od MgX 27. 10. 2012 10:45
Následující řádky nepíšu jako přímou reakci, na zde uváděné příspěvky.
Tak nějak po očku jsem sledoval tento program od dob dávno minulých, kdy ještě nesl jiný název. Od mnou spatřené verze dvanáct se mi líbil hodně. Jako běžný uživatel, který ho využívá občasně musím říct, že se mně líbí. Líbí se mně i některé změny a zaznamenávám třeba i zvýšení rychlosti.
Tento prostředek pro - dá se říci - kompletní správu a úpravu fotek mohu za sebe doporučit i úplným začátečníkům. Nicméně se domnívám, že pokročilý uživatel, hledající něco pro správu/úpravu fotek také nebude nespokojený.
Někdy lidé hledají v rámci nabízeného softwaru to nejobsáhlejší, nejsložitější s největším množstvím funkcí, přičemž nakonec využijí jen zlomek. U Zoner Photo Studia mohou zůstat věčnými začátečníky, nebo při své chuti jíti dál, se zdokonalovat a pokračovat vstříc profesionalitě. Určitě jim k tomu mohou pomoci stránky Zoneru, kde se řeší návody jak a co upravit, jak a co udělat.
Některými kritizované nasazení efektových filtrů (takříkajíc „blbinek“) může jiným udělat radost. Obyčejný uživatel si jednoduše a rychle může (sám pro sebe) provést zajímavou úpravu fotky, ke které by jinak nenašel dostatek odvahy, času, sil a já nevím čeho ještě. Čímž si sám z průměru vytvoří zajímavůstku, která mu učiní radost a o to může jít mnohdy také. Na radost z díla se často zapomíná. Kritizujeme nedokonalost, často se nevhodně pošklebujeme, posmíváme. Každý není umělec, každý nemá oko pro „správnou“ fotku, což však neznamená, že mu ta jeho (pro profíka totálně nedokonalá), nemůže udělat radost. O to větší, když využije „blbinek“ pro její ozvláštní.
Zoner Photo Studio 15 Pro stojí za zvážení. Upgrade z verze 14 musí každý uvážit sám, dle svého zaměření, požadavků, zkušeností.
S pozdravem MgX