Vyhledání duplicitních fotografií

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dezolát 14. 2. 2015 12:34

Zdravím

Sérií špatných rozhodnutí jsem si zlikvidoval systém zálohování fotografií. Fotografie jsem měl na 3 místech, ale bohužel jsem chybně nastavil kopírování a protože jsem si problému nevšiml, nadále jsem již kopíroval chybné složky (již se nekopíroval obsah složek, ale jen samotné prázdné složky. A protože jsem zálohování spouštěl v noci, nevšiml jsem si příliš krátkého času kopírování).

Pomocí nástrojů jsem obnovil fotografie ze záloh a vytvořil jakousi supersložku o cca 200 GB dat, kde jsou jak fotografie (a protože jsem obnovoval z několika zdrojů a i na těch jsem s fotografiemi pracoval, tak jsou fotky většinou několikrát. Většinou 3-5x), ale také další .jpg obrázky, které si systém uchovával a které jsem samozřejmě obnovoval.

Obnovování většinou poškodilo data v exif, i když nevím proč, takže nemohu vyhledávat a třídit fotografie dle jakéhokoli datumu vytvoření a změny a dalších. Ty jsou buď chybné, nebo nejsou žádné.

Jako první krok hledám nástroj, který by nalezl duplicity a který by mi nějak intuitivně pomohl. Google vyhazuje výsledky, které jsou ale třeba z roku 2012 a podobně, takže nevím, jestli aplikace v tomto nepokročily. Rád bych si nechal poradit nějakou aplikaci, která by mi v tomto mohla pomoci a se kterou máte dobré zkušenosti. Něco, co mi nalezne duplicity, například i zobrazí, vedle sebe a já je mohl hromadně mazat a nechávat jen jednu kopii. Fotek je za tu dobu cca 40 000, takže porovnáváním kus po kusu je to nemožné udělat.

Děkuji za tipy
Dezolát
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hoax 14. 2. 2015 12:47

Já jednou zkoušel anti twin http://www.anti-twin.com/ a pak duplicate cleaner http://www.digitalvolcano.co.uk/duplicatecleaner.html.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ziki 14. 2. 2015 13:41

K prvnímu kroku, odstranění duplicit (binárně identických), mohu doporučit program CloneSpy http://www.slunecnice.cz/sw/clonespy/ , který osobně již dlouho používám a jsem s nim spokojený. Ale duplicitní soubory vám vyhledá i Total Commander. Co se týče promazání fotek, které již nejsou úplně identické (jsou upravené, poškozený nebo změněný exif, atd. atd.), tak tam bude potřeba buď program, který bude vyhodnocovat samotná obrazová data a bude srovnávat podobnost fotek. Kromě speciálních programů by tohle měly umět i programy jako Zoner Photo Studio apod. Nebo pokud mají fotky jedinečné názvy, tak můžete i pomocí názvů protřídit a promazat podobné fotky za použití výše zmíněných programů. Program Zoner Photo Studio vám pak může pomoct s automatickým roztříděním fotek do složek podle data v exifu.
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dezolát 14. 2. 2015 13:56

Děkuji za tipy. Bohužel, obnovování probíhalo na třech zařízeních a pokaždé pomocí jiných nástrojů (Windows, OS X a také z NASu, kde jsem musel využít Linux). Výsledek tedy je pokaždé jiný ve smyslu, že výsledný soubor se častokrát nejmenuje stejně, jako před smazáním. Proto nemohu využít třídění pomocí názvů.

Hledání duplicit pomocí TC neznám a kouknu. Obecně mám ale strach z toho že nemám kontrolu, tedy na obrazovce nevidím co mažu. Jednoduše mám strach, že mi TC vypíše že našel stejné soubory a já je budu mazat jen podle textového názvu. Pokusil jsem se situaci řešit pomocí Picasy, která mi duplicity našla, ale nepřišel jsem na to jak je promazávat jinak než po jednom snímku.

Kouknu na ten zoner, jaké má možnosti.

Děkuji zatím
Dezolát
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Radek71 14. 2. 2015 14:21

Reseni je mnoho, napriklad pomoci checku binarni duplicity oznacene duplicity nesmazu, ale presunu do specialniho folderu a ten folder porovnam pomoci treba TotalComanderu, seradim podle velikosti a namatkouve zkontroluju ze v tom folderu jsou opravdu dualni veci. Pak je dobry to nechat tak rok v kosi, kdyby nahodou...
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karben 14. 2. 2015 20:26

zoner 17 a postarší tuneup dovedou porovnat i bit po bitu, tuneup aj bez ohledu na jmena, jen to malinko trvá :-) karel

zps je to třeba dát jako podaresáře a pustit ho na nadřazený, tuneupu lze zadat více cest v rámci porovnání;
ještě byl někdo jako BeyondCompare
karben
Návštěvník

Odeslat příspěvekod inutihar 14. 2. 2015 22:38

Na OS X je na to docela dobrý nástroj photo sweeper.
inutihar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gooorila 15. 2. 2015 11:43

Tak Zoner 17 jsem si nainstaloval a otestoval. Našel jsem tam volbu vyhledávání duplicit, ale po vyhledání jsem nenašel možnost nějaké optické konroly, tedy je výsledek jen textovou cestou. Není nějaký postup, jak ty zobrazené duplicity hromadně zobrazit a kontrolovat?

OS X je možná fajn, spoustě lidí vyhovuje, ale já si na něj nedokázal zvyknout. Zkoušel jsem to 4 měsíce, co jsem si koupil a 50k macbooka a miniho. Nakonec jsem na macbook nainstaloval win a miniho mám jen jako domácí server a prakticky všechny problémy s fotografiemi jsou právě proto, že jsem chtěl pracovat v OS X a neuměl jsem to.

Tím nemyslím, že je problém v OS X, ale že s ním jednoduše neumím pracovat, takže zase obava z toho, jestli ještě něco více nepokazím, protože to nemám pod kontrolou. Ale nevylučuji, že když nenajdu něco pod win, že vyzkouším.
Gooorila
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karben 16. 2. 2015 08:59

zoner umí duplicity nejen smazat, leč i přesunout do určeného adresářa. průzkumník (prostřední okno) lze rozdvojit na dva vedle sebe či pod sebou a každému dát jinou cestu, nejsnázeji pomocí navigátoru (panel vlevo se stromem), v hlavičce průzkumníků je veké množství třídění. dál nutno upozornit na panel synchronisovat (menu organisovat), kde lze vybrat nejen symetricky, leč i asymetricky a pozor, aj s možností mazat v cíli (smaže to, co není ve zdrojovém adresáři !!!) roli hrají i "Pokročilá nastavení" ; celé je lepší si to zkusit na nečisto na pár kopiích fotek a až po porozumění se vrhnout na ostrá data, pomůže i "hra" se záměnou zdroje a cíle; dobré a mocné jsou to nástroje, ale člověk u toho musí být dost duševně přítomen; bez telefonu a tchyně :-))karel

důležité je také zatržítko "Potvrzovat souborové operace" dole uprostřed v panelu synchronisace, pak lze zpracovávané dvojice i nahlížet
karben
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gooorila 1. 3. 2015 11:57

Zdravím

Už si s tím nějakou dobu hraji a v tuto chvíli mi jako nejlepší nástroj připadá Anti twin. V první fázi jsem vyhledal duplicity dle bajtů, nyní už vyhledávám dle pixelů. Vyhledávání dle pixelů je ale velmi pomalé, ale to je pravděpodobně výkonem notebooku.

Každopádně, děkuji za tipy...
Gooorila
Kolemjdoucí