Corel nebo Photoshop

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod M2M 15. 8. 2008 12:24

Dělám grafiku na internetové stránky a nyní používám program photofiltre a gimp. Chtěl bych nějaký kvalitní jako je corel nebo photoshop nebo další, který byste mi doporučili?

soubory typu cdr umí otevírat pouze corel?
M2M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod invis 15. 8. 2008 12:53

Ja ti moc neporadim, akorat vim, ze znamy, ktery dela grafiku a web design, si bude kupovat Photoshop CS3. :)
invis
Návštěvník

Odeslat příspěvekod anonymni 15. 8. 2008 13:00

tak ono zalezi co ti vyhovuje, oba programy maji plusy i minusy a kazdemu pasuje neco jineho, takze nejlepsi bude si oba osahat, pripadne rici co presne od tech programu potrebujes a zjistit, jak ti ten ktery program ty potreby uspokojuje.

Obecne nelze rici, ze jeden ci druhy je lepsi. Znam lidi co delaji v Photoshopu, v Corelu a taky v uplne jinych softwerech. Na druhou stranu se mi nezda, ze pro web grafiku ti nestaci to, co pouzivas. Co te tam vubec omezuje?
anonymni

Odeslat příspěvekod gekoncik 15. 8. 2008 14:52

A v jakém Corelu chceš dělat je celý baliček - rawe, paint, trace, ... V Corelu jsme dělali na střední o dost lepší pro mě je PS.. Taky v PS dělá každý druhý a hledaní tutoriálů bych řekl že je jednoduhší :)

Ale osobně si myslím že pokud ses dobrý grafik, tak je ti skoro jedno v čem děláš. Zvykneš si na nějaké grafické prostředí a buděš v tom dělat 10x lépe než kdyby jsi měl PS. Zkus uvidíš :)

OT: Už si nepamatuju jak to má Corel paint s vectory (můžeš použít trace), ale v PS mi vectrová grafika moc nejde.
Ne-ne-ne
gekoncik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 18. 8. 2008 14:42

Primarne Photoshop Corel -> vectorovy PS-> bitmapovy ..... tym je asi vsetko povedane ....

Inac PS ma namoj vkus niekedy az prilis to take intuitivne "rozmazavanie", "zahladzovanie" presna grafika sa podlamna lepsie roby v Coreli ...., ale popularnejsie je PS takze v robote mam tiez PS ...

V baliku CS3 mas aj Acrobate 9.0 designer atd co tiez nieje na zahodenie ...
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 9. 9. 2008 19:47

Studentska licence Adobe balicku je docela levna a Illustrator+Indesign+Photoshop je silna trojka, ktera si rozumi (...!) ;-)
Cowon D2 / Lumia 920 / Fubar IV+Sennheiser HD-25
xxxdvorixxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 9. 9. 2008 20:15

Jsem grafik, dělám webovou grafiku, Corel je pro mě hodně chudý bratříček Photoshopu. Zlepšuje se ano, ale je vidět, že Adobe určuje směr a ostatní se ho buď snaží kopírovat, nebo si jdou vlastní cestou, tak jako Corel. navíc Corel je primárně určen na vektorovou grafiku (loga, písma, prostě vektory) To samé zvládá Adobe Illustrator. Photoshop je na grafiku, design a editaci fotek... a kdo víc co ještě. Navíc to co uděláš ve Photoshopu levou zadní, budeš v Corelu plácat buď dlouho, nebo se ti výsledký efekt nepodaří vytvořit.
Ty krásný glossy (skleněné) efekty, přechody, kytičky (brushe) a kdo ví co je dál trend, se dělá ve Photoshopu.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod daniel 12. 9. 2008 09:32

Ten dotaz je kladen docela divně. Pač Corel je pouze firma, která má spoustu produktů. Photoshop je už pouze produkt. Pokud si myslel CorelDraw, tak te se dá použít v bitmapové editaci velmi stroze, pač je primárně dělán na vektorovou grafiku. Pokud vezmeme Corel Paint Shop Pro, tak ten je velice podobný Photoshopu, dalo by se říci, že je mu velmi extrémně blízko, protože obadva mají podstatě shodné funkce. V PSP dělám weby a i třeba billboardy, plachty, celoplošné grafiky na automobily, autobusy, takže mohu říci, že je dostačující. Jsem pouze chudý grafik na volné noze, takže jsem si radši pořídil PSP za 2000 Kč nežli PS za 20 000 Kč :) V PSP mi nic nechybý a to ani nějak, že se nedá dělat ve CMYKu, díky převodníkům už mám i odlazeno tohle, takže mě to netrápí a výsledek lze uložit do cmyku, takže o to lépe. Navíc PSP umí i otevřít CDR, AI, když někdo pošle něco ve křivkách, takže si nestěžuji. Díky tomu, že i v PSPX2 jsou i efekty na vrstvy, tak jsem už úplně spokojený :) Takže pokud nechceš zbytečně vrážet do photoshopu, tak si zkus vyzkoušet triálko paint shop pro a nabídně ti to samé pro tvorbu webových stránek a mnohých dalších věcí :) Pokud ovšem budeš chtít dělat přímo ve cmyku nějaké věci nebo v přímých barvách, či editovat jednotlivé kanály barvy, tak v tu chvíli doporučuji spíše PS, pač PSP to ještě nemá přímo řešené......chce to jednoduše vyzkoušet, než si něco koupit takhle na doporučení.... :)
daniel
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod anielo 21. 9. 2008 17:34

Na webové stránky je Photoshop defacto průmyslový standard. Neexistuje alternativa, není co řešit. Vyplázni 18 klacků a je vyřešeno. Když půjdeš do webového studia tak od tebe kodér nic jinýho než PSD z Photoshopu chtít nebude. Situace je tak hustá, že i Fireworks, který je pod střechou Adobe, má problémy s kompatibilitou PSD souborů programu Adobe Photoshop. Až na vyjímky se tedy bez PS nedá obejít.

Gimp je ***** vzniknuvší pro malou skupinu Linuxářů, který se rozšířil i na MS Windows a jeho využitelnost ve webdesignu je 0.
anielo
Kolemjdoucí