Přechod z Canon DPP na Ligtroom 5

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod radek72 28. 1. 2014 13:43

Do teď jsem pro správu fotek a práci s RAW používal pouze sw dodaný od Canonu (ZommBrowserEx, Digital Photo Professional). Mám asi 16.000 fotek ve strukture D:\Moje Fotky\Rok\Datum . Potřeboval bych poradit, jak nejllépe přejít na LughtRoom. Vytvořit jeden velký katalog, do kterého to všechno naimportovat? Nebo je lepší jiný postup? Díky za rady
pinhole <1mm; Praktica MTL50 + 50mm 1.8; Canon EOS400D+seťák :( + Velbon Sherpa 600R + Lowepro Rover Plus AW + KALAHARI KAPAKO K-31 khaki
radek72
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 28. 1. 2014 16:22

Jeden katalog bych Ti pro práci s LR nedoporučil. Bylo by to dost nepřehledné, já osobně používám raději tematicky laděné katalogy
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 28. 1. 2014 16:51

Po ročním používání bych doporučil po letech, tedy katalog pro každý rok. Katalog s 5k fotkami auž je o dost pomalejší, i když to není žádná tragédie, čas se nasbírá. 16k fotek je už docela dost. Jde to rozdělit i později, ale je stím práce navíc, místo navíc (vytváří se kopie). Mám cca 2.500 fotek ročně a ještě asi budu mazat :).
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod hoax 28. 1. 2014 17:49

radek72: Jak to tobě konkrétně bude vyhovovat. Když jsem přecházel na LR, tak jsem řešil, jestli jeden nebo víc katalogů, nakonec používám jeden a nemám problém. Co vím tak oficiální rady jsou jeden katalog, na to je LR vlastně dělaný, jako databáze. Nemusí se přepínat mezi katalogama a nepřehledné to není, naopak. Mám hlavní složky podle let, takže všechny fotky jsou přístupné hned. Ale jak tě to sedne, můžeš mít katalogy podle let a dejme tomu na portfolio zvlášť..
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 29. 1. 2014 12:22

Má velikost katalogu vliv na rychlost při editaci? Ptám se proto, že mám jeden katalog a v něm něco přes 10000 fotek a poslední dobou pozoruji výrazné zpomalení u jakékoliv akce v editoru.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 29. 1. 2014 13:39

Ničeho takového jsem si nevšiml.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 29. 1. 2014 15:35

Dost záleží na konfiguraci HW, ale 10k fotek je moment, kdy se začíná optimalizovat katalog (je na to funkce v LR). 100k fotek už zaslouží rozdělení. Více katalogů je spíše o workflow a organizaci práce, nebo velikosti disků apod.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod yorg 29. 1. 2014 16:51

Ten počítač zase úplná šunka není. Intel Core i5-750, 16GB RAM, grafika ATI HD 4670, W7 prof. 64bit, katalog je na SSD a fotky na disku s 7200rpm.

Optimalizaci katalogu taky dělám. Problém je v tom, že se to poslední cca 2 měsíce stále zpomaluje a chová se to podobně jako kdysi RAW editor v Zoneru 14. Něco jsem v RAW editoru změnil a v Zoneru se ukázal ciferník a chvíli to trvalo, než se to projevilo. V LR to teď funguje nějak podobně, jen bez toho zobrazení ciferníku. Navíc se objevuje i problém s Preview, kdy je někdy fotka samé kostičky.

V LR jsem s tím na stejném počítači nikdy problém neměl. Každá změna byla okamžitá. Až poslední cca 2 měsíce to něco brzdí. Pro pořádek, jedná se o LR 3.6. Novou verzi chci koupit až vyjde 6.

Doporučený postup pro optimalizaci výkonu mám nastavený:
- ukládání změn do XMP je vypnuté
- náhledy se generují při importu
- náhledy 1:1 standardně nemažu (Automatically Discard 1:1 Previews = never) , jen když se po čase občas objeví místo 1:1 kostičky, tak to změním a pak zase nastavím Never.
- standardní náhledy pro 24" monitor mám nastaveny na 1440px, medium
- Camera Raw Cache má 25GB
- test integrity a optimalizace katalogu je nastavena s týdenním cyklem při jeho záloze
- katalog je na SSD a fotky na 7200 otáčkovém disku
- používám 64 bitovou verzi LR

Jediné co z doporučení nedělám je čištění registrů windows. W7 mám nainstalované cca rok a protože mě počítače živí, tak mám vůči čištění registrů poměrně vlažný vztah.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 29. 1. 2014 17:49

Těch 64bit je klicovych, opakovane jsem z ruznych duvodu prechazel 32-64-32 a je to drasticky rozdil... v katalogu mam 60 000 fotek a uz jsem udelal druhy.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 29. 1. 2014 21:54

yorg: Když si vytvoříš menší katalog tak to nedělá? Jestli je to ok, tak bych vytvořil novej katalog a zkusit ty fotky do něj překlopit, otázka jestli to pomůže. Můžeš dál zkusit promazat všechny cache LR, soubor s preferencema. Co třeba to ssd, jinak se chová ok? V nejhorším případě reinstal Windows :)
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 29. 1. 2014 23:27

Děkuji za tip.

Zkusil jsem vyexportovat samotný katalog bez fotek a preview za jednotlivé roky přes volbu na pravý klik na složce Export this Folder as a Catalog ... a pak spustit LR z tohoto nového katalogu. A pomohlo to.

Protože jsem chtěl mít zachovanou dostupnost všech fotek najednou, tak jsem pak ještě do prvního katalogu naimportoval ostatní. Měl jsem z toho obavy, ale funguje to také.

Nevím co víc pomohlo, jestli smazání LR cache a preview nebo vyexportování a následné sloučení katalogu. Udělal jsem obojí najednou, takže to neumím rozlišit. V každém případě to vypadá, že to pomohlo.

Ještě jednou, dík.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yanoschick 2. 2. 2014 16:28

Pouzivam Lightroom 4. Mam vytvoreny len jeden katalog (15000+ fotiek). Nemam pocit, ze by ma jeden katalog obmedzoval alebo spomaloval. Pouzivam klucove slova, takze viem si vyfiltrovat material podla keywords, objektivu, clony atd, atd, atd. Myslim ze jednoduchsie ako mnozstvo katalogov. Upravy sa deju v realnom casu, bez oneskorenia. Pocitac ma 8GB RAM. Mozno pomoze toto http://www.slrlounge.com/school/singles ... orkflows-2
yanoschick
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radek72 10. 2. 2014 23:53

Mám v té adresářové struktuře (D:\Moje Fotky\Rok\Datum) ještě podsložky s převedenými rawy do jpg. Jaký postup by jste mi doporučili? Smazat či přesunout tu jpg jinam? nebo importovat i s nimi?
pinhole <1mm; Praktica MTL50 + 50mm 1.8; Canon EOS400D+seťák :( + Velbon Sherpa 600R + Lowepro Rover Plus AW + KALAHARI KAPAKO K-31 khaki
radek72
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 11. 2. 2014 00:43

Já exportuji JPG mimo adresář ve kterém pracuje LR s RAW. Důvodem je to, že při případné synchronizaci LR načítá i ty JPG. A to já nechci.
yorg
Návštěvník