RAW (software)

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod hoax 5. 7. 2014 10:05

Že LR stahuje přepaly a podpaly je fakt, je to od procesu v2012. Otevři si jednu fotku v DPP a LR.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allydamm 5. 7. 2014 10:24

hoax píše:Rozdíly jsou minimální

Ale na první pohled patrné a nxd za mě lepší a jak píšeš bez práce, samozřejmě doladit se dá vše, ale je třeba ladit.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 5. 7. 2014 10:48

Jako první dělávám rovnání svislic, vodoroviny, korekci perspektivy a deformace rozměrů - jsou-li třeba. Ořez ( i s ohledem na případnou nutnost dalších retuší) hned poté. A teprve pak všechno další. V konvertoru prakticky nic.
Zálohuji samozřejmě netknutý RAW.

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 5. 7. 2014 14:29

Taky napřed pracuji s nástroji na ořez a srovnám horizont nebo svislice. Když z toho něco je, pokračuji dál. U Lightroomu nezáleží, v jakém pořadí se změny udělají, program sám aplikuje změny v optimalizovaném pořadí.

Záloha původního RAWu je přirozená součást workflow.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod TomKlicnik 5. 7. 2014 17:09

Tak pokud se nepletu, RAW zůstává vždy beze změny - veškeré úpravy jsou definované v pomocném souboru, ze kterého se aplikují. Stačí se buďto vrátit na začátek, nebo smazat tento pomocný soubor ručně.
TomKlicnik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 6. 7. 2014 00:48

jasný, RAW se úpravami nedá nijak poškodit. Úpravy se obvykle zapisují jako metadata do XMP souboru, v Ligtroomu se ukládají do katalogu. Samotný RAW se nijak nemění.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sekydavid82 8. 7. 2014 07:11

Ahoj, potřebuju ideálně Adobe Lightroom pro úpravu RAW z Nokie 1020 - bohužel mám Windows Vista Business 32 bit.
Dělal jsem si registraci na trial u Adobe a pak mi to tam při stahování jen napsalo že můj OS již není podporován - jaká je poslední verze co Vistu uměla? Případně kde bezpečně stáhnout - hledám to už hodinu a všude samý ,,fake,, odkazy..... 8-S
Sekydavid82
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Callgaro 8. 7. 2014 07:38

LR 3.6 fungoval na XP, tedy by neměl být problém. Otázkou je jestli podporuje tu nokii, ale to by se případně dalo obejít DNG konvertorem.
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sekydavid82 8. 7. 2014 08:51

Ahoj díky, už jsem na uložto objevil verzi 4,2 a funguje :-) Nevím tedy ještě zda to fachá přímo s tou Nokií - ve smyslu zda nabízí přímo profil pro ní třeba korekce objektivu a td - zatím jen koukám na rozdíly v DNG a JPEG :shock: je to šílený rozdíl, ještě že to fotím vše na 5Mpx JPEG + 38Mpx DNG - ty detaily tam to je pro mě velký šok co z toho leze v tom DNG.
Budu se s tím muset nejdříve naučit, ale když vidím ty rozdíly je to velká motivace ^^
Sekydavid82
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Janeiro 8. 7. 2014 21:16

Je to spis PC dotaz, ale treba mi poradite: Zkousel jsem nainstalovat tu beta verzi Capture, ale nejde mi spustit. Hlasi mi to, ze chybi dll knihovny. Jak se toho zbavit? Mam Windows7
Janeiro
Návštěvník

Předchozí stránka