Lightroom Classic CC

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 17. 12. 2024 07:12

Ta změna v předplatném je náhodou docela zajímavá a nedá se říct, že je vysloveně k horšímu…
To, co ukončují, je věc, kvůli které na ně dokonce běží nějaká žaloba v USA, totiž koncept, kdy to 20GB předplatné je roční, ale placené měsíčně. Dost lidí si popis (ač byl jasný, ne nějak skrytý) nepřečetlo a pak se strašně divilo, že když v půlce roku ukončí, tak to Adobe chce doplatit do konce ročního období. Vedlo k značným reputačním problémům a tak to Adobe prostě ukončuje, předplatné pořád bude, ale platit se bude celý rok najednou. Většina ze zdejších diskutujících to fakticky právě takto už platí, tedy celý rok najednou, jen to řeší formou ročního kupónu…
Za mne tohle vlastně ani není změna, spíš omezení počtu variant v reakci na zmíněné spory.

Co je ale zajímavé je to, že by nově v současném předplatném LR (míněno “cloudová”) plus 1TB místa měla nově být součástí i LR Classic. Jinými slovy za stejnou cenu bude na výběr mezi LR-LRc-PS-20GB a LR-LRc-1TB. A tohle vůbec není marné, dost lidí užívá Photoshop jen minimálně, primárně mají LRc, ale umí využít i LR, ať už na tabletu nebo kvůli sdílení na nějakou specifickou akci atd. Dosud vyšla kombinace obou Lightroom s 1TB dvakrát dráže, nyní to tak nebude a rozdíl bude primárně ve Photoshopu.
Soukromě si myslím, že to není žádná dobrá vůle, další spory kolem Adobe se týkaly dumpingu kolem Photoshopu, který je v tom 20GB bundlu do jisté míry zdarma a po úpravě to bude působit lépe, nicméně zrovna pro mne (ale dovolím si tvrdit, že i pro docela dost dalších) tato změna může být kladem zcela reálně.

Celkem vzato se sice dá jasně vytušit, že změny jsou dopadem problémů včetně soudů, do kterých se Adobe v poslední době zamotalo a způsobilo jim to značné reputační problémy, nicméně zrovna pro fotografy by zvolené řešení mohlo být v některých případech i skutečným přínosem…
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 17. 12. 2024 09:00

S tymto mali/maju dost problemy, kedysi sa napr. cez aplikaciu wo Win ani nedalo kupit mesacne predplatne s ukoncenim kedykolvek, mali to zuzene na rocne predplatne zaplatene naraz alebo rocne predplatne uhradzane mesacne ...a este s nejakou nestastnou formulkou k tomu. Len cez web Adobe som si vedel dat mesacne predplatne (InDesign potrebny na 2 mesiace) ktore je mozne skoncit kedykolvek (za vacsi mesacny poplatok).

Bolo hrozne ukoncovat to rocne predplatne po 2 mesiacoch bez toho, aby som musel doplatit vacsinu zvysku (podarilo sa).
Na dalsi rok som ho kupoval uz cez web, teraz to slo konecne aj cez aplikaciu vo Win.

Opravy v December 2024 release (version 14.1.1)
Editing or syncing the photo changes its capture time
The creation of a People mask causes Lightroom Classic to crash in a specific scenario
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 17. 12. 2024 11:02

Ondřej - třeba u Photo 20GB ale varianta platby "měsíčně bez závazků" nebyla vůbec nikdy a ani to nebylo moc matoucí, přesto kolem toho byly spory...

Ty varianty po měsíci tam jsou u CC jako celku a některých specifik, jak píšeš InDesign, tak to asi bude to samé. Tam byla variant řada a věřím, že tam byla rizika nesouladu ještě větší.
Spíš pro pobavení jak píšeš, že ti něco nešlo v aplikaci a přes web ano, tak já pro změnu letos našel jednu kombinaci, která jde jen z aplikace, ale zase není na webu :-)

Ona upřímně ta žaloba byla spíš typicky americká, kde nešlo o tyto bugy, ale objektivně spíš o neschopnost uživatelů přečíst i jasné informace, ale reputačně to problém je, letos to má Adobe v tomto hodně špatné - tohle a pak maléry kolem tréningu jejich AI atd.

Tohle je na dlouhou debatu, nějaký rozbor byl tuším na Petapixelu a asi i dpreview. Ryze fakticky pro fotografy mi ale ta zvolená opatření nepřijdou zas tak špatná a pro jistou skupinu (včetně mně) to za jistých okolností může být docela slušné zlevnění - ta kombinace LR-LRc-1TB plus třeba Affinity místo PS je reálně využitelná...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 30. 12. 2024 08:07

Ja mam aktualne predplateny LR Classic az do 2027.
Ovsem v mojom Adobe konte mam nastaveny plan s platenim MESACNE, t.z., ze po r. 2027, ak by som si nekupil dalsi akcny rocny kupon v Black Friday, tak mi automaticky zacnu stahovat vyssiu sumu kazdy mesiac.

Tomu by som mohol zabranit zmenou planu na platenie ROCNE ( do polovice januara 2025 je to bezplatne). Moja otazka znie, ci by mi ale nevratili celu moju sumu predplatneho do r.2027 a zinkasovali by ma obratom rocnym poplatkom (samozrejme tych 137,12€) - vid screen.
Je to tam totiz popisane dost nejasne.
Adobe zmena planu.jpg
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 31. 12. 2024 07:47

Už ani neviem ako to presne mám, počkám do 11-12/2027, kedy to bude aktuálne a vždy sa to dá vyriešiť aj cez podporu keď to už inak nepôjde :)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 31. 12. 2024 09:21

Upřímně si moc nemyslím, že by Adobe chtělo i v budoucnu zpoplatňovat změnu plánu na jiný... Ty aféry a spory (dokonce reálné soudy) byly kolem ročních měsíčně placených a požadavku na doplatek při ukončení, ke změnám na jiné plány s pokračující platbou se ale stavěli vstřicně vždy. Mám pocit, že ten avizovaný termín "bezplatně změna do ledna" je spíš nenápadný tlak, aby to pročistili, než reálný deadline.
Samozřejmě toto je jen můj názor bez záruky, ale docela bych na to sázel.

Jinak já mám zaplaceno kupóny do 2027 a nebudu dělat nic, nechám to běžet pokud mi to nezatrhnou. Popravdě mne totiž docela láká ta nová varianta s 1TB cloud bez PS, ale nově i LR classic, kdyby toto bylo před Black Friday, tak jsem nejspíš poslední prodloužení ani nekupoval. Jak jsem psal, tak zrovna pro mé potřeby je tato nová varianta téměř ideální a pokud se do 2027 neobjeví nějaká úplně jiná alternativa (viz ta moje poznámka o obnovení aktivit Applu, ale není to jen o nich), tak bych šel tímto směrem.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ady_h 31. 12. 2024 10:45

tiez pockam co bude, mam do 12/2026 a mesacne platby, pri zmene mi to ponuklo to iste, vratenie uz zaplatenej sumy a rocne za 137.
ady_h
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 31. 12. 2024 11:41

Tiež to meniť nebudem, iba ma to zaujímalo. Času dosť.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod drive18 7. 1. 2025 20:57

Zdarec v novom roku, takze syslit si predplatne rocni kupony uz nebude mozne? Musim ich vsechny do 15.1.25 aktivovat a tak ako vy ostatni mat radsej aktivovane/predplatene do 2027/8 jinak by mi prepadli?

-- 7. 1. 2025 21:03 --

A ak sa rozhodnem zmenit predplatne (ako landov ukazoval) vramci predplatenej periody tak mi Adobe vrati 137 ecek hoci som za rocny kupon zaplatil 80 v BF akci? Takze muzu i zarobit ?
drive18
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 8. 1. 2025 06:51

ady_h pisal o vrateni uz zaplatenej sumy (nizsia suma) a ponuke na rocne predplatne za 137€ (vyssia suma), cize zarobi len Adobe...
Mne idu (dufam) konecne po skoro 2 mesiacoch vratit z Amazonu sumu za predplatne, ktore sa vtedy nedalo aktivovat a stornoval som ho okamzite, bolo to treba riesit telefonicky, lebo emailom to akosi neslo a podpora sa hrala na mrtveho chrobaka...

Takto krasne vyzera "Denoise" u Ricoh GRIIIx, chyba bola nahlasena od zaciatku tejto funkcie v LR, no ani v 2025 sa nic nezmenilo.
GRIIIx Denoise 2025-01-08 063257.jpg
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 8. 1. 2025 06:57

Heh...tuto chybu som nahlasoval Adobe ja :-)
...veru, nic sa nezmenilo
landov
Expert

Odeslat příspěvekod drive18 8. 1. 2025 22:35

A ja myslel ze ked vypli podporu Apple NE na Macu tak to kvoli vylepseniu Denoise.... sice cosi som cital o oprave Shadows, ale zjavne to furt nie je ono.
drive18
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 9. 1. 2025 06:04

Tohle je něco jiného - specifický problém GRIII…
Vypnuté neural na Apple navíc nevypadalo takto, tam to normálně odšumovalo, ale občas se objevil nějaký drobný artefakt, jinak byl výsledek OK.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 9. 1. 2025 06:13

Myslim si, ze Neural Engine mohli nechat ako volitelnu moznost, nieco ako graficke karty (ak je take nieco mozne), HW s nizsim hrubym vykonom to velmi pomahalo, len s Max/Ultra to ludia nemusia riesit.

Ako pise tomashr, toto sa tyka len GR/LR (na vsetkych zariadeniach), s fotkou to neurobi asi vobec nic, akurat vynuluje nastavenie redukcie sumu, takze fotka vyzera na prvy pohlad horsie. Ricoh si ale aj tak uzivam, je to nieco neuveritelne :)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 9. 1. 2025 07:06

Dalsi majitel GR IIIx ?
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka