LR 5.6 jak nastavit par veci

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Reno.Raines 20. 9. 2014 22:02

Dobry den,

mam Lightroom 5.6
chtel bych poradit tyto veci :
jednak bych chtel zmenit nastaveni abych mel upravy(develop)
jako ve verzi LR 3, vim kde to udelat, ale musim tam jit pro kazdou fotku zvlast - ja to chci ,,globalne" abych nemusel lezt do menu na kazde fotce,

dalsi vec - chci nejake pravidlo, ci neco, tak abych opet nemusel menit kazdou fotku zvlast, ale chci abych na vsechny fotky aplikoval funkce ktere jsou na zalozce Develop (upravy) a to:
odstraneni Aberace a Distortion, resp aktivace autom, profilu, nyni to musim delat na kadze fotce opet zvlast, chci tak takhle aplikovat jednoduse na vsechny, pripadne na vsechny co vyberu, nebo nove nahraju do knihovny, dalsi upravy - to si pak pripadne udelam sam a par fotek vyvolam, podle toho jak me ktera fotka zaujme, ale tu aberaci bych chtel jako ,,globalni pravidlo" , ci tak nejak, nevim jak to nazvat
takto to maji podobne jine programy, napr Zoner a jine, nyni fotim s Nikonem 18-55 VR, je to ten nejlevnejsi, zkresleni uplne nejak nevadi, ale pouzival jsem Tamron a Sigmy a tento Nikkor ma vyraznou chromatickou aberaci, je nutne pro me to odstanit v Lightroomu pro kazdou fotku

dale bych se chtel zeptat, jestli tem automatickym korekcim (profilum na kazdy objektiv) se da verit, jestli nemate napr zkusenosti ze by to fotky spise zhorsovalo, nez zlepsilo, ja si tam muzu jednoduse zaskrtnou odstraneni Aberace a pak na dalsi zalozce vybrat primo muj objektiv a ono to odstani geom a dalsi zkresleni, podle toho jak to zkousim, tak aberace to ano, ale geom zkresleni + cerne rohy, na nektere fotky to ma diskutabilni efekt, jde mi hlavne o to, aby se to nezhorsovalo,

kamarad mi tady rika, ze pri odstranovani aberace (barevna vada) to mozna odstanuje nektere barvy z celeho obrazku, to bych zase nechtel . .

ve verzi Lightroom 3 se mi libilo ze tam je uprava ,,fill light" a tato funkce je pro me nepostradatelna, casto vyuzivam, v LR 5 neni a nejde mi ostatnimi soupatky nahradit
s programem jinak pracuji tak, ze vymazu nepovedene fotky a ty co jsou povedene si pretridim a par jeste upravim + nasledne vyexpeduji do slozky do JPEG, kvalita 100% , jiny format nedavam, TIFF je moc velky a JPEG ma maximalni kompatibilitu, kdyby ale tam byla moznost jak mit na vyexportovanych fotkach stejnou velikost souboru + lepsi kvalitu nez JPEG (100% davam) tak mi poradnte, LR nabizi vice moznosti, ja vim ze TIFF nekomprimovany, JPEG komprimovany

pouzivam monitor s IPS panelem, ale levny, Dell U2311 h, Adobe RGB nepouzivam pri exportu a nyni uz ani na foceni, zjistil jsem ze ,,lepsi barvy AdobeRGB" ; tj tento vetsi gamut, ze to nevidim a mam problemy s vyexportovanymi fotkami + tiskem, naposledy se mi z fotolabu vratilo par fotek, ktere meli takove ,,fialove" odstiny, takze mam v zrcadlovce i LR nastaveno sRGB barev. prostor,
mam zrcadlovku s 13,5 EV dynam. rozsah, tak nevim, mozna o neco prichazim, ale monitor za 30 tisic si kupovat nemuzu, chtel bych jeste vedet jestli nedavat nejake to 16 nebo 24-bitove zpracovani pri exportu, nejaka takova moznost tam je, ale moc tomu nerozumim,
moje zrcadlovka ale pri vyfoceni a ukladani do RAWu pry ale kazdou barvu stejne dava do 8mi bitu, takze si asi stejne nepolepsim
(aktualni zrcadlovka je Fujifilm S5 pro, kde v nastaveni mam moznost zaskrtnou dynamicky rozsah 400%, co to presne je, nevim, ale soubory RAW ma pak 25 mb, pri nastaveni 100% je to 12mb)

za rady dekuji
Reno.Raines
Poslední varování

Odeslat příspěvekod hoax 21. 9. 2014 03:04

Ahoj,
opravdu doporučuju používat radši 2012 proces, je třeba si zvyknout. Taky mi chyběl fill light, ale 2012 je o dost kvalitnější (např. světla, stíny, minimum artefaktů)

Co se týče uložení úprav, máš víc možnosti: 1. V develop si upravíš podle sebe co chceš a pak klávesa Alt > vpravo dole se objeví Set Default. V nastavení se dá ještě zvolit jestli podle sériového čísla nebo podle ISO hodnot. 2. Vytvoříš si preset se svojí úpravou. Vlevo presets a symbol + nebo Ctrl+Shift+N. Ten preset pak můžeš aplikovat na fotky ktéré si vybereš a i při importu (v import dialogu vpravo Apply During Import) 3. Synchronizace. Když si v developu vyznačíš víc fotek, vpravo dole se ti objeví Sync. Můžeš přepnout na Auto Sync. To když uděláš něco na stávající fotce, úprava se automaticky aplikuje na ostatní vyznačené fotky.

U korekce objektivů si taky můžeš vybrat konkrétní korekci a tu si zase můžeš uložit, jak jsem psal výše. U barevné vady (defringe) je většinou hodnota 5 u fialové i zelené bezpečná, ale je třeba ověřit u konkrétních fotek. Pomocí klávesy Alt se dá vizualizovat rozsah korekce. Podržíš Alt a hýbneš posuvníkem, to samé když dáš kurzor doprostřed posuvníku s Hue. Dá se nastavit i ten rozsah Hues, ale čím větší, tím víc tě to odstraní celou konkrétní barvu. Kvalitu korekcí jsem nikdy moc nezkoumal, používám podle vkusu a potřeby. Nepřijde mi to nějak hrozný, samozřejmě že např. odstraněním vinětace se zvýšší šum v rozích..

Používám SRGB. Jpeg 100% kvalitu ne, podle mě zbytečně velké soubory. Beru to jako výstup a RAW mám.Kvalitu nastavuju 80 což odpovídá stupnici 92/100 v jiných programech. Když zmenšuju na web, dávám naopak kvalitu vyšší, kvůli interpolaci. Není to žádné pravidlo, např. pro tisk můžeš chtít kvalitu nechat 100% nebo použít Tiff. 16-24 bitů při exportu nevím co myslíš.

Právě kvůli dyn. rozsahu bych používal proces2012, z čipu dostane víc.

Kdyžtak můžeš kouknout sem, sepsal jsem pár zkušeností:
viewtopic.php?f=207&t=1187859
hoax
Návštěvník