RAW (software)

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Lotrandor 2. 7. 2014 17:23

vormen: silná slova, kolik jsi toho v LR upravil, že jsem tak smělý? :)
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod vormen 2. 7. 2014 18:16

Silný slova ne, ale realita. Neupravoval jsem kvanta fotek, nebylo to potřeba. Fotím všechno RAW a následně konverze ve všech programech bez úprav, LR nekontrastní, bez detailů oproti Nikon SW. Po úpravách se to trochu zlepší, ale zdaleka se výstup neblíží Nikonackym programům. Práci s JPG nehodnotím, to mě nezajímá, tam možná bude excelovat, protože pro NEF je to slabota.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 2. 7. 2014 19:14

Lotrandor: O alt klávese vím. vormen: Stačí dát jako standardní Nikon profil v Camera calibration. Aspoň mě se zdálo, že to docela sedí, detaily atd stejný.
Lokální úpravy to má taky. Mě bylo vždycky celkem jedno jestli to vypadá, jak to výrobce zamýšlel nebo ne, stejně bych to asi nepoznal. Nikoho samozřejmě netlačím do Lr, ale ergonomii a funkcema je docela před ostatníma imo.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 2. 7. 2014 19:18

vormen: sorry, ale co je konverze bez úprav? To že si v zapneš camera profile je sakra úprava a je potřeba pochopit jen to, že základní adobe profile je o daleko blíže původnímu RAWu. Nikon software, profilem naplikuje tonální křivku a kdovíco ještě. Výhoda je ta, že profil můžeš mít stejný jako v kameře (oproti LR), ale to se focení do RAWu redukuje na trochu lepší vytahování stínů (rezerva ve stínech).
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod oskined 4. 7. 2014 09:53

Ještě trochu obecněji.
Jaké je vlastně správné pořadí jednotlivých kroků úprav při zpracování digitální fotografie (z RAWu až po finální JPEG, který si archivuji na disku)? Jako poslední je doostření, to je jasné, ale co předtím? Čím začít, atd.?

Můžete sem dát pořadí jednotlivých kroků, jak je používáte?

Oski
oskined
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 4. 7. 2014 10:30

Ja idem vacsinou takto:
Obcas korekcia skreslenia objektivov (pri 16-35 a 24-70)
Expozicia
Vyvazenie bielej
Orezanie fotky
- tymto vznikne nejaka standardna fotografia, ktoru uz dalej mozem upravovat ako chcem...
kontrast
svetla
tiene
krivky
farebne tonovanie...
Naposledy upravil Ondrej Bobek dne 4. 7. 2014 10:30, celkově upraveno 1
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 4. 7. 2014 10:30

V podstetě je to jedno. Kromě změny velikosti a doostření které by měly být na konci. V Capture NX2 nejdřív pracuji v sekci Develop a potom Quick Fix. Tohle jsou moduly, které pracují s RAW daty jako takovými. Já si nejdřív fotku otočím, srovnám horizont a oříznu. To proto, abych viděl finální hisrogram bez oříznutých oblastí, které mě nezajímají. Pak se vracím do sekce Develop kde vyvážím bílou. Pokračuji Quick Fix, kde doladím většinou expozici, saturaci, vytažení stímů a u běžných fotek, nastavím posuvníky pro černý a bílý bod, naohýbám křivku a můžu mít v podstatě hotovo. Nakonec, pokud je to nutné, vrátím se do Develop a pustím odšum. Ten by šel pustit hned na začátku, ale výrazně to zpomaluje načítání při dalších úpravách. Fotky v plném rozlišení nedoostřuji. Nemá to moc smysl, jen to zvýší datový objem a nevratně degraduješ fotku. Toto má smysl jen pokud fotku zároveň připravuješ na web, nebo tisk, kde ji zmenšíš a doostříš. Vyplatí se co nejlépe fotku upravit v těchto dvou modulech, protože se pracuje s raw daty a je možno v rámci pružnosti snímače vydolovat z raw dat maximum.
Naposledy upravil Daf dne 4. 7. 2014 11:13, celkově upraveno 3
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allydamm 4. 7. 2014 10:33

