Kvalitní fotomonitor kolem 20 000,-

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lennyl_2 23. 2. 2023 06:04

chalani, v tomto nemam uplne jasno, ked pozeram na novy monitor, je potrebne aby mal maximalne hodnoty v sRGB, AdobeRGB aj P3 ?

pretoze som doteraz bol nauceny iba na sRGB. vo fotaku mam nastavene sRGB. na monitore mam tiez nastavene sRGB a skalibroval som si ho sondou. tlaciaren doma nemam, ani neplanujem tlacit doma fotky.

ntb mam Lenovo Legion 5 Pro, ma grafiku RTX 3070 s vystupmi HDMI 2.1 a USB-C 3.2 Gen 2 DP 1.4 (to ze ma 16" WQXGA 2560x1600 IPS 1200:1 100%sRGB 165Hz X-Rite® Pantone® factory color calibration je asi uplne jedno pre externy monitor si myslim)

https://psref.lenovo.com/syspool/Sys/PD ... H_Spec.pdf

v tom pdf totiz nevidim, ci ten ntb ma 8bit alebo 10bit vystup na externy monitor, ze ci mi staci pozerat 32"4k 100%sRGB 8bit alebo 10bit ?
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 23. 2. 2023 06:55

Já bych si tipnul, že sRGB ti bohatě stačí a že máš 8bitový výstup. A že bys rozdíl mezi 8bity a 10 bity při běžném používání nepoznal.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 23. 2. 2023 07:14

pemar, tiez si myslim,ako si napisal.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Obšák 23. 2. 2023 19:19

Dolgor píše:Jednou jsem večer po lyžovačce kamarádovi u moc pěkných diáčků vytuhnul ani ne za půl hodiny ;-)

To znám, já byl jednou po lyžování (sjezdovém) tak zničenej, že jsem byl rád, že jsem vůbec došel na pokoj :D Černá muldovatá sjezdovka (Le Diable) mě fakt dorazila ;-)
Sorry za off topic
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 23. 2. 2023 20:50

dnes som doma vyhrabal kalibracnu sondu a hral som sa s kalibraciou ntb a monitora.
nasiel som si presne parametre oboch panelov a podla toho aj kaliboroval (WLED).

ntb je sice super, ale 10bit dava iba pri ATI integrovanej grafike, pri RTX3070 ide 8bit a este vecer mi aj po kalibracii pripada viac do teplych farieb (cez den to bolo ok), vypol som aj zmenu teploty atd.
27" Dell U2717D UltraSharp aj po kalibracii drzi vsetko v poriadku.

dokonca oba panely, v ntb aj monitor Dell dodrzali po kalibracii hodnoty ako deklaroval vyrobca, tj. 99% sRGB.

inak zaujimavost, nie je jedno z akeho profilu kalibrujete monitor, najpresnejsi vysledok je zvolit na monitore manualne volbu teploty 6500k a potom kalibrovat.
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 23. 2. 2023 21:55

Běžné denní světlo během slunečního svitu mívá cca 5 300 - 5 600 K, 6500K už odpovída spíše zatažené obloze. 6500 K mívala moje zářivka, blesk od Nikonu SB-800 má 5 500 - 5 600 K. Pro běžné použití počítače a barevný gamut sRGB se ale standardně používá teplota barev 6 500 K. Při přípravě tisku a publikací v oboru desktop-publishing (DTP) se standardně používá hodnota teploty barev 5 000 K (D50).

U monitorů značky EIZO si člověk může vybrat ze 14 různých úrovní (v intervalech po 500 K od 4 000 K do 10 000 K plus zvláštní hodnotu 9 300 K).

Jak jsem psal, prakticky všechny monitory ve Windows noteboocích byly prakticky nenastavitelné, vždy jsem něco nastavil a něco jiného bylo špatně a nastavit to nešlo, a tak jsem u nich hodil ručník do ringu. Ty od Apple také nejsou 100%, měly index RA tak kolem 90, ale to už jsem vyhodnotil jako "mně to stačí".
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 23. 2. 2023 22:25

tych 6500k chcel odo mna nastavit kalibracny program. kalibroval som to cez den, ale zatiahol som zaluzie, aby na monitor neslo ziadne bocne svetlo.
monitor Dell je rovnaky po kalibracii cez den aj teraz vecer. ntb Lenovo bol cez den ok a vecer ma akesi zltsie farby a to som vypol setrenie zraku v nastaveni.

vyberame tu IPS monitory za 1000euro a nakoniec to bude zalezat ako sa nakalibruju :-)
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 24. 2. 2023 00:40

pemar: no a vypnul jsi před kalibrací těch Windows notebooků tu "vychytávku" na snížení spotřeby displeje? Protože jinak to nevyzpytatelně prasí obraz - https://www.flor.cz/blog/mdle-fotky-na- ... -to-intel/ .
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 24. 2. 2023 05:06

Napoprvé nevypnul :-).

Podruhé už jsem si přečetl návod.

U těch levnějších Windows notebooků se horší displej dal čekat, u těch dražších mne to trochu překvapilo, ale pak mi to dávalo logiku, že výrobci těchto mašin nijak zvlášť neřeší, že by na nich byl zpracováván grafický obsah se zaměřením na věrnost barev, jdou spíše po výkonu a když už výrobce řeší grafiku, tak s orientací na hry, kde se barvy zase moc neřeší. Rvou tam highendové CPU a GPU, displej jen zobrazovadlo.

