Lightroom Classic CC

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 30. 6. 2023 19:01

Jasne, že to opravia. Veď to je stále iba prvá verzia Denoise...a aj tá je kur*a dobrá.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 7. 2023 09:46

Tak na okraj, Adobe má zrovna slevu 20% i v běžném měsíčním předplatném pro nové zákazníky - https://www.adobe.com/cz/creativecloud/photography.html . Místo běžných 12EUR měsíčně tedy jen 9,67EUR.
Je to dražší, než se obvykle najde ke konci roku kolem Black Friday, ale na druhé straně je to určitě fajn pro někoho, kdo zrovna chce začít - lze začít s touto slevou a pokud se pak v prosinci koupí ten ještě levnější kupón na celý rok, tak se aplikuje a další měsíční platby už se strhávat nebudou...
Pro stávající zákazníky to asi není (nezkoumal jsem detailně, mám nyní předplaceno, tak budu řešit až zase BF).

-- 13. 7. 2023 11:05 --

A ještě jeden poznatek a zároveň dotaz - mám plán se všemi aplikacemi a 20GB cloud - Photography plan (20GB) . Zajímal jsem se o větší úložiště 1TB a zjistil jsem celkem zajímavé věci (další se týká situace, kdy chcete LR classic, pokud vám stačí LR cloud, tak pak není co řešit a 1TB je standard).
Nejprve nepříjemnosti - zdálo by se jako logické přejít na dražší plán - "Creative Cloud Photography plan with 1TB", ale je to trochu zákeřné. Zaprvé na něj vesměs nebývají žádné slevy, tím se navýšení nepřímo dost zvedne. Ale co je ještě "zajímavější", ten dražší plán je ořezaný, chybí v něm některé funkce z online (logika nulová), které sice momentálně neužívám, ale tak z principu mne hodně štve, že bych za příplatek měl služby v čemkoli horší.
Tak jsem dlouze pátral a nakonec jsem našel hodně skrytou nabídku, kdy si člověk objedná jen právě cloud rozšíření - pokud jste přihlášeni pod svým účtem a kliknete na https://www.adobe.com/go/upgrade_storage_cz , tak to nabídne pouze navýšení kapacity na 1TB za dodatečných 12EUR měsíčně. Tedy stejná cena jako by byl rozdíl mezi výše uvedenými plány, ale logicky by se to mělo přidat k plánu již zakoupenému se slevou, součet tedy snesitelnější a navíc nejspíš půjde toto ovládat samostatně a například si platit větší storage jen část roku, kdy to je například potřeba k iPadu na dovolené atd.

Dotaz jasný - už jste tohle někdo zkoušel? Zatím jsem objednávku nedotáhl, není to pro mne zcela nezbytné, tak jsem nemohl ověřit v reálu, jak to pak přesně vypadá ve správě předplatného atd. Nejspíš zkusím, slibují, že do 14ti dnů lze zrušit zcela bezplatně s plnou refundací, ale nejprve se zkouším zeptat, zda už to snad někdo netestoval, abych neztrácel čas zbytečně...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 7. 2023 13:21

K té práci v LR na iPadu - věnoval jsem tomu postupně dvě týdenní dovolené, na které jsem jel jen s iPadem a o zkušenostech jsem udělal článek https://blog.fotozona.cz/2023/07/lightr ... d-and.html .
Je to popravdě docela zajímavé a to posouzení až po nějaké praxi nutné, některé věci mne překvapily pozitivně (třeba ergonomie třídění je vyloženě výtečná), ale narazil jsem taky na pár věcí, které chybí a vadí mi hodně.
Ale celkem vzato to v mnoha případech není marné :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Hlava 18. 8. 2023 07:47

Jak jste tady řešili rychlosti AI denoise.
CPU Ryzen 5950X s vypnutým SMT (čili jen 16 jader) a redukovaným TDP na 65 W.
Grafika Nvidia RTX A4000 16GB
24 MPx noční RAW (silně zašumněný s ISO 20000) to zpracovávalo asi 10 sekund.
Z výsledku mi padla brada :-)

Asi vyšla verze 12.5 (dnes jsem koupil a nainstaloval).
BTW na Amazonu už delší dobu leží Creative Cloud za 95 EUR.
Hlava
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 28. 8. 2023 09:44

Aktuálne je na Amazon.de LR za 88,68€.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 28. 8. 2023 11:14

Slušná cena, to je fakticky to samé, jako jsem platil loni v době Black Friday, kdy mívají hlavní slevy.
Dost možná rovnou koupím, ať se člověk zbytečně nenervuje čekáním na akci na konci roku, kdy už se konec předplatného více blíží :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 28. 8. 2023 12:30

Ja mám predplatné až do 2/25,tak ešte počkám na bf.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 28. 8. 2023 16:14

