Postproces v praxi

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod houghs 19. 6. 2024 13:12

Jen tak pro zajímavost, podobnou akci po nás provedli borci z Photography Life - Spencer, Jason a Libor. Špatně se to hledá, tady je link:

https://photographylife.com/different-photographers-edit-same-files

Za pozornost stojí výrazné rozdíly v přístupu, Spencer je hodně konzervativní a tam by slušelo alespoň prosvětlit hlavní motiv snímku, Jason má takovou decentní úpravu a hodně zesvětluje a Libor má zase takový radikální, výrazný přístup, je tam vidět sklon k silné saturaci.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 20. 6. 2024 12:52

Libor V. tady dle mě přitlačil na pilu více než obvykle dělá. Snad jen aby se ještě více odlišil od ostatních kolegů kvůli článku. Jinak se mi jeho věci zdají v jiných článcích střízlivější v rámci jeho stylu.

No, škoda že se nikdo z nich neodvážil pustit do černobílých vod. Jejich výsledky by mě zajímaly nejvíc. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 26. 8. 2024 16:17

Trochu bych oživil toto vlákno jednou fotkou. Upravuji fotky z dovolené, je jich přes 2000 a jsem těsně za polovinou. Narazil jsem na pár fotek z takových méně frekventovaných zákoutí císařské citadely v Hue. Dost výjimečné jsou v tom, že při aplikaci standardního profilu jsou ty fotky prakticky nepoužitelné. Je to focené kolem poledne. Tady je jedna z nich, jak se zobrazí v NX pod standardem (automatikou):

Obrázek

No, musím přiznat, že jsem si s tím dost hrál. Tady je výsledek:

Obrázek

Když to vyfotí někdo, komu PP nesedí, tak se pak není možné divit, že foťák zahodí a zkusí to mobilem, který možná něco kloudného skládáním expozic dokáže vyrobit.

Pokud by měl někdo chuť si s tím pohrát, tady je raw: https://www.uschovna.cz/zasilka/QKIEBVMZPT4X4JNV-WM2/
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 26. 8. 2024 17:16

Keď sa k tomu dostanem po dovolenke, tak to rád skúsim. Na tablete to skúšať nebudem, definitívny ortieľ je, že je to absolútna pakaren.
Teda môj čiste osobný verdikt.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 8. 2024 17:25

Mně fakt vrtá hlavou, co tě konkrétně tak deptá - rád bych pochopil důvod, zda je něco na Androidu jinak či co.
Podle mně totiž LR na iPadu funguje v běžných úpravách samostatných RAW totálně stejně jako LRc na počítači a v lecčem je naopak rychlejší a pohodlnější.
Průšvih je na tabletu Photoshop, pokud dojde na něco, kdy bych na počítači šel do PS, tak to je bída (Affinity Photo je mírně lepší, ale dokonalé taky ne).
Ale přímo LR je na iPadu z mého pohledu možná až tak pro 8 z 10ti fotek absolutně v pohodě a objektivně dokonce rychlejší. U zbylých se buď narazí na nějakou hodně specifickou operaci v LR anebo (to spíš) by to holt už chtělo volat nějakou komplexní aplikaci typu Topaz, která na tabletu zkrátka není.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 26. 8. 2024 17:34

Zkusil jsem to rychle na iPadu, který na tyhle úpravy nepoužívám, tohle dělám v DxO na PC.

Ty úpravy na iPadu dělám v podobných případech rychle a extrémně, začnu tím, že vyměním oblohu, pak sáhnu do vyvážení bílé (pro efekt, ne pro přiblížení reality), dám automatické úpravy ve Photos a stáhnu kontrast a saturaci:

Obrázek
Obrázek

Nesnažím se v tomto případě přiblížit realitě, která mi přijde bohužel nudná (adept na hození fotky do koše), na iPadu volím úpravu pro sociální sítě, ta teplejší mi více sedi k motivu.

Pak ještě zkusím úpravu v PC, ta bude vypadat jinak, realističtěji a vyváženěji.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 8. 2024 17:46

U téhle fotky jsem “challenge” vzdal, místo neznám a tady prostě netuším, jak se k tomu stavět. Chvíli jsem si s tím hrál, ale nemá to smysl, hrál bych si dost se zelenou, ale vůbec nevím, jak ji pojmout.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 26. 8. 2024 17:48

Více tíhnu k tmavším odstínům zelené, selektivně v Color editoru pošoupal se zelenou a modrou, a žlutou potlačil. Lineární křivka namísto Film standard a luma kontrast (nástroj Křivky) jako základ.

Tak jak se mi to v CO23 otevřelo:
Obrázek

A takto dle toho jakou mám dnes náladu:
Obrázek

EDIT: Revize (RNI 5 Pro - Kodachrome Generic V4 "normalized" a několik málo úprav zelené a žluté)
Obrázek
Naposledy upravil wikxzen dne 26. 8. 2024 20:25, celkově upraveno 2
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 26. 8. 2024 18:01

Pemar: sorry, ale celkom to zodpovedá skutočnosti, prečo úpravy na tablete nemusím. :nenapadne
Tých dôvodov je ale samozrejme viac, ale ani to sa mi nechce na tablete rozpisovať...
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 26. 8. 2024 18:21

Tak v DxO se mi z filtrů asi nejvíce líbil Old School Filter, decentně stažené barvy a celkově uklidňující úprava:

Obrázek

A po exportu do Nik Collection jsem se vrátil k myšlence upravit teplotu barev, tentokrát přes dvoubarevnou úpravu a volbu kombinace modrá / světle hnědá (jako odstín vyčiněné kůže):

Obrázek

Na tom celkem zřetelně vidíte, proč jemnější ladění barev nedělám na iPadu, ale až doma, kde si troufnu posoudit efekt úpravy barev přesněji. Tohle pro mne ten případ, kdy mi přijde originál nepřirozený a úpravami dělám fotku decentnější a více mému oku lahodící, ale jsou to umělé úpravy a hodně záleží na vkusu fotografa a jeho diváků. Na tohle mám tendenci si někoho najmout, asi wikxzena :-).

-- 26. 8. 2024 18:40 --

Fotka z iPadu s decentnimi úpravami (SnapSeed) by vypadala takto:

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 26. 8. 2024 19:07

Já bych se toho postprocesu nebála - Adobe Photoshop Elements 2023 https://eu.zonerama.com/MonikaSh/Photo/ ... /479094317 :-)
Sony RX100/7, A6600, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 26. 8. 2024 23:14

Děkuji za příspěvky, dovolím si reakci. Předně ten snímek je možné posuzovat v nějaké sérii, izolovaně žádnou informační hodnotu nemá. Ale to nebylo tématem. Monika má smysl pro humor, zjevně se jí do úprav moc nechtělo a ty první dvě fotky od pemara beru víceméně jako vtip také. Ty další které pemar sem dal se mě moc vydařené také nezdají, spíš je to takový příklad proč různé presety nepořizovat. Ale jako snahu to cením.

To co udělal wikxzen se mě naopak líbí. Zbavil se nepěkné žluté a přepalů v zeleném kanálu, nevýhodou je stažená saturace zelené, horší kontrast a dojem podexponování snímku, nicméně líbí se mě výborné zachování kresby a jakási vysoká míra realističnosti snímku. To mě také vedlo k dalším úpravám, stažení saturace zelené barvy. Pořád s tím exprerimentuju a úpravy jsou většinou takové, že popravím jedno a pokazím druhé. Pak se mě to zdá celkem OK, za chvíli se k tomu vrátím a zase to nesedí. Zdá se mě to tmavé, zkusím to nějak prosvětlit a zase špatně.

Je to dost výjimečná fotka, vyznačuje se vysokým DR a prostě vždy na nějaké straně je vidět kompromis. Běžně mám úpravy fotek hotové během chvilky, většinou postačí mírné posuny LCH, kontrastu, křivek, bílý bod, gamma a tak dvě, tři lokální úpravy.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 27. 8. 2024 00:08

Dával jsem otisky obrazovky - pro pořádek hi-res png verze po té revizi - ne že by to byl markantní rozdíl. Doostření v CO23 vypnuté, pro export do PNG jsem ponechal výstupní doostření na obrazovky v defaultních hodnotách.
Inklinuju obecně více k spíše tmavšímu podání - vyloženě "svítívé" snímky na obrazovce koušu obtížně.

Obrázek

Takovou podobně zaměřenou zahradu máme doma (ne tak hezkou samozřejmě) a zelená je obvykle velká výzva pro mě. Různé javory, azalky, cedry, borovice, smrky, modříny, túje, magnolie, břečťan, vistárie a řada věcí jako bonsaje na jaře a v létě vypadají pro laika jako jedna a ta samá zelená na listech či jehličí. Stačí aby ujelo WB ve foťáku nebo auto WB a celá zelená scéna je prostě hnusná. Počasí a světlo vč. pozice slunce to dost ovlivňují.

Tohle je situace, kdy to mám nejméně rád, polojasno až zataženo uprostřed dne.
Obrázek
50R s 50/3.5 - Provia (standardní od Fujifilmu)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 8. 2024 05:40

Můj pohled na tyhle fotky je (a dělám je občas také), že nejlepší je hodit je do koše, že ani postprocesem se z nich nějaká extra fotka neudělá (a mne postproces vesměs nebaví, a nemám na na něj cit ani trpělivost).

Ale takhle to dovolené chodí, hlavně na té exotické, člověk udělá tisíce fotek nějakých chrámů, paláců, soudních budov nebo bůhví čeho ještě, protože tam byl a protože to vypadá trochu jinak, než doma.

Ale je to těžké, člověk potřebuje velkou vůli na to, aby si počkal na to, až bude zajímavé světlo nebo lepší podmínky, aby necvakal jako zběsilý.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 27. 8. 2024 06:38

Opat zaujimavy a narocny obrazok, na jednej strane osvetlena vyrazna trava a vpravo tmave casti este aj v tieni. Okrem hrania sa so zelenou farbou tu pomoze aj stiahnutie zltej, ktora sa casto kombinuje s farbou travy v urcitom svetle.
wikxzenova uprava (revize) sa mi dost paci, urobil som teda 2 rozne - obe maju mierne lokalne upravy v tmavych castiach (asi o 0.3EV dvihnute tiene s pridanou teplejsou farbou) a su samozrejme vyrovnane

Prva uprava je moj zakladny preset v LR po importe a triedeni (nastavi vsetko potrebne na kazdu fotku zvlast - korekcie objektivov, doostrenie, redukciu sumu podla ISO) - v presete som znizil sytost a jas zelenej o -5, sytost zltej o -5

DSC_0378_web A.jpg

Druha je taka "retro" uprava na ktorej som naopak zelenu pridal v saturacii o +10, lebo bola az tak nevyrazna ze mi to tam nepasovalo. Na tychto fotkach je medzi nimi necakane vyrazne mensi rozdiel, nez v inych situaciach.

DSC_0378_web B.jpg
Ondrej Bobek
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka