Pan Kája píše:tomashr: Ale já vůbec neřeším odlišnou korekci. Já řeším POUZE to, že odlišné "ořezy" jsou lightroomem vyexportovány se stejným rozlišením.
Buď mi něco uniká, nebo zůstal můj dotaz mnohými nepochopen či přečten jen v rychlosti.
No popravdě uniká
Totiž ty odlišné ořezy jsou právě o té korekci zkreslení - je-li v RAW aplikována, tak prostě konvertor okraje přepočítá, což může udělat více způsoby. Jeden konnvertor rohy roztáhne, jiný ořízne, ale přitom se snaží držet požadované rozlišení.
A ano, pokud namítnete, že RAW má představovat čistá data, tak to už dávno není pravda, resp. platí jen pro velmi specifické a cíleně nastavené konvertory. Jinak se ale úpravy dělají i na úrovni RAW skoro vždy.
V praxi to obvykle není problém a aplikace korekcí žádný velký chaos a rozdíly nepůsobí. Ale právě to neplatí pro výjimky typu některých ohnisek G7X, kde je korekce extrémní a dá se provádět velmi různě a vede to k tomu, na co je dotaz.
Popravdě doporučuji to ignorovat a moc o tom nepřemýšlet, takto hodně viditelné odchylky se opravdu týkají jen pár přístrojů a objektivů, které ale stejně bez masivních korekcí nelze provozovat, tak se s tím nedá nic dělat.