Již delší dobu se zabývám otázkou, jak co nejlépe a nejefektivněji spravovat svou sbírku digitálních fotografií. Nejde mi teď o to, jaké médium použít, či CD nebo externí disk, v tom mám jasno. Jedná se mi o strukturu dat v počítači, kolik a jaké kopie od jedné fotky, jak zařídit, abych měl na PC v pohotovosti fotky určené pro tisk, pro prohlížení na PC a pro případnou prezentaci na webu. Je to poměrně těžký oříšek, vezmeme-li v úvahu také objem dat, který by mněl být samozřejmě co nejmenší (relativně). Berme, že budu fotit jak do RAW (10 Mpix) tak většinou do JPEG (5 Mpix). Z dob, kdy jsem měl čtyřmegový kompakt, mám zažité určité schéma, které je teď s přechodem na DSRL obtížně použitelné, z hlediska datového objemu. Dělal jsem to tak, že jsem měl v jedné složce originály, tak jak vylezou z foťáku a nedotčené, v další pak jejich upravené a oříznuté kopie určené pro tisk i pro prohlížení na monitoru, o stejné velikosti jako ty originály. No a ve třetí složce jsem měl zmenšené kopie těch upravených snímků na 800x600, opatřené podpisem a určené pro web. Velikostně to vycházelo na (1,4)+(1,4)+(0,2) Mb, takže cca 3 mb na složku s jedním snímkem. Kdybych toto schéma aplikoval teď, bylo by to 10+10+0,7 Mb v případě focení do Rawu. A 20 mega na jednu fotku, no nic moc..
Tak jsem vymyslel, že budu archivovat takto: 1/RAW (nebo max. JPEG) 2/ Upravená fotka převedená do JPEGu a resamplovaná na 6 Mpix (

) 3/ kopie pro web 1024x768. Tím resamplingem či zmenšením při složce zanořené v úrovni 2 jsem myslel, že získám kompromisní velikost fotky jak z hlediska rychlosti načítání v prohlížeči, tak i vhodné pro tisk do formátu cca A4. objemově by to vycházelo 10+1,4+0,3 Mb čili podstatně přijatelněji. V případě focení do JPEGu by to bylo: 5+1,4+0,3. Na jiném foru, kde jsem tento problém intenzivně probíral, jsem byl od tohoto způsobu skladování odrazen, že prý uchovávat resamplovaných 6 Mpix místo 10 Mpix je nesmysl. Prý to není ani pro prohlížení (rychlost načítání, další resampling prováděný prohlížečem při zobrazení), ani pro tisk (málo Mpix).
Kdybych chtěl vyhovět všem možnostem práce s fotkami a max. pohodlí, musel bych archivovat takto: 1/RAW, 2/TIFF v max. rozlišení, upravený pro nejvyšší nároky, 3/ JPEG pro prohlížení na monitoru, zmenšený na jeho rozlišení, 4/ kopie pro web. A to by jistě bylo neúnosné.
Trochu jsem se rozepsal, ale je to problém, který je velmi akutní a uvítám jakékoliv Vaše návrhy včetně toho, že napíšete, jak to děláte vy.
Díky