Lightroom Classic CC

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 13. 12. 2022 07:39

Tieto panely sa zmenili pri používaní lokálnych úprav (dajú sa skryť podľa potreby). Hneď pri prvých úpravách ma to pomýlilo, automaticky som šiel na iný posuvník...

Lokálne úpravy LR.jpg
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 13. 12. 2022 07:44

Aha, tak toto tym mysleli ? Takze iba kozmetika.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 13. 12. 2022 08:11

Ešte mi napadlo, že výber lokálnych úprav z prednastavených možností je zoradený po starom, čiže už to nebude automatické siahanie na posuvníky v podobnej "výške" ako boli predtým (poradie zmenili najmä vyvážanie bielej a posuvníky týkajúce sa farieb).

Vyber lokalnych uprav.jpg
Vyber lokalnych uprav.jpg (19.02 ) Zobrazeno 3082 krát
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 18. 12. 2022 18:32

landov píše:
Jedna otazka: Evidujete niekto pokles rychlosti LR v Develope pri aplikacii viacerych mask ? Teraz som napr.upravoval fotku, kde som mal 10 mask a viacere z nich mali aj "podmasky (intersect atd)" a editacia sa dost spomalila - celkova odozva LR.
Mam posledny LR 12.0.1

Teraz zasa pri editacii fotky s viacerymi maskami mi to totalne spomalilo, tak som skusil vypnut podporu GPU a spomalenie bolo prec. Len neviem, ci nie je chyba v samotnom LR, pretoze doteraz som mal podporu GPU zapnutu stale a dlhodobo a bolo vsetko OK. Ovladace mam stale updatovane.
screenshot_47.jpg
screenshot_47.jpg (36.33 ) Zobrazeno 2853 krát
landov
Expert

Odeslat příspěvekod zivyk 19. 12. 2022 12:19

Pouzivanie HW akceleracie je niekedy loteria. Sice sa hovori o uruchleni, ale obcas sa stava, ze su s tym len problemy. Stretol som sa s tym uz niekolkokrat (prehliadace, office, lync/skype, ...). Preto je dobre skusit vypnut hw akceleraciu. Po case (po updatoch) to skuste opat zapnut.
OM System OM-5
Fotim s 14-150mm f/4.0-5.6 II + 9mm f/1.7 ASPH +12-45mm F4 PRO
brasna Lowepro Nova 140 AW II pixel camo
(14-42mm f/3.5-5.6 EZ MSC Pancake cierny na predaj)
ex Olympus OM-D E-M10 Mark III S
zivyk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landov 14. 2. 2023 10:13

Vysiel update LR Classic 12.2: bug fixy, nejake nove skla+fotaky...
landov
Expert

Odeslat příspěvekod svistik2011 23. 2. 2023 12:00

Ahoj,
nezkoušel jste někdo z koupit z Amazonu Adobe Creative Cloud 20GB Photo v tom bundle s McAfee?
https://www.amazon.de/-/en/dp/B0BTMVVF7 ... 31415?th=1
Sice to není cena jako při BF, ale pořád je těch 98,98€ míň než při pořízení samotného.
Píše se tam, že by mělo být na 12+3 měsíce (jen nevím jestli to neplatí jen pro ten McAfee). Což by znamenalo že ta cena je vlastně něco přes 79€ / rok.
svistik2011
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 2. 2023 12:26

Nezkoušel, ale jelikož je to standardní Adobe store (kde už jsem kupoval vícekrát) a žádná third party, tak je riziko asi nulové. Tak maximálně to bude na 12 měsíců a ne na 15 (což by bylo ideální), ale úspora proti standardu bude určitě.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 23. 2. 2023 12:47

Myslim si, ze ide o predplatne Adobe na 12mes + antivirus na 15mes, ale ta cena je aj tak fajn.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod svistik2011 23. 2. 2023 19:31

Tak to jsem si zase dobře naběhl. :-/
Můj stařičký Amazon účet měl dodací adresu na mailbox.de ještě z doby, kdy se k nám nedodávalo.
Tak jsem to opravil na reálnou adresu a koupil tenhle bundle přes novou (neukládanou) kartu.
Amazon strhl z karty 15,97€ a zablokoval mi účet pro podezření z napadení účtu. Přitom telefon ani mail jsem neměnil.
Po třech telefonátech s českou podporou - mimochodem ta je celkem fajn - se to snad dalo do pořádku a původní objednávka by měla být stornovaná.
Ještě jsem doplnil nějaké drobnosti v účtu jako dvoufázové ověření na už existující telefon, potvrdil jak z telefonu, tak i z mailu, že jsem to fakt já.
A asi za hodinu poté po opětovném přihlášení objednal znovu tenhle bundle. Dokonce se i platba spárovala s dvoufázovým ověřením z banky. A pár minut na to stejně jako předtím. Na kartě zablokováno jen 15,97€. A opět mail (tentokrát v němčině), že znovu zablokovali účet pro podezřelé transakce. Takže opět telefonát na podporu, tentokrát jiná operátorka, přes ní (resp. přes od ní poslaný ticket na německé centrum odblokování. Účet mám odblokovaný, ale LR+Ps nikde.
Po celoodpolední snaze a pěti telefonátech s českou podporou Amazonu:
Mám 2x licenční číslo na McAffe, 2x zablokovaných 16€ z účtu, 2x zablokovaný amazon účet.
Pokračování zítra.
svistik2011
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod svistik2011 25. 2. 2023 16:05

Ta komunikace s Amazonem je docela tragická. :-/
Včera dopoledne jsem ještě jednou zavolal na českou podporu, kde to operátor slíbil předat dál a pak že se mi ozve.

