Lightroom Classic CC

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 6. 2024 17:49

LRc asi jak píšeš jen bugy, ale cloud verze své novinky má. Jednak je tam nově dotažená integrace na import z Google Photos, což vůbec není marné a za druhé je docela vylepšen design prezentace na web (to se týká i Classic, když si něco synchronizuješ ven).

Žádná revoluce, ale ani to není úplně zanedbatelné, třeba ten Google asi pár lidí potěší fakt hodně.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 16. 7. 2024 15:22

chalani, ked si objednam tuto verziu Adobe Creative Cloud pre Lightroom 1TB /1rok za 72,99€, normalne si mozem stiahnut do PC Adobe Lightroom Classic a budem mat automaticke aktualizacie na rok ?

ak ano, tak je to maxi zlava pre mna, PS nepouzivam.

https://www.amazon.de/QMKA378/dp/B09F98 ... ss_tl&th=1
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 16. 7. 2024 15:29

Nie, to je LR verzia no classic.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod lennyl_2 16. 7. 2024 15:52

aha ok, zmiatol ma tento popis pri produkte:

O této položce
Používejte generativní umělou inteligenci v aplikacích Lightroom (stolní počítače a mobilní zařízení) a Lightroom Classic (stolní počítače).

cize mi vlastne predavaju pristup cez tenkeho klienta, ze si cez web browser prihlasim LR a budem v tom upravovat fotky a bude sa mi to ukladat na 1TB ulozisko ?
...a je to vobec rychle/odozvy, taketo online upravy ? doma mam iba 30mbit internet, plus by som musel "uploadovat" aj full size RAWy, ci len tie upravy sa prenasaju na server cez to web rozhranie ze?

ja som bol vzdy zastancom/aj ostanem, nainstalovania programu na SSD disk a neriesit tieto ostatne veci.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 7. 2024 08:13

Obecny dotaz k LR (uz tu i v minulosti bylo, ale v tomto asi neuskodi refresh)…
Pouzivate nekdo nejake placene presety a mate pocit, ze jsou zasadnim prinosem?
Osobne sice LR vyuzivam hodne do hloubky, ale zrovna v presetech mam nazor hodne nevyhraneny, tak uvitam i jine postrehy :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 26. 7. 2024 08:17

Nie.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 7. 2024 08:23

lennyl_2 píše:
cize mi vlastne predavaju pristup cez tenkeho klienta, ze si cez web browser prihlasim LR a budem v tom upravovat fotky a bude sa mi to ukladat na 1TB ulozisko ?
...a je to vobec rychle/odozvy, taketo online upravy ? doma mam iba 30mbit internet, plus by som musel "uploadovat" aj full size RAWy, ci len tie upravy sa prenasaju na server cez to web rozhranie ze?

To je ale nesmysl, respektive nepochopeni fungovani “modernich” verzi LR…
Ty mas i na mobilu tlusteho klienta, na desktopu je dokonce funkcne fakticky identicky, jako LR Classic, vse az na par AI specialit se dela lokalne (a naopak to AI je online i u LRc).

Rozdil je v reseni katalogu, ktery je u LRc lokalni zatimco u LR je v cloudu, coz ma sve vyhody i nevyhody. Uploaduji se samozrejme i plne RAW, ale upravy jdou rychle, lokalni cache a pak se meni metadata. Je to na hodne dlouhy popis, ona i “tradicni” LRc umi leccos s cloudem, naopak “cloudova” LR umi leccos i zcela lokalne.
Ale ani nahodou to neni primarne v duchu “web aplikace”, prace vylozene pres browser je sice taky mozna, ale je to spis jen okrajovy doplnek, ktery se moc nepouziva.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 26. 7. 2024 09:13

Tomas - ano, Mastin Labs (Portra original a Fuji original) a CTM (vela presetov v jednom baliku).
Plus k nim rozne postahovane/podostavane, no tie nevyuzivam, boli len na hranie.
Su dost kontrastne, no zaroven dostatocne rozdielne (podobne CTM su napr. LKO), mam ich mierne zjemnene a doladene, vymyslam uz len obcas. Fotky urobene s nimi sa mi pacia aj po rokoch (Mastin mam asi od 2016?).

Pre mna bol prinos asi jednoznacny, dlho som nevedel co ako chcem aby vyzeralo, fotky som upravoval viacmenej individualne a chaoticky, po pozreti miliona presetov tiez neviem uplne jednoznacne na 100% co chcem, no zistil som, co priblizne sa mi viac paci a co menej (vzdy sa to jemne meni).

