Callgaro píše:Kolega fotograf, typický hobik co je rád že o víkendu nafotí krajinku a vypadne ven používal Zoner. Letos si pořídil nové tělo a k tomu ho cca 2mes na to naprdnul Zoner s předplatným. Tak zkusil teda ten ligtroom, byť před tím to bylo jako já to nepotřebuji, pro mě to nemá význam atd. Najednou fotky o kategorii výš a přiznává že ty roky se zonerem byli trápení a řezání tupim nožem. Obdobně jsem hovořil před a po, když jsem někdy 2012 přecházel já.
To klíčování jakože jsem amatér a nepotřebuji tak ok.Dokud fotíte do jpg. Pokud ale děláte s raw tak potřebujete odpovídající software. A to Zoner není a nebyl. Teď jsem dočetl recenzi na digiarene a Zoner X působí jako mladší retardovaný Bráška co okoukavá úspěchy svého velkého bratra lightrooma.
Potvrzuju. Kdysi jsem koupil Zoner (momentálně používám verzi 17), jelikož je tam i RAW modul, tak jsem neřešil a vyvolával tam. Před nedávnem jsem konečně přešel na předplatné Adobe, a je to fakt rozdíl nebe a dudy. Myslel jsem, že ten rozdíl (teď mám na mysli hlavně Lightroom vs Zoner RAW) bude hlavně v pokročilejších funkcích (tím myslím např. lokální úpravy v RAWu, dehaze, kvalitnější odšum), ale ne: ten olbřímí náskok několika tříd je v úplně základních věcech, jako vytažení stínů!
Teď teda jistě píšu něco, co většina tady už dávno ví

V Zoneru vytažení stínů znamená, že ve stínech se objeví trochu kresby a celá fotka jde do vyblito-šeda, což pak zas musím dodatečně tahat zpátky přes křivky.
V Lightroomu vytažení stínů znamená o dost víc kresby ve stínech a nerozmrví to zbytek tonality fotky.
Dosáhnout výsledku, který odpovídá mé představě, mi v Lightroomu trvá pár minut, v Zoneru to bylo trápení na půl hodiny (často nemožné bez Nik pluginů nebo nějakých HDR hrátek, které ale způsobí halo okolo hran). Fakt jsem nečekal, že u úplně základních věcí je možný takový rozdíl.
Sony α7IV | Laowa 15/2.0 | Sony 20-70/4.0 | Sony 28/2.0 | Sony 35/2.8 | Sony 55/1.8 | Sony 85/1.8 | Samyang 135/1.8