Postproces v praxi

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 8. 2024 05:43

Jo, tohle působí docela přirozeně.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 27. 8. 2024 05:59

Já si s ní taky hrála, ale v zoneru a navíc jen na ntb https://eu.zonerama.com/MonikaSh/Photo/ ... /479090182
A ve stejném adresáři jsem dala ještě čb a starou fotografii.

Původně jsem tu první úpravu chtěla udělat ala Klimt, ale nebylo to ono. ;-)
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 8. 2024 06:20

Nakonec mi to nedalo a přecei jen sem svou úpravu hodím (z LR na iPadu).
Z mého pohledu mi z reakcí ve vlákně přijde, že má hodně lidí nějakou fóbii z výraznější zelené a až do extrému to stahuje - sám jsem s ní sice také hýbal, ale za mne by měla zůstat poměrně jasná...
DSC_0378.jpg
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 27. 8. 2024 06:44

Asi ano, toto by bolo skoro moje "zelene maximum" (opat ten prvy preset, ale saturacia zelenej/zltej +5 a trocha inak som sa pohral s tienmi, nech su menej cierne). Viem si predstavit este vyraznejsiu farbu, no to by som musel vidiet danu situaciu nazivo a podla toho ju posudit. Takto sa mi to este celkom pozdava, ale viac uz nedam :kuk:

DSC_0378_web C.jpg
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 8. 2024 07:36

Od Ondreje bych si také nechal fotky upravovat, to je také podle mého vkusu. :-).
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 8. 2024 07:50

Ondřej za mně také v pohodě. Nijak se sice netajím tím, že já bych šel ve výraznosti o kus dále, nicméně to od Ondřeje už dokážu plně akceptovat a je to inspirativní.
Když to vidím pod sebou, tak bych asi optimum viděl někde přesně mezi variantou ode mne a od něj, poučné :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 8. 2024 07:54

tomashr: Za mne je to tvoje moc, ale beru to jako pokus něco udělat s originálem, který je jako vstupní materiál nic moc a já bych ho spíše smazal.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 8. 2024 08:03

Tohle je něco, co jsem vlastně psal už u té minulé série od noxxe, kolem které vzniklo toto vlákno... Totiž že decentní úpravy, aby to "nebylo moc", mohou být někdy úplně stejným zkreslením skutečnosti, jako ty "líbivě přepálené" :hm
Vezmi si tuto fotku - je to přímé slunce, problém úprav je právě v až moc výrazném nasvícení - myslíš si, že v reálu ta zelená nezářila? Já jsem v podstatě jen řešil přepaly a ono to pak začalo vyskakovat samo od sebe.
A jinak další bod stejný jako u noxxe - opět se potvrzuje, že zelená je asi nejproblematičtější barva, u které se přístup rozchází asi nejvíce.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 27. 8. 2024 08:15

Vdaka. Najhorsie je ak nieco v realne vyzeralo priam kriklavo, potom sa (mi) to tazko ukazuje na upravenej fotke, nemam taku odvahu alebo co. Ked je ale napr. vyrazny ruzovy odtien tesne po zapade slnka, tak ten necham ochotne "v plnej sile".

Na tie zakladne R, G a B farby som asi viac haklivy, nieco medzi tymi dvoma by bolo to moje akceptovatelne maximum, myslim si ze by to tej fotke pristalo.

Komplikovane je aj to, ze upravy neutralneho RAWu zvysuju kontrast a to pridava saturaciu, takze najma tie hlavne farby R/G/B + plet mam v kazdom presete vo vyraznejsom minuse, ostatne v mensom. Celkovo sa saturacia fotky velmi nezmeni oproti neupravenej, len su tie farby trocha rozdielne svojim odtienom ci jasom.
LR v poslednom roku pridal ku krivke aj posuvnik "Refine Saturation", ktory toto riesi, zatial som ho neskusal.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 8. 2024 08:25

Já Vám dám špek jiného typu, který jsem si nechal jako testovací pro různé ty AI doostřovací SW. Kdysi to mohla být dobrá fotka, momentka, ale s MF jsem jí nestihl zaostřit, byl to krátký moment a ty holky hned odešly, navíc je to na plnou díru, takže by ani při správném zaostření nebyly ostré obě, RAW jsem smazal, ale JPG jsem si nechal na pokusy.

Podle mne s tím nic rozumného udělat nejde, ale pokud máte jiný názor, máte šanci to zkusit.

Obrázek

Podle mne je to jasná fotka do koše.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 8. 2024 08:50

Tady je fakt problém s tou ostrostí, to už není tolik o úpravách, ale o zdrojových datech.
Podle mne by to při důkladném selektivním doostření motivu Topazem nemusela být úplně blbá fotka na Instagram s šířkou 800px, ale pro vyšší nároky bych to alespoň já nedokázal :-(
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 8. 2024 09:04

Kdysi jsem jako aplikace pro doostření silně rozmazaných fotografií zkoušel programy jako Focus Magic, Smart Deblur nebo Pixeluvo. Tyto nástroje se specializují na korekci rozmazání snímků a mohou vám pomoci dosáhnout lepších výsledků než typický software pro úpravu fotografií. Nicméně, úplné obnovení extrémního rozmazání nemusí být vždy možné vzhledem k rozsahu ztráty informací u silně deformovaných snímků, kde nic není, ani čert nebere.

Tyhle pokusy se někdy hodí, když člověk udělá fotku, ke které má emocionální vztah, ale zaostření se nepovede.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 27. 8. 2024 14:14

Do výrazné černobílé a dát tam nějakou bublinu s orig. textem. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 28. 8. 2024 12:07

pemar: Já myslím, že ta fotka by musela mít velmi velkou dokumentační hodnotu aby stála za uchování. Rozmazané fotky v drtivé většině mažu, a to i ty kde ta neostrost není tak viditelná jak tu. To co nechávám, tak je opravdu jen pro dokumentaci na PC bez toho, že by to šlo někam do galerie nebo fotoknihy. Jinak se svými skromnými nástroji nemám absolutně žádnou šanci s tím cokoliv udělat.

Když se vrátím k té své fotce, tak na těch úpravách je vidět ta složitost a bolestivé kompromisy. Nejprve musím uznat, že moje vlastní úprava by měla být, navzdory 27 lokálním úpravám přepracovaná. Tady je problém, který samozřejmě z té jedné fotky nelze vyvodit, a to jak to bylo ve skutečnosti. No skutečnosti odpovídá - bohužel - ta fotka první se standardním profilem. A to trošku některé ty úpravy komplikuje, protože ty kompromisy v sérii ostatních fotek jsou prostě vidět.

Příjemná je úprava od wikxzena, ten stáhl žlutou, problém jasu a saturace v zelené barvě dál vyřešil stažením saturace zelené barvy. Je to fajn, ale fotka je tmavší a posunuje ji spíš do takového podvečerního času, což se dost rozchází s realitou a ostatními fotkami v sérii.

Monika se v Zoneru s tím potrápila s ne úplně dobrým výsledkem, kdy fotka vypadá spíš jak kresba. Tak to vyřešila tím převodem do černobílé a je po problémech.

Tomáš správně připomíná tu ztrátu saturace. To je opravdu problém, fotka tím působí poněkud mdle a odchyluje se tím dost od reality. Jenže to samotné zesílení saturace zase působí problém v jasu a je dost vidět že to úplně nesedí. Ale ono také záleží jaké máme monitory. Mě to na mobilu ukazuje jinou barvu než na notebooku a jinou na klasickém monitoru (Asus ProArt).

A Ondrej opravdu s tou poslední úpravou se s tím statečně porval a zdá se, že se mu velmi zdařile podařilo zvládnout rovnováhu mezi jasem a saturací. A také se mu podařilo udržet rozmanitost v jednotlivých zelených barvách, mě se to slilo do jedné.

Předem se omlouvám, pokud na někoho působím jako manažer projektu nebo lektor, na nic takového neaspiruju :-)
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 28. 8. 2024 14:42

Já tu fotku mám jako etalon, zkouším na ní doostřovací AI řešení, jinak bych jí hodil do koše.

Jinak tyhle úpravy ne zrovna povedených fotek mi přijdou zajímavé, člověk se inspiruje, co se s tím dá udělat, jak to zachránit.
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka