Ahoj, mam otazku tykajucu sa uprav fotografii. Videl som vela navodov ako upravovat fotky, kde v lightroome spravili aj z “hroznej” fotky vdaka nejakemu presetu dost zaujimavu foto. Vsetko to boli ale upravy konkretnych fotografii. Mna to ale zaujima skor vo vseobecnosti.
Povedzme, ze mam vybratych niekolko fotografii, ktore sa mi pacia, a chcel by som ich este o cosi vylepsit. Existuje mnoho filtrov uz defaultne v LR, je nejaky tip, podla coho vyberat?
Takisto by ma zaujimalo, ci ma zmysel si zakupit nejake presety. Nasiel som nejake free presety. Tie ukazkove fotky vyzerali fantasticky, no po aplikovani na moju fotku to nebolo nic moc. A teda nerozumiem tomu, ci to ma nejaky zmysel vobec kupovat. Mna osobne by to ani nenapadlo nikdy predavat, ale evidentne je na tom dobry biznis. Tak neviem, kde je chyba
No a posledna otazka sa tyka upravy bez presetov. Podla coho mam vediet alebo ako sa naucit, co ta fotka potrebuje? Chapem, ze su medzi nami umelci, ktori mrknu a vidia, no verim, ze sa to trochu da aj naucit. Tych roznych nastaveni napr v LR je tolko vela, vsetko robi s fotkou nieco ine, a pokial nepotiahnem posuvnik do extremnych hodnot, tak to fotku vacsinou nepokazi.
Viete mi nejak poradit, popripade dat tip na nejaky zdroj, ktory by mi pomohol zodpovedat na moje otazky?
Dakujem.