Nízké rozlišení ... kde je chyba?

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod magmus 1. 11. 2005 12:28

Nemám digitál moc dlouho a fotky do velikosti 10x15 mi vždycky vyšly dobře. Chci si ale vyvolat fotky alespoň na A4 a najednou v programu, ve kterým fotky archivuji, v informacích vidím, že rozlišení je jen 180 dpi. A to mi nestačí (alespoň když nastavuji tisk na domácí tiskárně). Nevíte, kde může být chyba? Jestli v nastavení foťáku nebo v programu nebo kde? Chci fotit na 300 dpi.
Mám Canon PS A95 (5 Mpix) a fotím na nejvyšší rozlišení.
magmus

Odeslat příspěvekod TA 1. 11. 2005 12:58

no fotiť na XY dpi? To je trochu zvláštne povedané. Fotiť sa dá určitý počet pixelov. Tento počet pixelov sa potom v nejakom programe, ktorý dokáže tlačiť obrázky, rozloží na určitú - užívateľom definovanú - plochu. Takže fotiť na XY dpi sa nedá.
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KArellian 1. 11. 2005 12:59

Na základní škole se většinou učí i výpočty. Tak to zkusme.

A4 je 297 × 210 mm. Takže to přepočítejme na palce - je to asi 11,5 na 8,3. Při 300 dpi je to tedy 3 450 × 2 490 bodů. Když si to pronásobíš, vyjde ti, že při 300 dpi by obrázek musel mít 8,5 Mpx. Což tvůj foťák nemá.

Stejnou rovnicí zjistíš i to, proč ti vychází zrovna 180 dpi.
KArellian

Odeslat příspěvekod magmus 1. 11. 2005 14:25

Velice díky za poučení. To, že mě doteď nezajímaly zákonitosti digitálů a odborné vyjadřování, ze mě snad blbce nedělá.
Ale ještě jednou: chcete říct, když pomineme tisk na A4, že je normální, že uváděná velikost 2592x1944 není při 300 dpi, ale při 180 dpi?
magmus

Odeslat příspěvekod activer 1. 11. 2005 14:43

ano, pokud 2592*1944 pixelu roztahnes az na plochu A4, vychazi to na 180 bodu na jeden palec. Pokud narazis na to, ze mas na tiskarne nastaveno 300dpi, neboj se - tiskovy soft si obrazek prevzorkuje na pozadovane rozmery pri tisku.. (tedy tech 8,5mpix)
Každý problém ma své jednoduché, lákavé - a naprosto špatné řešení. (A.C. Clarke)
activer
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MirekE 1. 11. 2005 14:50

To není při..... vykašli se na 'při'......

dpi = počet bodů na palec

1) 2592 x 1944 je schopnost tvého foťáku. Fyzické možnosti... to je prostě dáno.... nezáleží co ti uloží foťák jako hodnotu DPI. To je u každého foťáku jiné a je to irelevantní. Vůbec se tím nezabývej.

2) Výpočtem si akorát zjistíš, jak velkou fotografii je možné tisknout. 300dpi je takový magický termín.. je to rozlišení, u kterého se říká... 'ano, tisk tímto rozlišením není kostrbatý'... prostě.. když nahustím na 2,54 cm 300 bodů, pak nebudu mít obrázek kostrbatý. (nebudou vidět pixely)

Takže výpočtem pro delší stranu:
2592 : 300 = 8,64 palce = 21,94 cm
Kratší strana:
1944 : 300 = 6,48 palce = 16,45 cm

Tady vidíš, že lze tisknout na 300dpi max A5
---------------------------------------------------------
Pokud bys to tiskl na A4. počítej s tím, že už to bude vidět...
MirekE
Návštěvník

Odeslat příspěvekod activer 1. 11. 2005 14:55

..to uz tu bylo :) a ja cestne prohlasuju ze tisknu taky a4 ze svyho 5mpix a nevidim "to" ;)
Každý problém ma své jednoduché, lákavé - a naprosto špatné řešení. (A.C. Clarke)
activer
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MirekE 1. 11. 2005 15:00

No jo, my se ale nebavíme o lidech co si koupili foťák s manuálem v Brailově písmu :-)
(to měl být jen vtip)
MirekE
Návštěvník

Odeslat příspěvekod activer 1. 11. 2005 15:05

tssss :P :)
ti snad nejaky foto poslu postou abys mi uveril, a nebo me ujistil ze slepej jsem .) (a to doufam ne, pac uz jsem par takovych foto dal i jako darky :) )
activer
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MirekE 1. 11. 2005 15:20

Hele... a co obdarovaní... měli takové ty protáhlé obličeje a takové ty úsměvy co říkají: 'No.. to máme fakt radost'?¨

Neee.. nechci si z tebe utahovat... samozřejmě že to asi lze tisknout na A4... záleží na tom, co na té fotce je...
MirekE
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Marek F. 1. 11. 2005 17:34

Tak já myslím, že to je taky o tom, že na fotku 10x15 nahlédám z 50cm, zatímco na fotku 20x30, která visí na stěně nahlédám třeba z 1m, takže potom výsledek je stejný. Na bilboardy taky nikdo nehledí z metru a kdyby to udělal, nevěřil by tomu, co vidí:-)
Marek F.

Odeslat příspěvekod Mobil-man 1. 11. 2005 17:39

2Marek F.-No o tomhle se tu jiz diskuze vedla, ale je to tak.
Mobil-man
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod activer 1. 11. 2005 19:34

Fales jsem v usmevech alespon neodhalil;) ale priste pro jistotu vsecky obdaruju formatama 9*13 maximalne ;D

proste magmusi, vytiskni, a uvidis jestli tech 180 staci tvym pozadavkum. Popripade predtim jeste muzes zkusit v editoru fotku roztahnout na velikost, jaka odpovida A4 v 300dpi a doupravit jak to jde.. (priostrit/vyhladit apod)
activer
Návštěvník

Odeslat příspěvekod magmus 2. 11. 2005 13:54

2activer&MirekE: Díky. Už mám jakžtakž jasno.
2activer: Máš dost dobrý stránky a zajímavej způsob focení. Líbí se mi.
--m--a--g--m--u--s--
magmus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod activer 2. 11. 2005 16:32

wow, diky, potesilo (oboji) :)
activer
Návštěvník