Zdravím,
napadlo mě založit vlákno na téma Lightroom, který sám o sobě má svoje specifika a práce v něm. Pořád mi zpracování více fotek na můj vkus docela trvá a tak se snažim nějak vychytat workflow. Jde primárně o reportáž, svatbu atd..prostě tam kde je fotek relativně hodně. A často taky za různých podmínek v rámci jedné akce. Zajímalo by mě jak postupujete vy, tak se můžete podělit jestli chcete. A můžete sem směřovat i obecné dotazy na LR. Třeba to bude někomu užitečné. LR používám anglicky, hlavně asi kvůli všemožným návodům na netu, které jsou v angličtině a taky kvůli kláv. zkratkám. Můj postup práce je tedy momentálně následující:
1. Výběr dělám ve Faststone vieweru (můj standardní prohlížeč).
Soubory jsou pořád na kartě, jdu jeden po druhém a označuju vybrané.
Jinak jsem těžce zvyklý na Total Commander, vlastní systém složek, ruční kopírování atd.
Takže import za pomoci LR nebo ostatních mě vždycky hrozně obtěžuje. Naštestí jsem v LR objevil funkci auto import (doporučuju) díky tomu už nemusim do Import dialogu téměř vůbec. V LR jsem nastavil Watched folder, u mě !LR auto import a Destination - !LR importovano. Selekci zkopíruju ručně do LR auto import a ta se mi hned v LR automaticky nahrne do LR importovano. Po skončení úprav si tu složku pak v LR jen přejmenuju podle sebe,vždycky se při importu vytvoří znova.
2. Můj nejčastější problém je podexpozice (subjektivně) nebo expozice všelijaká. V Library modulu tedy jedu jednu fotku po druhé a podexponované označím např. modrým štítkem, přeexponované zeleným. Podle těch barev mám vytvořeny 2 smart collections abych mohl dělat hromadné úpravy na podobných fotkách. Potom v Develop modulu občas využívám auto sync, nebo jenom sync, ale stejně jsem zvyklý jít nakonec jednotlivě a všechny dolaďovat dokud nejsem spokojenej. A to mi právě zabírá nejvíc času (jsem trochu detailista)). Vždycky se na něčem zaseknu (třeba focení s bleskem, kdy si TTL dělá co chce) zkoušim různý varianty atd. Taky je tam funkce Match Total Exposures, ale to někdy nepodává úplně ideální výsledek. Dobrý je používat synchronizaci co nejvíc, jenže to pak zase některé fotky rozhodí a potom to musíte ručně opravovat. Jinak jelikož LR nenastavuje automaticky jasový odšum a vždycky mi to zabíralo čas to potom dělat ručně, nastavil jsem si defaults s nějakým odšumem podle ISO. Chvíli to trvá (kvůli spoustě hodnot auto iso), ale taky doporučuju. A používám téměř výhradně profil Camera standard s lehce stahlým kontrastem.
3. Export. Ve většině připadů (kromě svateb atd.) jdou fotky jen na web. Ale i tak chci aby vypadaly co nejlíp. Exportuju v plném rozlišení (i podle toho tedy celkově upravuju), kvalita 80, bez output sharpening. To proto, že v případě fotek vel. např. 800px na šířku mi ten output sharpening na high nepřipadá dost. Zmenším si je tedy potom dávkově ve Faststone a doostřim podle sebe. Kvalita je podle mě dostačující.
Jak postupujete vy? Případně nějaké doporučení? A rád sám poradím pokud budu vědet.
Uf je to trochu slohovka, pardon:)