Opravdu archivace jpegu, má potom smysl se zdržovat RAWem? Zvolit správné vyvolání s ohledem na tvůj fotoaparát a expoziční hodnoty, odstranit vady objektivu, srovnat, oříznout, nastavit bílou, úprava expozice, další ladění, odstranění šumu, převzorkování a doostření.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 4. 7. 2014 12:04

Archivace RAWu samozřejmě, stejně jako první (kompoziční) nápad v terénu, tak i následné (okamžité) zpracování nemusí být to nejlepší, v podstatě vždycky lze později najít na finálním JPG ještě nějaké chybky. Když jde o spoustu fotek z dovolené, prosím, ale když se dělá výběr toho nejlepšího z roku, jejda, to je ještě práce...... ;-)
Vždycky jsem (třeba ze svatby) odevzdával (negativy) i RAWy, pokud najdou později někoho, kdo jim to upraví na jejich oko, já tu možnost nemám. Nezaplatili by ji. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 4. 7. 2014 18:19

Já bych si taky nezaplatil fotografa co to nedá na první dobrou tak aby mě ohromil a já už neměl potřebu se v tom stourat a nechat to upravovat někoho dalšího. :-)
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 4. 7. 2014 18:27

Každý fotograf to dá na první dobrou, dokonce jsou i tací, co si myslí, že to umějí ze všech nejlíp.... :pozor

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 4. 7. 2014 21:51

Ondrej Bobek píše:Ja idem vacsinou takto:
Obcas korekcia skreslenia objektivov (pri 16-35 a 24-70)
Expozicia
Vyvazenie bielej
Orezanie fotky
- tymto vznikne nejaka standardna fotografia, ktoru uz dalej mozem upravovat ako chcem...
kontrast
svetla
tiene
krivky
farebne tonovanie...

Omlouvám se, že vám do vaší debaty vstupuji, ale neměla aby být úprava expozice až po ořezání fotky? Tím, že fotku ořežu přestanou mi často svítit přepaly a podpaly a ušetřím si tím často docela dost tahání šoupátek. Obdobně kontrast po úpravě světel a stínů. Kontrast nastavuji na už "čisté expozici" a pak si mohu hrát se zbytkem ...

korekcia skreslenia objektivov (pri 16-35 a 24-70)
Vyvazenie bielej
Orezanie fotky
Expozicia
svetla
tiene
kontrast
krivky
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allydamm 5. 7. 2014 07:27

Snad nikdo neladí foto úplně bez přepalu nebo černoty a k tomu na kraji, který třeba jestě ořízne. Ořez jako jeden z prvních, je spíš zvyk z minulosti, kdy jsi si ušetřil zbytečné zpracovávání dat, které vůbec nevyužiješ.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 5. 7. 2014 09:20

Já upravuju expozici napřed, vím zhruba jakou expozici na fotce chci a přepaly, podpaly mají často menší prioritu.

A přidám ukázku jak moc se liší pleťovka a barvy v LR a NXD.
Je to trochu mýtus, který se pořád drží. V LR jsem nedělal nic s barvami, jediná úprava oproti NXD jsou highlights do+ protože je LR stahuje automaticky, clarity +5 a profil camera standard v4. Rozdíly jsou minimální na to, abych měl důvod používat sw od výrobce, foto je z D700. Podobně to vypadá u Canonu. A vůbec korekce přepalů je v Lr jinde než u NX a DPP.

https://www.dropbox.com/sh/64sgw6299kml ... s%20Lr.jpg
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 5. 7. 2014 09:59

S tím, že by LR něco automaticky stahoval mám docela problém se ztotožnit. LR se k importované fotce chová tak, jak je nastaven preset během importu. Pokud dám všechno do nuly, tak dostanu to, co je ve zdroji. Pokud mám předefinované hodnoty změněné podle toho, jak mi to vyhovuje, tak už to není záležitost LR, ale moje.
yorg
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka