikovanejsich situaciach to moze trocha "precistit" pozadie na fotke a upriamit pozornost na objekt.

50/1.4 GM na f1.4, zvacsenie je 100% pre lepsie porovnanie - su to dve podobne fotky cvaknute po sebe, vlavo je pridane rozostrenie. Nemaju uplne totozne zaostrenie.

A.jpg

B.jpg

C.jpg
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hlava 11. 10. 2023 14:30

Jen drobnost, verze 13 vyžaduje Windows 10 22H2 ... sem narazil ...
Hlava
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 11. 10. 2023 15:42

Mám dost starý HW (Ryzen 1600X, Grafika AMD generace Polaris, tzn všechno 2017 a starší) a na tom Win 10 22H2. V nějakém bodě jsem ale musel manuálně aktualizovat ovladače.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 12. 10. 2023 10:07

Na https://www.dpreview.com/news/485721904 ... -lightroom je hodně dobrý přehled novinek v poslední LR s názornými obrázky...
Ono je toho opravdu dost a nejde jen o nejobvyklejší "desktopovou" LR Classic.
Jednak třeba Lens Blur šel tentokrát ihned i do mobilní verze (třeba iPad) - dobré vědět, třeba AI Denoise tam chybí a skluz mají i další věci, zrovna tohle ale ne a udělali i pár dalších vylepšení.

Co je ale hodně (fakt hodně!) zajímavé a přitom jsme to v popiscích úplně přehlédl, je posun u desktopového klienta pro "cloudové LR". Tam to musím ještě důkladně prozkoumat, ale určitě je nyní možné pracovat s fotkami více lokálně bez uploadu do cloudu a možná to dokonce umí otevřít i katalog z LRc.

Popravdě tohle by mohlo být hodně zajímavé, v principu by se mohla classic a cloud verze více sloučit, což bych docela chtěl, za mne je určitá nekonzistence mezi LR a LRc dost na závadu, zrovna tak u LR je blbá absence lepší práce v local. Tohle by mne mohlo v extrému přivést až vyloženě k změně konceptu práce, ale nechci předbíhat.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 12. 10. 2023 11:36

Pre zmenu mi blbne Develop - prehadzovanie z jednej fotky na dalsiu... snad to na Adobe supporte poriesia co najrychlejsie, niekto tam uz tuto chybu opisal.
*doplnim, ze ide o prepinanie fotiek priamo sipkami na klavesnici - vo filmovom pase pod fotkami sa fotka prehodi spravne na nasledujucu, no v Develope nie. Funguje len prepinanie pomocou sipiek priamo v LR (klikanie mysou donemoty) alebo drzanie CTRL + sipky na klavesnici. Ide o chybu, uz to hlasi viac ludi, tyka sa to niektorych Win 11, Win 10 a aj jablkovych systemov.

Zmenila sa velkost suborov po roznych Enhance ficurkach - teraz nemaju fotky ani 1/2 velkost - v mojom pripade su okolo 85-110MB namiesto vyse 220MB.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ady_h 13. 10. 2023 10:34

ja som si zasa vsimol pri preskakovani fotiek z jednej na druhu v Develope pomocou sipiek na klavesnici ze sa akoby na zlomok sekundy hodi nejaky neutralny farebny profil az potom naskoci ten ktory ma alebo uz fotka s upravami ak su na nej nejake.

alebo ked posuvam medzi fotkami v develope tak tie co su vo filmovom pase maju akoby oneskorenie pri posuvani oproti tomu co mam v editovacom okne
ady_h
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 13. 10. 2023 11:29

Vyšla oprava bugov 13.0.1, tie šípky nevyriešili, iné veci áno.
Preskakovanie profilu je trocha rušivé ak chce človek zladiť viac fotiek po sebe (po update je to trocha lepšie - aspoň na tých pár fotkách čo som robil teraz, no stále mu občas "prepne").
Nepáči sa mi nový histogram, horšie tam vidieť farebné posuny, ktoré som dosť sledoval pre lepšie vyváženie bielej. Tá výrazná hrana tam nemá čo robiť, takéto chybné zobrazenie asi opajcli z Capture One, mohli to nechať tak... asi si časom kúpim väčší monitor, nech to rozoznám :D

Snímka obrazovky 2023-10-13 123553.jpg
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drive18 13. 10. 2023 14:33

Toz neviem kde vidite u LR na amazonu ze je nutne mat prime ucet, pretoze mne ponuka cenu rovno 80 ecek do emailu bez prime. Alebo ta cena vyskoci az pri plateni ? Minuly rok som kupoval za 77 ecek.
drive18
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 10. 2023 14:58

To je OK, nejde o rozpor - oni měli slevu nejprve v rámci Prime, teď to pustili i plošně (koukal jsem na to). Je to nyní asi o 2EUR dražší, než jsem platil v debatě výše, ale pořád cena velmi slušná.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod drive18 13. 10. 2023 15:40

Asi testuju uzivatelov, kolik z nich vyckava na Black Friday :-)
drive18
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 13. 10. 2023 15:49

Tak ten novy histogram je totalne o nicom...povodny bol prehladny, toto je otras.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod fotofanda 13. 10. 2023 22:01

Chtěl bych se zeptat, zda Lightroom Presets jak je nabízí třeba Jared Paulin jako tzv. Froknowsphoto Fropack a LUTs jak je nabízí např. CSfotografie je to samé pouze s jinými jmény nebo se to v něčem liší.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 10. 2023 07:55

drive18 píše:Asi testuju uzivatelov, kolik z nich vyckava na Black Friday :-)

Mě přijde, že to může souviset i s tou novou verzí, kterou zde diskutujeme.
Adobe má už delší dobu takový tichý marketing, kdy na jednu stranu novinky moc neprezentuje, nicméně v odborných kanálech se to objeví a často právě v době uvedení "náhodou" spustí akci, aby oslovili nové zájemce.
Za mne si určitě nestěžuji, mohou to využít všichni a cena předplatného Adobe je podle mne ve výsledku reálně nejvýhodnější ze všech alternativ (včetně zdánlivě výhodných trvalých licencí).
Při standardní ceně bych tohle tak docela tvrdit nemohl, pak už by při nějakém rozumném intervalu upgradů některé alternativy s perceptuální licencí vyšly lépe, reálně ale u Adobe plné ceny neplatí prakticky nikdo a slevy jsou velké, teď zrovna přes 40%.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod drive18 14. 10. 2023 18:18

No co citam na foru Adobe, tak 13-cka je plna chyb, a som rád ze som na nu este nepresiel.
Hej cena v tejto akcii je pekna, mozno kupim 2 ks.
drive18
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka