ZPS 15

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ziki 21. 10. 2012 09:27

zzalesak.foto: Zatím jsem neměl možnost nějaké větší úpravy fotky v ZPS15, takže nemůžu posoudit rychlosti zpracování a odezvy. Co se týče jen prohlížení fotek, tak jsem zatím nepozoroval nějaký rozdíl v rychlosti oproti ZPS14 (WinXP). Zkusil jsem změřit výkon zrychlení výpočtů pomocí GPU a výsledky jsou v ZPS14 a ZPS15 šulnul stejné.
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 21. 10. 2012 10:04

Dnes to chce zkusit spíš na 64bitové verzi...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Nyny 21. 10. 2012 11:33

Zdravím,
taky jsem se rozhodl vyzkoušet ZPS 15. Mám 64bit Windowsw 7 a 64bit ZPS15 a příjde mi to mnohem rychlejší než ZPS14. Nejsem žádný fotograf, jen v tom obrázky prohlížím, katalogizuju a občas upravím a zatím spokojenost.

Jen bych chtěl poprosit o radu, když upravím nějakou fotku, třeba "foto.jpg" tak mi Zoner vytvoří soubor "foto.jpg.uid-zps". Nevíte proč to vytváří a kde tu funkci vypnu? Předešlá verze ZPS14 to nedělala.
Nyny
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 21. 10. 2012 11:38

Tam si ukládá informaci o automatickém zazálohování originálu. Když si v Možnostech vypneš automatické zálohování, přestane.

Ovšem dělat úpravy na originálu se silně nedoporučuje...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MgX 27. 10. 2012 10:45

Následující řádky nepíšu jako přímou reakci, na zde uváděné příspěvky.

Tak nějak po očku jsem sledoval tento program od dob dávno minulých, kdy ještě nesl jiný název. Od mnou spatřené verze dvanáct se mi líbil hodně. Jako běžný uživatel, který ho využívá občasně musím říct, že se mně líbí. Líbí se mně i některé změny a zaznamenávám třeba i zvýšení rychlosti.

Tento prostředek pro - dá se říci - kompletní správu a úpravu fotek mohu za sebe doporučit i úplným začátečníkům. Nicméně se domnívám, že pokročilý uživatel, hledající něco pro správu/úpravu fotek také nebude nespokojený.

Někdy lidé hledají v rámci nabízeného softwaru to nejobsáhlejší, nejsložitější s největším množstvím funkcí, přičemž nakonec využijí jen zlomek. U Zoner Photo Studia mohou zůstat věčnými začátečníky, nebo při své chuti jíti dál, se zdokonalovat a pokračovat vstříc profesionalitě. Určitě jim k tomu mohou pomoci stránky Zoneru, kde se řeší návody jak a co upravit, jak a co udělat.

Některými kritizované nasazení efektových filtrů (takříkajíc „blbinek“) může jiným udělat radost. Obyčejný uživatel si jednoduše a rychle může (sám pro sebe) provést zajímavou úpravu fotky, ke které by jinak nenašel dostatek odvahy, času, sil a já nevím čeho ještě. Čímž si sám z průměru vytvoří zajímavůstku, která mu učiní radost a o to může jít mnohdy také. Na radost z díla se často zapomíná. Kritizujeme nedokonalost, často se nevhodně pošklebujeme, posmíváme. Každý není umělec, každý nemá oko pro „správnou“ fotku, což však neznamená, že mu ta jeho (pro profíka totálně nedokonalá), nemůže udělat radost. O to větší, když využije „blbinek“ pro její ozvláštní.

Zoner Photo Studio 15 Pro stojí za zvážení. Upgrade z verze 14 musí každý uvážit sám, dle svého zaměření, požadavků, zkušeností.
S pozdravem MgX
MgX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Nyny 27. 10. 2012 11:40

Pety píše:Tam si ukládá informaci o automatickém zazálohování originálu. Když si v Možnostech vypneš automatické zálohování, přestane.

Ovšem dělat úpravy na originálu se silně nedoporučuje...

Moc děkuji za radu.
Nyny
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod calidore 27. 10. 2012 17:20

Víte někdo, jakou barevnou bitovou hloubkou ZPS 15 disponuje?
calidore
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 27. 10. 2012 17:36

16 bitů na kanál, zobrazení 10 bitů na kanál s příslušným hardwarem.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Scuti 22. 12. 2013 21:30

Dobrý den, zdravím. Chtěl bych poprosit o radu. ZPS používám už asi čtvrtou verzi v řadě (placenou), nyní nějakou dobu v.15.
ZPS používám na závěrečné "doladění" po předchozím zpracování RAWu a TIFFu v jiných softech.
V ZPS jsem také vždy na závěr prováděl převod profilu z ProPhoto RGB na běžný s RGB. Bylo to bez problémů.
Nedávno se mi sešla současně změna OS PC z Win XP na Win 7 a nainstalování nového ZPS 15.
Při převodu z ProPhoto RGB na s RGB se obrázek zobrazí v naprosto příšerných barvách (což dříve nedělalo) ale po uložení změn do správce jsou už barvy normálně O.K se správným profilem s RGB.
V podstatě to ničemu nevadí, protože uložený obrázek je O.K. ale ten okamžik převodu barev je úděsný...
Nevíte někdo, kde hledat psa zakopaného?
Děkuji.
Scuti
Návštěvník

Předchozí stránka