Vzhledem k tomu, že mám velký odpor začít vůbec používat už zakoupený ZPS18 a místo něj stále setrvávám u ZPS17, tak nějaký pronájem ZPS X mě vůbec ale vůbec nepálí. Roky jsem v ZPS dělal na fotkách skoro všechno a mám pocit soudě podle pochvalných recenzí, že jsem jeden z mála lidí, kdo ZPS skutečně využíval naplno, ale teď experimentuji s LR a připadá mi když se podívám zpět, že posledních pár let se ZPS bylo zabitým sebemrskačstvím. ZPS17 budu používat i nadále jako správce a prohlížeč fotek, poněvadž mi stále víc vyhovuje práce s fotkami jako reálnými soubory a adresáři jako alby, kdežto LR se mi zdá, že pracuje s fotkami a alby víc virtuálně (import, katalog apod.). Ale na "velké akce" už ZPS nechci používat. Myslím, že Zoner od ZPS16 vyměnil cílovou skupinu amatérských fotografů za laické fotografy s prioritou sdílení na FB (soudě podle klíčových novinek posledních verzí, tj. hlavně efekty a "kůl" filtry) a k tomu zavedení předplatného je hodně odvážný krok. Osobně teď nevím, na koho Zoner novým obchodním modelem ZPS cílí, poněvadž amatérům asi mnohem víc muziky nabídne LR a pro FB, správu a pouhé prohlížení fotek existuje hodně dobrých programů zdarma.
PS: Nevím jak ostatní, ale mě docela štvou reklamy na ZPS X ve starších verzích. Pochopil bych to, kdybych předchozí verze získal v nějaké akci zdarma nebo jako freeware, u ale zaplacených programů mě to fakt se*e