Jak archivovat fotografie.

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Petr67 8. 1. 2008 03:54

Již delší dobu se zabývám otázkou, jak co nejlépe a nejefektivněji spravovat svou sbírku digitálních fotografií. Nejde mi teď o to, jaké médium použít, či CD nebo externí disk, v tom mám jasno. Jedná se mi o strukturu dat v počítači, kolik a jaké kopie od jedné fotky, jak zařídit, abych měl na PC v pohotovosti fotky určené pro tisk, pro prohlížení na PC a pro případnou prezentaci na webu. Je to poměrně těžký oříšek, vezmeme-li v úvahu také objem dat, který by mněl být samozřejmě co nejmenší (relativně). Berme, že budu fotit jak do RAW (10 Mpix) tak většinou do JPEG (5 Mpix). Z dob, kdy jsem měl čtyřmegový kompakt, mám zažité určité schéma, které je teď s přechodem na DSRL obtížně použitelné, z hlediska datového objemu. Dělal jsem to tak, že jsem měl v jedné složce originály, tak jak vylezou z foťáku a nedotčené, v další pak jejich upravené a oříznuté kopie určené pro tisk i pro prohlížení na monitoru, o stejné velikosti jako ty originály. No a ve třetí složce jsem měl zmenšené kopie těch upravených snímků na 800x600, opatřené podpisem a určené pro web. Velikostně to vycházelo na (1,4)+(1,4)+(0,2) Mb, takže cca 3 mb na složku s jedním snímkem. Kdybych toto schéma aplikoval teď, bylo by to 10+10+0,7 Mb v případě focení do Rawu. A 20 mega na jednu fotku, no nic moc..
Tak jsem vymyslel, že budu archivovat takto: 1/RAW (nebo max. JPEG) 2/ Upravená fotka převedená do JPEGu a resamplovaná na 6 Mpix ( :!: ) 3/ kopie pro web 1024x768. Tím resamplingem či zmenšením při složce zanořené v úrovni 2 jsem myslel, že získám kompromisní velikost fotky jak z hlediska rychlosti načítání v prohlížeči, tak i vhodné pro tisk do formátu cca A4. objemově by to vycházelo 10+1,4+0,3 Mb čili podstatně přijatelněji. V případě focení do JPEGu by to bylo: 5+1,4+0,3. Na jiném foru, kde jsem tento problém intenzivně probíral, jsem byl od tohoto způsobu skladování odrazen, že prý uchovávat resamplovaných 6 Mpix místo 10 Mpix je nesmysl. Prý to není ani pro prohlížení (rychlost načítání, další resampling prováděný prohlížečem při zobrazení), ani pro tisk (málo Mpix).
Kdybych chtěl vyhovět všem možnostem práce s fotkami a max. pohodlí, musel bych archivovat takto: 1/RAW, 2/TIFF v max. rozlišení, upravený pro nejvyšší nároky, 3/ JPEG pro prohlížení na monitoru, zmenšený na jeho rozlišení, 4/ kopie pro web. A to by jistě bylo neúnosné.
Trochu jsem se rozepsal, ale je to problém, který je velmi akutní a uvítám jakékoliv Vaše návrhy včetně toho, že napíšete, jak to děláte vy.
Díky :)
Beyerdynamic DT-1990 PRO 250 Ohm Tesla
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bramborkax 8. 1. 2008 14:36

Petr67 píše:Na jiném foru, kde jsem tento problém intenzivně probíral, jsem byl od tohoto způsobu skladování odrazen, že prý uchovávat resamplovaných 6 Mpix místo 10 Mpix je nesmysl. Prý to není ani pro prohlížení (rychlost načítání, další resampling prováděný prohlížečem při zobrazení), ani pro tisk (málo Mpix).
Nikon D50 + Nikkor 18-55 + Nikkor 50/1,8 + Tamron 55-200 + Nikkor 85/1,8 + Nikkor 18-200 VR + Nikon SB-600; Canon S45
bramborkax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod killerGBU 8. 1. 2008 17:03

spíše než jak, bych řešil kam a na co. :)

S dnešní cenou HDD a medii je otázka velikosti celkem zanedbatelná.

Já to zatím řeším, že originály mám na DVD-RAM, HDD (interní) a HDD (externí), plus mám všechno v 2mpx na internetu, ale stejně mi připadá nedokonalé.
killerGBU
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod m4lcolm 8. 1. 2008 17:10

bramborkax píše:
Petr67 píše:Na jiném foru, kde jsem tento problém intenzivně probíral, jsem byl od tohoto způsobu skladování odrazen, že prý uchovávat resamplovaných 6 Mpix místo 10 Mpix je nesmysl. Prý to není ani pro prohlížení (rychlost načítání, další resampling prováděný prohlížečem při zobrazení), ani pro tisk (málo Mpix).
m4lcolm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kromec 8. 1. 2008 17:56

6mpx staci na A3 uz jsem videl a byla bezproblemu, z 3mpx videl kvalitni A4. A sly by udelat i vetsi formaty, nezapomen ze cim vetsi format tim se na fotku divas z vetsi vzdalenosti.
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 8. 1. 2008 19:50

Těch 6 Mpix je údajně špatně hlavně proto, že pohlížeč musí při zobrazení fotku znovu zmenšovat a to bez doostření a pak je tato fotka údajně nekoukatelná. No nevím, prohlížím v Zoneru a kvalita zobrazovaných fotek se mi zdá dostatečná (mám nastavený supersampling pro prohlížení). Do formátu A4 tisknu tak 2 fotky za rok. Uchovávat RAW i upravený JPEG v plném rozlišení se mi nechce, když by stačilo tu prohlížecí (a zároveň tiskovou předlohu) zmenšit na 6 Mpix. Tak asi zůstanu u tohoto způsobu. Ještě bych se chtěl zeptat, v jakém rozlišení se obvykle umisťují fotky do webových galerií? Stačí 1024x768?
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod m4lcolm 8. 1. 2008 21:07

kromec píše:6mpx staci na A3 uz jsem videl a byla bezproblemu, z 3mpx videl kvalitni A4. A sly by udelat i vetsi formaty, nezapomen ze cim vetsi format tim se na fotku divas z vetsi vzdalenosti.

Nic ve zlém, ale asi jsi neviděl pořádně. Při pohledu z větší vzdálenosti to možná není vidět, ale je to tam. Ostatně neděláme fotografie, abychom se na ně koukali z dálky. Pro jiná použití ani nemluvě - taková 3 mpix foto na obálce A4 knihy opravdu nebude ideální, atd.
m4lcolm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod m4lcolm 8. 1. 2008 21:12

A k tématu zálohování - v době, kdy pořídíte DVD-R médium za pár korun, nebo velký externí disk za pár větších korun, mi přijdou úspory prostoru snižováním kvality i rozlišení fotek zbytečné. To ani nemá cenu kupovat zrcadlovku... ;-)
m4lcolm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 8. 1. 2008 22:27

m4lcolm píše:
kromec píše:6mpx staci na A3 uz jsem videl a byla bezproblemu, z 3mpx videl kvalitni A4. A sly by udelat i vetsi formaty, nezapomen ze cim vetsi format tim se na fotku divas z vetsi vzdalenosti.

Nic ve zlém, ale asi jsi neviděl pořádně. Při pohledu z větší vzdálenosti to možná není vidět, ale je to tam. lb]Ostatně neděláme fotografie, abychom se na ně koukali z dálky
KubaPa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 8. 1. 2008 22:30

m4lcolm píše:A k tématu zálohování - v době, kdy pořídíte DVD-R médium za pár korun, nebo velký externí disk za pár větších korun, mi přijdou úspory prostoru snižováním kvality i rozlišení fotek zbytečné. To ani nemá cenu kupovat zrcadlovku... ;-)t/quote]
problém DVD-R nevidím v ceně, ale v trvanlivosti... Určitě bych nechtěl mít fotky jen a pouze na DVD, vždy bych jako zálohu použil i jinou technologii záznamu, v současné době se mi jako ideální jeví jedna kopie na externím HDD a jedna na pásce (tady je problém v ceně páskových mechanik, já se k ní naštěstí dostanu, takže je to pro mě za cenu pásků a to se dá.
KubaPa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod m4lcolm 8. 1. 2008 22:32

KubaPa píše:
m4lcolm píše:

Nic ve zlém, ale asi jsi neviděl pořádně. Při pohledu z větší vzdálenosti to možná není vidět, ale je to tam. lb]Ostatně neděláme fotografie, abychom se na ně koukali z dálky
m4lcolm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod m4lcolm 8. 1. 2008 22:35

KubaPa píše:
m4lcolm píše:A k tématu zálohování - v době, kdy pořídíte DVD-R médium za pár korun, nebo velký externí disk za pár větších korun, mi přijdou úspory prostoru snižováním kvality i rozlišení fotek zbytečné. To ani nemá cenu kupovat zrcadlovku... ;-)t/quote]problém DVD-R nevidím v ceně, ale v trvanlivosti... Určitě bych nechtěl mít fotky jen a pouze na DVD, vždy bych jako zálohu použil i jinou technologii záznamu, v současné době se mi jako ideální jeví jedna kopie na externím HDD a jedna na pásce (tady je problém v ceně páskových mechanik, já se k ní naštěstí dostanu, takže je to pro mě za cenu pásků a to se dá. /quote]

Kvalita zapisovatelných DVD se různí, ale dají se sehnat relativně slušné a odolné kusy - určitě by se dal někde najít článek, který to srovnává. Před lety jsem jeden takový viděl a myslím, že z něho velmi dobře vyšly například DVD-RW Verbatim. V kombinaci s velkým diskem (v mém případě externím k notebooku) je to myslím odpovídající metoda, sám to tak dělám.
m4lcolm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 8. 1. 2008 22:47

U mně není problém ani tak s kapacitou (dostupná kapacita na mém PC včetně externího disku je bezmála 1 TB). Ale problém vznikne při pravidelném zálohování na DVD-RW, kde je rozdíl, zda 1 za 14 dní vypálím 1 nebo 10 DVD :|

A taky při prohlížení: Je rozdíl, načítá-li prohlížeč 10 MB nebo 1,5 MB. (V případě resamplingu na 6 Mpix).
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod m4lcolm 8. 1. 2008 23:13

Chápu, ale to už k tomu patří. I když osobně pochybuju, že nafotíš za dva týdny 45 gigabajtů... Tolik nedají ani profi foťáci u nás ve firmě;) Prohlížení fotek by Tvému počítači nemělo dělat zásadní problémy, na podobné konfiguraci pracuju bez problémů s osmimegovými RAWy nebo JPGy z 350D.
m4lcolm
Návštěvník

Další stránka