Ten počítač zase úplná šunka není. Intel Core i5-750, 16GB RAM, grafika ATI HD 4670, W7 prof. 64bit, katalog je na SSD a fotky na disku s 7200rpm.
Optimalizaci katalogu taky dělám. Problém je v tom, že se to poslední cca 2 měsíce stále zpomaluje a chová se to podobně jako kdysi RAW editor v Zoneru 14. Něco jsem v RAW editoru změnil a v Zoneru se ukázal ciferník a chvíli to trvalo, než se to projevilo. V LR to teď funguje nějak podobně, jen bez toho zobrazení ciferníku. Navíc se objevuje i problém s Preview, kdy je někdy fotka samé kostičky.
V LR jsem s tím na stejném počítači nikdy problém neměl. Každá změna byla okamžitá. Až poslední cca 2 měsíce to něco brzdí. Pro pořádek, jedná se o LR 3.6. Novou verzi chci koupit až vyjde 6.
Doporučený postup pro optimalizaci výkonu mám nastavený:
- ukládání změn do XMP je vypnuté
- náhledy se generují při importu
- náhledy 1:1 standardně nemažu (Automatically Discard 1:1 Previews = never) , jen když se po čase občas objeví místo 1:1 kostičky, tak to změním a pak zase nastavím Never.
- standardní náhledy pro 24" monitor mám nastaveny na 1440px, medium
- Camera Raw Cache má 25GB
- test integrity a optimalizace katalogu je nastavena s týdenním cyklem při jeho záloze
- katalog je na SSD a fotky na 7200 otáčkovém disku
- používám 64 bitovou verzi LR
Jediné co z doporučení nedělám je čištění registrů windows. W7 mám nainstalované cca rok a protože mě počítače živí, tak mám vůči čištění registrů poměrně vlažný vztah.