od ziki 11. 11. 2016 23:34
Zdravím, experimentuji s LR, na který bych chtěl přejít ze ZPS a měl bych pár začátečnických dotazů.
1) Lze nějak docílit, aby LR zapisoval změny do XMP sidecar souborů také u formátů DNG a JPG? Nastavené to samozřejmě mám, ale LR vytvoří XMP sidecar soubor pouze u proprietárního pentaxáckého formátu PEF, ale ne u DNG, u něhož zapisuje změny rovnou do něj. Na internetu jsem vygooglil, že by mohlo pomoct nastavit u DNG atribut "read only", ale nepomáhá to. Sice se změny nezapíší do DNG, ale ani se nevytvoří XMP soubor.
2) Záleží u LR na pořadí úprav? Normálně bych se na to neptal a znám rozumnou posloupnost provádění úprav třeba při práci v ZPS, ale u LR se mi líbí systém nedestruktivních úprav, které lze vrátit zpět a přitom nemuset začít upravovat fotku od píky. Např. když už mám fotku upravenou, doostřenou, odšuměnou, no prostě už připravenou na export do JPG a rozhodnu se ještě provést nějaké změny třeba klonovacím razítkem, které bych normálně dělal na začátku, tak vadí, že tu úpravu provedu až na konci?
3) A ještě dotaz ohledně umístění katalogu. Konfigurace mého PC je i3-6100, 16 GB DDR4, GTX950, systém SSD, W10, … a zdá se mi, že procházení/načítání fotek v LR trvá déle než v ZPS. Disk s fotkami je WD Blue a mám na něm umístěný i LR katalog kvůli snadnějšímu zálohování z jednoho místa, ale teď si říkám, jestli není škoda nevyužít na umístění LR katalogu raději SSD, který mám stejně ze dvou třetin prázdný, než tahat fotky a jejich náhledy z katalogu z toho samého klasického/pomalého disku. Tak bych se chtěl zeptat, jestli stačí přesunout pouze katalog, tj. soubor "Lightroom 5 Catalog.lrcat" (cca 940 MB) nebo je třeba přesunout i podadresář "Lightroom 5 Catalog Previews.lrdata" (cca 1,6 GB)?
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."