Upravené vyvolávání NEFu v Nikon SW

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Daf 2. 7. 2012 08:24

Ano jde to jednoduše v menu Batch. Pokud bys ale chtěl na fotografiích provést více hromadných úprav, tak je potřeba vytvořit z nějakého snímku šablonu pro úpravy. Např. já občas během převodu do JPG ještě snímek zmenším a doostřím.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hamk 2. 7. 2012 11:07

No, jde mi v podstatě o to, že mám např. 10 fotek a v každé bych chtěl udělat drobnou úpravu. Ne stejnou upravu na všechny fotky. Poté, až upravím všechny fotky jednotlivě, bych chtěl dát hromadný konvert do JPG. A jak v CNX2 fotky otevřít, abych je mohl editovat? Když to udělám tak, že si otevřu fotky jednotlivě, tak pakliže chci fotku zavřít, tak ji stejně musím uložit, protože jsem v ní udělal změny. Nebo si mám v editoru otevřít všechny fotky, každou ve svém okně ?
Hamk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 2. 7. 2012 12:23

Pro to, abys mohl provést hromadné převedení do JPEG, tak musí být jednotlivé fotky uloženy např. do NEF. Toto doporučuji. Je to i celkem praktické mít uložené úpravy v RAWu kvůli archivaci.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jack08 2. 7. 2012 17:53

když upravíš NEF, tak nevidím důvod ho neuložit v upravené podobě a potom provést hromadně konverzi upravených fotek. Přeci k původnímu NEFu vylezlého z fotoaparátu se lze v budoucnu kdykoliv vrátit.
jack08
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hamk 3. 7. 2012 18:01

Děkuji za rady. Již jej využívám ;). Ještě bych měl jeden dotaz. Potřeboval bych se vás ještě optat, jak udělat selektivní úpravu, ve smyslu toho, že bych rád měl pozadí vysoce kontrastní a fotografovanou osobu, expozičně tak, jak jsem fotografii vyfotil. Nebo celou fotografii černobílou, jen jeden předmět barevný. Chtěl jsem to udělat tak, že celou fotografii převedu do Black and white a poté štětcem (přes mínus) přemaluju to, co nechci, aby bylo barevné.. Jenže to mi nefunguje, přitom mám pocit, že před tím jsem to takto dělal... Nebo je na to jiný způsob ?

Nebo např. rozostřit pozadí přes Gausian blur, jen daný objekt nechat ostrý. Mám pocit, že by to mělo jít stejným principem... :hm
Hamk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jack08 3. 7. 2012 19:05

je to jak popisuješ, tj. libovolným nástrojem (-) vloženou vrstvu úprav selektivně odstraníš, nevím proč ti to nejde...
jack08
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hamk 3. 7. 2012 21:03

Tak jsem to zkoušel přes mínus u selective control point a u toho to funguje. Ale u štětce ne.. :hm
Hamk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 3. 7. 2012 21:30

Máš Opacity nastavenou na 100% ?
Daf
Návštěvník

Předchozí stránka