Večer mi z německého přišlo do mailu, že tu platbu za první McAffe ruší a že cca do dvou dnů se to promítne i v bance. OK, alespoň jedna věc vyřešena.

Dneska jsem to celé sepsal a poslal mailem jak na českou, tak i na německou podporu, aby to bylo i písemně a ne jen po telefonech, když se to takhle táhne. A aby na to mohli v Německu reagovat (CZ podpora jede jen pracovní dny), hodil jsem to do překladače a poslal v té jedné zprávě česky, německy i anglicky.
Načež mi z české přišla česky odpověď, ať buď napíšu anglicky nebo německy. :twisted:
Odpovídám, že obě verze mají v předchozí zprávě, ale že jim to tedy znovu posílám v obou jazycích přes překladač.

Na to přijde odpověď, Pokud jde o objednávku č. xxx-xxxxxx-xxxxxx, částka ještě nebyla stržena, pouze autorizována na vaší kreditní kartě.

No já mám v bance zablokovanou jen tu první část, druhou ne.
Takže to opět popíšu a ptám se, kdy si to tedy autorizují a hlavně kdy pošlou licenci na Adobe.

Edit: 18:00 - před chvílí přišla z Amazonu informace, že objednávka byla zrušena z důvodu chyby v jejich systému a chyba už je opravena, takže je možné ji zadat znovu.
Na to jsem požádal o zrušení té osamostatněné objednávky na McAffe, která zatím zrušená nebyla. Čekám až to provedou a pokud to klapne v pořádku, tak to do třetice zkusím objednat. Fakt je, že tenhle bundle získal jiný odkaz, takže asi opravdu to tam měli špatně a ten nový už by mohl být v pořádku.
svistik2011
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod svistik2011 28. 2. 2023 12:24

Pokračování...
Včera večer strženy peníze za druhou objednávku. Za první přišla se stržením současně vratka, takže ta se správně vynulovala.
Do dnešního rána žádná reakce z Amazonu k té druhé. A protože uplynulo víc jak 48 hodin po poslední odpovědi od nich, jsem znovu zaurgoval na české podpoře.
Krátce po telefonátu reakce mailem, že řeší příslušné odd. a nejpozději 2.3. se ozvou.
Před chvílí druhá zpráva, s omluvou a potvrzením vratky, která by se měla do pěti dnů vrátit zpět na účet.
Takže snad vše už vyřešeno a doufám, že na třetí pokus už to objednání klapne v pořádku. :D
svistik2011
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 28. 2. 2023 12:49

Podle mě máš prostě smůlu s tím, žes měl tu starou atypickou registraci... Jinak mi podpora německého Amazonu (včetně té české části) přijde docela vstřícná, sám jsem s nimi už také něco řešil a pohoda. Připouštím ale, že ty ses dostal do zamotanější situace :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod svistik2011 28. 2. 2023 13:21

Ano, sešla se tam nešikovně ta moje stará registrace s chybou v nastavení toho bundle. U něj to zprocesovalo tu jednu položku a při druhé buď spadlo, nebo špatně vyhodnotilo jako nějaký nestandardní krok a pak už to nikdo nedokázal obnovit zpět k zaplacení a předání.

Jinak souhlas, naše podpora je opravdu vstřícná a šikovná. K té německé mám jedinou výhradu, a to když jsem jim popsal celý problém ve třech jazycích, (počítaje s tím, že českou verzi si do překladače dávat nebudou), tak k tomu alespoň mohli doscrollovat. :-)
svistik2011
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 18. 4. 2023 05:44

Lightroom dostal aktualizáciu s pomerne veľkým množstvom zmien vrátane novej redukcie šumu.
https://helpx.adobe.com/lightroom-class ... tails.html
Chce to poriadny HW na redukciu šumu, u mňa to bolo niekoľko minút. Asi je čas dokúpiť grafickú kartu (ak testy ukážu, že naozaj pomôže - Adobe ju odporúča).

Snímka obrazovky 2023-04-18 064258.jpg

LR redukcia šumu.jpg
LR redukcia šumu.jpg (13.87 ) Zobrazeno 759 krát

EDIT: ISO 25600 z A7RIII (dpreview) - vľavo je fotka s redukciou šumu 40, vpravo je fotka s novou "AI" redukciou na 50% (default).
*skúsil som aj nastavenie AI na 25 vs. 50, no nižšie nastavenie neponúklo žiadne detaily navyše alebo menej artefaktov, iba viac šumu za podobne dlhý čas spracovania.

1.jpg

2.jpg
Naposledy upravil Ondrej Bobek dne 18. 4. 2023 06:34, celkově upraveno 1
Ondrej Bobek
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka