T-Lama píše:Nevím, kupování a softwarové distribuce mě nějak netrápí, pokud něco potřebuju používat a neživí mě to.
Tímto přístupem bych se asi nechlubil... Rozhodně to k chlubení není...
-- 28. 6. 2014 18:42 --oskined píše:Mám na komplu ještě starší Visty 32bit
-- 28. 6. 2014 14:08 --
Někteří radíte Capture NX2.
Zeptám se: V čem je Capture NX2 lepší, než View NX2, který Nikon přikládá ke každému fotoaparátu? Jsou to dva rozdílné programy, nebo je Capture NX2 to samé co View NX2 plus něco navíc?
Samotný View NX2 je nepoužitelný?
Oski
View NX2 beru jako velkou nouzovku. Umí to otevřít RAW, umí to základní úpravy šoupátky a umí to uložit do jpg/tif. K tomu to má snad i nějakou funkci pro katalogizaci snímků. Capture NX2 umí selektivní úpravy barev - klikneš na barvu a šoupátky vedle kurzoru (vypadá to jako kulisa řadící páky) si nastavíš saturaci, kontrast etc. Je to šikovné, ale vlastní program je hodně drahý (pokud se dá vůbec ještě sehnat) a stejně odvede jenom půlku práce.
Já mám na primárním PC 32bit Visty, používám Zoner PS16PRO (legálně koupený). U Nikonu D5100 jsem měl občas problémy s vyvoláním RAWu, obraz byl mdlý a nevýrazný (oproti paralelnímu jpegu), ale problém mohl být způsoben i tím, že jsem RAW napřed otevřel v Capture NX2 a teprve potom v Zoneru. Každopádně po upgrade na D7100 problémy prakticky zmizely a u D610 musím k úpravám při vyvolání RAWu sahat sporadicky. Řekl bych, že to není jenom o software, ale o celém systému.