Presety mi pomohli najma s logikou ci postupnostou upravy, ktora je jednoduchsia a dava konstatne vysledky aj pri vacsich akciach (najma tie Mastin).

edit: este doplnim, ze pred x-rokmi pri sporte ci reportazach to bolo ine - kontrastnejsia krivka, trocha clarity, vibrance, ubratie highlights/whites, mierne dvihnutie shadows a je to... na svadby, rodinne fotenia, jedlo ci kaviarne mi to ale nepasovalo a dlhsie som hladal, co by bolo dobre. V tomto mi presety pomohli a nelutujem tie peniaze, kupoval som tie 3.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 8. 2024 14:22

Vyzkoušel jsem AI denoise a musím říct, že se mi výsledek líbí. Neničí pleťovky jako většina nástrojů tohoto typu, což je pro mě důležité. Na mém PC to ale běží zoufale pomalu (1xNEF ze Z6 cca 11 minut na CPU, GPU akceleraci v LR mám vypnutou kvůli už hodně zastaralé kartě). Není jednoduché najít širší srovnání různých grafik, ale našel jsem toto:
https://www.dslr-forum.de/threads/lrc-b ... 53/page-12
Jedná se o převod 4 rawů, zdrojová data jsou na první stránce. Vypadá to, že Nvidia 4060/8GB (7-8 tisíc nová) by mi mohla stačit. Otázka je, zda mě do budoucna nebude pouze 8GB VRAM omezovat kvůli vývoji AI nástrojů. Má na to někdo názor? 4070/12GB stojí dvakrát tolik a edice 4060/4060Ti s větší VRAM nevypadají vedle 4070 cenově výhodně. Rád bych, aby mi GPU vydržela +-10 let.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 14. 8. 2024 14:36

Ja mam uz viac ako rok rtx 3060/12 GB. Rawy so z8 spracováva za 20s. Za mňa spokojnosť.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 8. 2024 14:37

Počkej si, až vyleze nový Mac Mini s M4 CPU - mělo by to být teď na podzim, v řádu pár měsíců.
Nemyslím ani v nejmenším jako vtip, Apple má prostě kladů dost a řada mini není nijak moc drahá. Ona ta Nvidia taky není zrovna zadarmo... Jinak právě ty nové SoM M4 by měly už mít hodně výraznou optimalizaci směrem k AI, nejsou zase o tolik výkonnější v běžných operacích proti M2/M3, ale z hlediska perspektivy je tohle docela plus.

Jinak co si pamatuji, tak konkrétní hodnoty pro Denoise s různými kartami tu byly teď nedávno ve vláknu o počítačích, tuším se tam řešily i právě věci kolem RAM v kartě.

Obecně bych ale byl hodně skeptický k té výdrži 10 let, podle mne se během pár let v počítačích zase vývoj trochu rozhýbe, ale to by bylo na hodně dlouhou úvahu.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 15. 8. 2024 03:54

vysiel LR Classic 13.5
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 17. 8. 2024 11:07

Rozhodl jsem se jít levnou cestou a nainstaloval jsem základní Nvidia 4060 s 8GB od Asusu. Roli hrálo i to, že mám jen 520 W zdroj, který by mi na 4070/4070 Super nemusel stačit. Stáhl jsem drivery Nvidia Content creators a nechal apku optimalizovat kartu pro LR (netuším, jestli je tam reálně rozdíl proti gamers modu). Ještě předtím jsem pořádně otestoval výkon staré grafiky AMD Polaris RX460/4GB, což je low-end z roku 2016, takže beru zpět těch 11 minut, asi mi při prvním pokusu něco běželo na pozadí, nač jsem nehleděl.
Jedna fotka ze Z6 (zkoušel jsem jich několik).
RX460: cca 2 minuty 40 s
RTX4060: cca 15 s
Pro mě dobrý:)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kultus 23. 9. 2024 17:01

Zdravim, jdu si pro radu. Od nejake aktualizace jsem si vsiml, ze pri exportu dochazi k nechtenemu doostrovani a lehke presaturaci. Ikdyz nemam v dialogu exportu nastavene krome komprese JPG vubec nic navic. Prolezl jsem i nastaveni samotneho lightroomu, nic podezreleho jsem nenasel. Navede mne prosim nekdo zkuseny, kam se pripadne podivat? Fotky si delam tak akorat a hlavne to doostreni dost zveda sum. Diky predem.
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 9. 2024 06:40

Tohle je spíš na ukázku - opravdu nemám pocit, že by LR něco doostřovalo jinak a už vůbec ne, že by to hýbalo šumem. Pro výstup na obrazovku je navíc podle mne doostření nezbytné z principu, ale to jen na okraj.

Uměl bych si ale představit důvody k té změně barev (třeba formou změny saturace) - tam to může být o změně profilů a obecně správě barev. LR jede hodně kalibrovaně, mimo LR se to běžně ukáže trochu jinak. A pokud by LR například jelo primárně v Adobe RGB, tak se po exportu do JPG v sRGB barvy trochu posunou v principu, pak by se to mohlo nepatrně lišit i po zpětném natažení exportovaného souboru do LR a zobrazení přímo v LR.

Jo a ještě jedna maličkost týkající se monitorů s větším rozlišením (4K a tak) - tady se už v OS téměř vždy aplikuje nějaký sceling, zatímco LR a PS zobrazují fotku nativně, to je další bod, na kterém se může lišit dojem z obrazu v LR a mimo ni.
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka