kozakm píše:V podstatě vyjde nastejno, zda v "průzkumníkovi" nabrowsuješ adresář s fotkama, nebo zda dáš import a nabrowsuješ adresář s fotkama. Navíc když je možnost zakšrtnout při importu "Ponechat soubory na původním místě". A zpracování většího množství RAWů je v LR příjemnější.
Já velmi dobře chápu, jaké výhody katalogizace přináší. Ale má i nevýhody a těmi jsou závislost na konkrétním programu a na konkrétním počítači. Můj "katalog" s fotkami je nezávislý na programu, je totiž určen názvy souborů a strukturou adresářů, a dává mi naprostou svobodu, v čem jej zpracovávám a kde jej zpracovávám.
file12 píše:Riman: tak jestli nemáš rád katalogizaci, tak to by se ti asi moje Aperture nelíbilo

Mě se naopak katalogizace líbí. Mám v tom svuj pořádek a ani mě to moc nestojí. hledání fotek neni problém,hvězdičkování, barevné oddělení, vypsání jen rawů a tak.
Ale hlavní je, že se každej orientuje ve svym uskupení fotografií

Ano, nelíbilo, stejně jako se mi například nelíbí iTunes

Já si už fotky nehodnotím, protože to má pro mě význam jenom při zpracování, pak se s časem stejně hodnocení mění. Ani se je netaguju, protože to podstatné jako je čas, místo, jméno mám v názvu. Ano, měl bych problém vyhledat fotku podle obsahu, řekněme "kaktus, turbinium", ale to si prostě najdu vizuálně. Navíc mám takový pocit, že takhle detailně si to stejně lidi neoznačují ani v těch katalozích. (Podle kritérií v exifu lze filtrovat v kdejakém prohlížeči.)
Ale hlavní je, že se každý ve svém systému vyznáme. Absolutní souhlas.

Oba: Jinak není pochyb o tom, že Lightroom je výborný software. A na Aperture jsem slyšel také spoustu chvály.