1000 Euro mi přijde jako ne úplně šťastně zvolena finanční hranice, protože už je to na jedné straně dost peněz, ale asi pořád ne dost na to, aby ten monitor byl opravdu kvalitní (jen je lepší, než ty levné, otázka je, jestli nepřiplatit za ten opravdu dobrý). To za předpokladu, že kvalitu monitoru člověk řeší.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 2. 2023 08:16

lennyl_2 píše:vyberame tu IPS monitory za 1000euro a nakoniec to bude zalezat ako sa nakalibruju :-)

Tak zase z druhé strany - pokud je monitor od výrobce zkalibrovaný blbě, ale po projetí sondou si sedne slušně a nerozkalibrovává se nějak extra rychle, tak čemu to vlastně vadí? Sám něco takového jako primární monitor mám - LG 27inch 4K (model si z hlavy nevybavím). To sice není monitor vyloženě špatný, ale normálně bych ho nevybral, kupoval jsem na počátku Covid, kdy jsem i kvůli dětem potřeboval ihned domů další monitor a dodávky přitom byly hodně problematické.
Ale po projetí xRite I1 to sedí natolik dobře, že jsem si ten monitor nakonec nechal pro sebe a už na něm dělám přes dva roky a motivace ke změně je minimální...
Ony jsou lowendy, které prostě zkalibrovat nejdou, ale už v řekněme "nižší střední třídě" se to zlepší hodně.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 24. 2. 2023 08:35

To bych řekl, že platí jakžtakž u externího monitoru (ale stačí připlatit 1/4 a máš na 4K Eizo, což stojí podle mne za úvahu, protože člověk nekupuje monitor každý rok).

U notebooku to potvrdit nemohu, tam mi přijde cena a kvalita jako 2 na sobě nezávislé veličiny, ztratil jsem už chuť kupovat nějaký další Windows notebook. A ty notebooky jsou pro mne dost neskladné, ani MacBook Air se mi už do fotobatohu nevejde.

Možná budu řešit použití iPadu jako monitoru, uvažuji o tom, že koupím Apple mini M2Pro a že bych ho zkusil vzít i na cesty letadlem, dělám si iluzi, že displej iPadu mi bude na úpravy někde v hotelu stačit, klávesnici a myš dám do zavazadla a ten Apple mini (1.3 kg) přihodím do příručního zavazadla manželce. Ale možná je to overkill, protože 95% fotek upravím i na iPadu a zbytek jsou fotky, kde potřebuji DxO, které na iPadu nemám. Tyhle fotky zatím dávám na iCloud a pak je upravuji po příjezdu. Mohl bych s sebou brát i MacBook, ale to bych ho asi musel předtím upgradovat, není to oproti desktopu žádný rychlík (ale upravit na něm nějakých 20-30 fotek za večer není problém, když si zvyknu na delší odezvy).
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 24. 2. 2023 10:48

zadavatel temy vyberal nieco taketo
https://www.alza.sk/27-benq-sw270c-d5652080.htm?evt=ac

k tomu som nasiel asi vhodnejsi EIZO, ked tak chvalite tu znacku
https://www.alza.sk/27-eizo-color-edge- ... 871874.htm

ale u mna upgrade na 32"4k je zasa inde.
skor kancelarsky ale IPS Black je tento (tenky stojan sa mi moc nepaci)
https://www.alza.sk/315-dell-u3223qe-ul ... htm?evt=ac

pemar. aka je alternativa EIZO 32"4k v normalnej cene, neviem to najst.
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 24. 2. 2023 10:52

Žádná, člověk si musí připlatit.

A musí si pospíšit, protože obecný trend je, že výrobci jdou s kvalitou směrem ke kompromisům a pak není z čeho vybírat, tenhle trend už se prosadil v mnoha odvětvích.

On u toho Eiza člověk dělá v té levnější variantě také kompromisy, má nižší kontrastní poměr, nemá tam sondu, … Eizo ho tím motivuje, aby si koupil model za dvojnásobek.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 24. 2. 2023 11:55

hmm, no to je skoda. to mi znie ako strategia Apple, mame dobre produkty, ale v zaklade su za vyssiu cenu, v pripade pridanemu komfortu si priplatite o dost.

takze v pripade, ze clovek nezaraba 3000e mesacne ale iba 1500-2000e, vyberie monitor podla najlepsich vysledkov testov mimo EIZO, zhodnoti to a ked doma rozbali,zapoji,skontroluje,pripadne nakalibruje a nebude to ok, vrati do eshopu.
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 24. 2. 2023 12:26

Když se to rozpočítá na dobu používání, tak to i finančně může vyjít dobře, ale hodně záleží na tom, jak výrobce šetří nebo nešetří na technologiích (dnes je to “móda” i u dražších produktů).

Zrovna ty Eiza vydrží morálně i fyzicky většinou dlouho, Apple také.

A když si spočítáš, co jsi prodělal přechody mezi značkami, tak si tipnu, že by ti možná vyšlo i na 2 Eizo monitory :-).
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka