Jak archivovat fotografie.

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Petr67 9. 1. 2008 00:23

No 45 GB za týden opravdu nenafotím :mrgreen:
Spíš jde o to, že pokaždé přepisuju všechno znova, celou kolekci pěkně na DVD-RW. Zatím mi vše vlezlo na 1 DVD, takže no problem. Teď s novým foťákem s 10 Mpix budu ukládat 20 MB na každou fotku a stane se to obtížnější. Jaké je třeba DPI na fotku 10x15? Tedy asi 300, ale kolik to dělá v přepočtu na rozlišení? Pořád si myslím, že ukládat tiskové předlohy v plném rozlišení je zbytečně moc :? Budu muset vymyslet nějaký způsob přírůstkového zálohování na DVD.
Beyerdynamic DT-1990 PRO 250 Ohm Tesla
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 100r 9. 1. 2008 02:09

Petr67 píše:Jaké je třeba DPI na fotku 10x15? Tedy asi 300, ale kolik to dělá v přepočtu na rozlišení?
100r
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr67 9. 1. 2008 02:19

díky, takže pokud budu archivovat tiskové předlohy na 6 Mpix, bohatě si vystačím na fotky 10x15 i více a při potřebě tisku A4 si znovu vygeneruji fotku v plném rozlišení z RAWu.

Zajímalo by mně, co se děje, když použiju na fotku 10x15 předlohu velikosti 10 Mpix. To bude přece mnohem více, než 300 DPI. Co s tím dělají v labu, resamplují? Nebo je fotka při obrovském DPI vytištěna mnohem kvalitněji?
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 100r 9. 1. 2008 02:53

Ak fotky neretusujes, tak je podla zbytocne mat subory original na_tlac a na monitor. Nechaj si zalohovat originaly (RAW/JPG) a velkost ake mas rozlisenie monitora (JPG), napr. aj vo forme webovej galerie (JAlbum, Picasa,...).
Ak budes chciet tlacit, budes pracovat s originalom, pripadne retus originalu. Predpokladam, ze do fotolabu budes posielat zopar fotiek vypalenych na CD a nebudes tam posielat zalohovacie medium.
Tlaceny vystup zalezi od rozlisenia tlacovej hlavy. Nie som si isty, ale domace jednoucelove fototlaciarne 10x15 su na 300dpi - treba vygooglit.
Do fotolabu mozes poslat hociake rozlisenie fotky, limit je fyzicke rozlisenie tlacovej masiny.
Myslim, ze tu na digiarene bol aj clanok o tom co sa deje vo fotolabe, pripadne Ask Mr. Google, he knows... :)

Mimichodom, ak by som chcel naplno vyuzit udavane rozlisenie svojej Canonky ip5200 - 9600x2400dpi, tak pri 2400dpi by mala mat fotka na 10x15 rozlisenie 14400x9600px a superkvalitny papier... :)
100r
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr67 9. 1. 2008 03:09

No právě já ale fotky upravuji na PC, většinou ořez, doostření, WB a uložím do JPEGu na prohlížení a pro tisk. Tak mám fotky pro případný tisk v pohotovosti, i když z praktických důvodů zmenšené na 6 Mpix. Jak velkou fotku z toho můžu udělat při 300 DPI?
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 9. 1. 2008 06:24

300 dpi = cca 118 bodů/cm. Dělit umíš?

Vysoké rozlišení inkoustových tiskáren zde není proto, aby šly tisknout fotky s takovýmto rozlišením - jde o to, aby šla z mikrokapiček několika barev inkoustů pokud možno přesně namíchat barva každého bodu fotky. Čím víc mikrokapiček na jeden pixel, tím lepší dosažitelná přesnost barev.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod TA 21. 1. 2008 22:20

100r píše:Co sa tyka zalohovacich medii a trvanlivosti, skus zlate CD/DVD alebo DVD-RAM. Nie su az tak velmi drahe (50 - 100 SKK), udava sa u nich zivotnost aj 10 rokov. A tvoje fotky maju hadam vacsiu hodnotu aby boli na nejakom 5-korunovom DVD a este v papierovom obale. Netreba sa bat aj tu zainvestovat, dokonca pouzit aj "hruby" obal alebo videoobal.
Ver mi, tych 50 - 100 SKK to su 2-3 piva a radsej si ich nedat ako potom za polroka plakat a nadavat pri necitatelnom DVD... :)

už sa to preberalo kdesi v susednej téme. Zlaté CD / DVD vydrži síce viac ako obyč., ale nie toľko ako DVD-RAM. Navyše je tu nevýhoda, že to zlaté médium napáliš raz a už nikdy viac. Pre niekoho to nevýhoda nemusí byť - pre mňa hej.
V súčasnosti, a to považujem za dosť paradoxné, sú drahšie práve tieto špeciálne média ako RAM médiá.
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radim33 7. 4. 2008 14:55

Já si s každou fotkou, kterou se rozhodnu upravit, pohrávám obvykle asi hodinu a výsledek je potom hodně odlišný od originálu. Částečně je to ale i způsobené tím, že nemám RAW. Proto archivuji původní zdrojová fota v maximálním rozlišení, to je 5 Mpix a soubor od 1,6 po 2,8 Mb v Jpegu,potom upravená fota zase v 5 Mpix v Tiffu, to je soubor od 8 po 25 Mb a v třetí složce mám náhledy z té druhé složky v rozlišení zhruba 900x400 v JPEGU.
Plánuju to tak dělat, i když v dohledné době přejdu na digitál už s vyšším rozlišením a pravděpodobně s rawem
radim33
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 8j-j8 8. 5. 2008 22:34

pokud se ti zatim všechno vešlo na 1 dvd, tak bych se toho nebál, myslim že pokud neděláš 20GB fotek za měsíc, nemá smysl takhle sáhodlouze přemýšlet o archivaci, čas strávenej archivací je lepší využít na focení ;-)
naučil jsem se to dávat do složek pod datum a zatim se mi nestalo, že bych něco nenašel(to mám teď na disku asi 60GB fotek), pokud je nějaká akce, tak jí uložim pod jménem, jinak jsem nepodlehnul zadávání klíčovejch slov a těhle pitomin...
8j-j8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 12. 5. 2008 09:02

no problem je umna hlavne s fotkami ktore upravujem .... ked jedno PSD ma 100MB tak to uz zacina bejt hodne hodne kriticke :) 40Mb je tak normal ....
irmo
Návštěvník

Předchozí stránka