Vďaka za tip, preposlal som to ďalej (tiež budem nejaké dva tri roky čakať na ďalšie akcie).
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 29. 8. 2023 12:00

Taky díky za upozornění. Mám koupeno.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 11. 10. 2023 05:53

Vysiel novy Lightroom, opat s mnozstvom novych funkcii a moznosti:
https://helpx.adobe.com/lightroom-cc/us ... /2024.html

Na Amazone je aktualne za 80€ pre Prime pouzivatelov (v miulosti stacilo dat si predplatne na skusku a neskor ho zrusit, ak by niekto velmi chcel).
Naposledy upravil Ondrej Bobek dne 11. 10. 2023 05:55, celkově upraveno 1
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 11. 10. 2023 05:54

Vcera vysiel LR 13.0...zmien je tam naozaj pozehnane. Pridane Lens Blur, HDR mode, no a konecne aj selektivne upravy farieb v maskach...proste parada.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 11. 10. 2023 06:06

Dufam ze sa trocha zlepsila stabilita - neviem s cim to suviselo, no posledny LR mi spadol mozno 1x za tyzden bez nejakeho specialneho dovodu, proste sa vypol.
Nikdy som o ziadnu rozrobenu pracu neprisiel, no bolo to nezvycajne (pouzivam ho denne, cize to moze byt "len" 4-5x za mesiac, no je to vyrazne viac ako v minulosti).
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 11. 10. 2023 06:09

S tym som problem zatial nemal.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 11. 10. 2023 06:10

No je to zase další potvrzení toho, co píšu o předplatném - v reálu to je pro uživatele spíš výhoda, kdy plynule přichází novinky a často hodně zajímavé a člověk nijak neřeší, zda mu to stojí za zaplacení upgradu, prostě to jde samo.
Paradoxně pro Adobe to je spíš nevýhoda, protože takto jen tak mimochodem bez publicity uvede verzi, která má upřímně přidanou hodnotu vyšší, než třeba teď nedávno uvedené DXO PL7 proti PL6 - DXO kolem toho ovšem jede kampaň jaká je to cool novinka...

Jinak z novinek je celkem zajímavý mimo jiné Lens Blur - v podstatě jakási obdoba Portrait mode iPhonu a dalších telefonů, kdy lze cíleně rozostřit pozadí. Mám zrovna nějaké fotky z konference, kde jsem měl jen poměrně málo světelné (byť perfektně ostré) sklo, takže o malé DOF není řeč a zkusil jsem - nezabere to na každé fotce stejně, ale minimálně na některých to je hodně slušné. Když se vezme do úvahy, že tato AI funkce je označená jak "early access", tedy ještě ne zcela dotaženo, tak to vypadá hodně zajímavě.

Jinak přibyly funkce i do Photoshopu pro iPad, tam je také posun. Popravdě PS pro iPad mne do nadšení zatím nepřivádí, ale zjevně na také pracují, tak dost možná přijde moment, kdy bude možné být spokojen i s ním.

Pro Ondreje - nezkoušel jsi ten trial Prime na amazon.de v poslední době? Mně to sice trial nabízí (měl jsem ho před víc než rokem, tak asi už uplynul čas, po kterém to jde znovu bezplatně), ale při zahájení jeho aktivace to psalo cosi o tom, že výhody Prime jsou jen pro DE a AT, což tam dříve podle mne nebylo... Asi prostě zkusím, ale tohle nevypadá dobře.
EDIT - tak dotaz ruším - nakonec jsem chvíli po poslání mailu měl čas a rovnou zkusil a vše OK. Ale to varování o limitech jen pro DE/AT tam opravdu je, možná se to ale netýká slev, ale jen nějakých specifik typu fyzického poštovného či jiných služeb.

EDIT k stabilitě - mně snad LR classic na MACu za posledních několik měsíců nespadl vůbec (nepočítám problém s odpojením disku s katalogem, což nebyl problém Adobe, ale hw). Občas spadne LR pro iPad, ale není to časté, jediné od Adobe, co mi přijde nestabilní, je Photoshop pro iPad, u něj spokojen nejsem (na desktopu je naprosto v pohodě).
Naposledy upravil tomashr dne 11. 10. 2023 06:29, celkově upraveno 1
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 11. 10. 2023 06:29

Neskúšal som to už asi 3 roky, takže možno to bude len pre DE a AT (v minulosti obmedzovali tak aj niektoré bežné akcie).

Mne len tá posledná verzia padala trocha častejšie. Nejak zásadne to nevadí, lebo sa nič nestane, no je to nezvyčajné, keďže aspoň doteraz išlo u mňa o veľmi stabilný a funkčný program aj pri veľkej záťaži.
Včera som aktualizoval ovládače GPU, možno to pomôže. Zasa s PS nemám žiaden problém, ale používam ho tak 1-2x za deň dokopy sotva 10min :)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka