Ako upravovat fotografie - vseobecne

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kemuxog 6. 3. 2023 08:44

Ahoj, mam otazku tykajucu sa uprav fotografii. Videl som vela navodov ako upravovat fotky, kde v lightroome spravili aj z “hroznej” fotky vdaka nejakemu presetu dost zaujimavu foto. Vsetko to boli ale upravy konkretnych fotografii. Mna to ale zaujima skor vo vseobecnosti.

Povedzme, ze mam vybratych niekolko fotografii, ktore sa mi pacia, a chcel by som ich este o cosi vylepsit. Existuje mnoho filtrov uz defaultne v LR, je nejaky tip, podla coho vyberat?

Takisto by ma zaujimalo, ci ma zmysel si zakupit nejake presety. Nasiel som nejake free presety. Tie ukazkove fotky vyzerali fantasticky, no po aplikovani na moju fotku to nebolo nic moc. A teda nerozumiem tomu, ci to ma nejaky zmysel vobec kupovat. Mna osobne by to ani nenapadlo nikdy predavat, ale evidentne je na tom dobry biznis. Tak neviem, kde je chyba :D

No a posledna otazka sa tyka upravy bez presetov. Podla coho mam vediet alebo ako sa naucit, co ta fotka potrebuje? Chapem, ze su medzi nami umelci, ktori mrknu a vidia, no verim, ze sa to trochu da aj naucit. Tych roznych nastaveni napr v LR je tolko vela, vsetko robi s fotkou nieco ine, a pokial nepotiahnem posuvnik do extremnych hodnot, tak to fotku vacsinou nepokazi.

Viete mi nejak poradit, popripade dat tip na nejaky zdroj, ktory by mi pomohol zodpovedat na moje otazky?

Dakujem.
kemuxog
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Davidof 6. 3. 2023 09:01

Já osobně používám velmi málo funkcí pro úpravu fotek.

Začínal jsem se učit na videích od Yuriho Finearta, není to špatné, ale dnes se mi zdá, že to je hodně extrémní způsob jak editovat.

Pokud se teprve začínáš učit, být tebou bych se soustředil na nastavení Expozice a Světla x Stíny. Ze začátku.

Musíš si to zkoušet a dívat se, co to s fotkou dělá. Postupně si začneš uvědomovat, co se ti líbí a nelíbí a jak toho dosáhnout.

Potom třeba začneš používat úrovně a křivky, selektivní úpravy barev a selektivní úpravy obecně, ale začal bych těmi jednoduššími globálními úpravami.

Presety bych vynechal úplně, podle mě šance, že ti pomohou je mnohme menší, než že to bude na nic :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod oldbas 6. 3. 2023 09:03

Vlastně nic takového není. Úpravy fotek jsou naprosto individuální záležitostí. Pokud nemáš jasnou představu, čeho chceš dosáhnout, můžeš u jedné fotky sedět neomezeně dlouhou dobu a ladit, ladit...
Spíš jde o to, najít si styl a vzhled, který se ti líbí. A naučit se co nejjednodušším způsobem kýženého výsledků dosáhnout. Na to tak slouží různé návody a presety.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 6. 3. 2023 09:07

Těch "tahátek" v LR (či jiných sw) zase tolik není...
V podstatě se vždy ladí levels (blacks/whites), expozice a zdůraznění/potlačení stínů a přepalů (shadows/highlights). To je ze základní expozice vše, s křivkami (curves) se nedělá zdaleka vždy. Na okraj tak v 70% případů to udělá LR korektně (stejně jako by se dělalo manuálně) po prostém kliknutí na automatické úpravy. Občas udělá automatika pitomost, ale je to opravdu menšina případů.
Pak něco málo kolem barev (color balance, saturation, vibrance) a dalších optimalizací (někdy texture či dehaze) a je to....
Chce to chvíli zkoušet, na YT jsou i návody a člověk základ rychle pochopí, tahle část postupu je fakt jednoduchá.

Presety obvykle zas tak velké zázraky nedělají, obvykle hýbou křivkou kontrastu a selektivně barevným podáním, podle mne to za velké nákupy (ani stahování free) nestojí, spíš pár zkusit pro pochopení.

Síla LR úprav ve vyšším levelu je trochu jinde (a to už jsou věci, které presety stejně moc neumí). Třeba možnost ladit barvy selektivně pro danou fotku (upravovat H-S-L po jednotlivých barvách) a pak hlavně masky. Od jisté verze LR lze třeba nechat vybrat hlavní motiv a pak použít úpravy (třeba i jen základní) cíleně na něj. Pro příklad se expozice celkově ubere, ale pak se vybere jen motiv, který se naopak "rozjasní", čimž odskočí od pozadí... Tohle už je na dlouho, ale není jiná cesta, než se to postupně naučit.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ferin 6. 3. 2023 11:28

Bych ty presety úplně nezavrhoval. Člověk se na nich může sám naučit (pokud není línej sledovat v nich nastavený hodnoty, v lepším případě si u zkusmo jednotlivý nastavení povypínat, aby byla představa, co který s fotkou dělá).
Je ale jasný, že nebudou fungovat na každou fotku:
1) Jsou určený/vyladěný na nějakej výchozí stav. Pokud mu fotka neodpovídá, je jasný, že výsledek bude vypadat zcela jinak než u autora presetu.
2) Každý preset není určen pro každý druh fotky. U těch "serióznějších" bývá popsáno, na co je který preset vhodný a u čeho "nefunguje".
3) Obvykle je preset jen prvotní nástřel, který si pak máš "došoupat" k obrazu svému.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 6. 3. 2023 11:57

Na presety sa vybodni, to k nicomu nevedie. Pokial pouzivas LR, tak na nete je kvantum tutorialov o upravach...od globalnych cez lokalne upravy atd. Potom zistis sam, co budes potrebovat a pripadne presety si vytvoris sam.
Kazdopadne, ziadna jednoducha skratka k dobrej foto (myslim teda upravy fotky) neexistuje, musis si ju "preslapat" sam.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 6. 3. 2023 12:30

Presety jsou z mého pohledu naprostá pohroma, zadarmo drahé. Každá fotka chce něco jiného. Když jednu fotku upravím a úpravy zkopíruju, tak to sedí opravdu jen na fotky které jsou hodně podobné. Jediné co používám, tak Picture Control (Níkon) v případě portrétů. V naprosté většině případů je to proti režimu "Standard" výrazné zlepšení a výchozí stav pro další úpravy.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Andrea Vyorálková 6. 3. 2023 14:49

Podle mě je u úpravy fotek potřeba, aby měl fotograf nějakou svoji vlastní vizi. Které odstíny hrají prim, které odstíny by to chtělo potlačit, úrovně světel a stínů - krajináři jako Mads Peter Iversen nebo Nigel Danson po těch fotkách kreslí jedna báseň, ale tupě kopírovat postupy je k ničemu, pokud člověk u těch svých vlastních snímků nevidí to, čeho tím chce dosáhnout.

Já jsem ještě do nedávna upravovala ořez, srovnání horizontu, světla, stíny a vyvážení bílé a posledního půl roku jsem přidala posuvníky u jednotlivých barevných kanálů.
Andrea Vyorálková
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Davidof 6. 3. 2023 15:03

Přesně.

Proto myslím, že pro začátek je nejlepší soustředit se na ty základní úpravy a dívat se, co to s fotkou dělá.

U standardně exponované fotky s oblohou a mraky už prosté stažení Highlights najednou ukáže kresbu v oblacích a hned to vypadá jinak.

Potom trochu vytáhnout stíny, s citem - podle toho, kolik toho člověk chce vidět.

Poladit White balance, velmi citlivě Vibrance ... a fotka většinou vypadá hned lépe.

Ale popravdě, tohle platí spíš pro krajinky.

Když fotíš sport, tak třeba stíny globálně nevytahuješ, protože chceš soustředit pozornost na závodníka.

Když fotíš street, tak zase třeba stíny schválně stáhneš.

Takže - chce to uvědomit si záměr a začít hledat prostředky.

Na ty krajinky klidně koukni třeba na tohle https://youtu.be/OZs7YXHx_eA
má toho tam víc, ale neber to jako svatý grál, on dělá ten postproces extrémně, ale aspoň uvidíš, který slider co dělá a co všechno se s fotkou dá dělat :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 6. 3. 2023 17:13

Veľa úprav vyzerá na fotkách na prvý pohľad výborne, najmä tých dosť výrazných, no často tomu treba prispôsobiť štýl fotenia.
Treba hľadať také úpravy, ktoré sú pekné po aplikovaní na fotky, ktoré už pred samotnou úpravou vyzerali podobne, ako tie vlastné fotky a sú z podobného prostredia (takže úprava čo vyzerá parádne na fotkách z Toskánska alebo napr. Islandu nemusí fungovať dobre na fotkách z "Hornej Dolnej", kde je predovšetkým veľa sýtej zelene, slnko v inej výške, iné ovzdušie, farby ostatnej prírody,...)

Lightroom už po inštalácii ponúka desiatky často naozaj zaujímavých presetov, ktoré stačí len jemne doladiť. Chce to ale veľa tréningu (fotenie, úpravy,...), najmä hľadanie toho svojho vkusu či štýlu. Nejaké univerzálne funkčné presety neexistujú a aj tie kupované si často treba jemne doladiť, či pretvoriť podľa svojich predstáv (to je opäť o tom skúšaní, fotení a úpravách podľa seba).
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fotofanda 6. 3. 2023 18:58

Presety jsou k ničemu. Jediný správný preset je Skittles od Jared Polina ten ho dává na vše, zejména fotky z Webbova vesmírného teleskopu. To pak ta vesmírná zátiší hned lépe vypadají :-)

JInak já jsem na tom podobně jako Ty. Dlouho jsem hledal nějaký super kurz a nenašel. Musí se zkrátka začít a u počítače to vysedět, zkoušet a dívat se kolem jak to dělají ostatní.

Jak již tady psali ostatní také začínám ořezy a srovnáním horizontu. Pak řeším celkovou expozici a případně přepaly, hodně pomáhají 4 táhla jasy, polotóny, stíny, černá. Pak na to pustím superfunkci DXO Clear View Plus a pošteluji ji (zpravidla směrem dolů) v Lightroomu je asi něco jako De-haze (či jak se to jmenuje).

Donedávna jsem se dost trápil se silnými stíny např. obličej pod kšiltovkou, věděl jsem že na to jsou lokální úpravy. V Lightroomu to vypadalo strašně snadno u mne DXO jsem nemohl přijít na to, jak to dělat to stejně snadno jako v LR, ale už jsem na to snad přišel. Teď už zbývá to jen potrénovat.

Když mám nějaký problém snažím se najít nějaký video tutoriál, který to nějak řeší. Jinak se na tutoriály dopředu moc nedívám. Chybí mi tam ta motivace. Máš výhodu tom pro LR je toho moře. Kdysi když jsem hledal ten super video kurz, jsem narazil na takou challenge. Několika fotografům dali neupravenou fotku ať ji upraví - no a každý ji upravil úplně jinak. To s shoduje s tím co tu už psali ostatní je to individuální.

Ostatní mne opraví pokud se pletu. Nezáleží v jakém pořadí děláš úpravy protože výsledná fotka se stejně exportuje až na konec.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 6. 3. 2023 19:49

Stíny na obličeji a podobně se skvěle dělají technologií U-Points např. v Nik Viveza rutinách.
Jeden bod dáš na část obličeje, který se nemá hnout, druhý na stín a pak dolaďuješ ten ve stínu. I obloha s mraky se takhle upravuje lépe. Pár bodů na modř, pár na mraky a když zapomeneš polarizák, tak aspoň takhle.

Kdysi jsme na jedné diskuzi dali 3 RAWy někam do úschovny a každý zkusil předvést, co by s nimi udělal.
Zajímavé bylo, jak jsme se všichni lišili v barvocitu. Spíš se shodneš, které doostření už je na maximum a které moc, ale v barvách se lidi nepotkají. A není to jen kalibrací monitorů.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fotofanda 6. 3. 2023 22:04

Mám Vivezu 3.0, ale popravdě vůbec netuším jak ji používat. Koupil jsem Nik pluginy kdysi v akci a jenom kvůli simulaci filmových materiálů. Teď jsem to spustil a nabízelo mi to ke stažení 4.0 verzi, tu jsem ale nedokupoval tak nevím.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kemuxog 9. 3. 2023 18:46

Dakujem vsetkym za rady. Pozeral som uz nejake videa na youtube, a nasiel som aj nejaky kurz na udemy https://www.udemy.com/share/101Y1c3@jP2 ... MGlypaZuL/ Myslite, ze to stoji za tych 16€? Pytam sa vas skusenych, pretoze verim, ze mate uz mnohi nejake skusenosti a viete posudit, ci obsah stoji za to. Dakujem.
kemuxog
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Davidof 9. 3. 2023 19:02

Já osobně bych začal tímto

https://www.paladix.cz/stitek/serial-10077
Davidof
Expert

Další stránka