Zdravím ve spolek. Mám docela dlouho Canon 5D mk2 a 24-105/4 + 17-40/4 + 70-200/4 + 100/2.
Moc s 5D nefotím, nechce se mi s ním tahat. Raději vezmu malý cestovní Fuji X-T100 a 15 - 45.
K tomu mám ještě Fuji 23/2 + Meike 12mm a 7artisans 7mm.
Dřív jsem fotil všechno, teď vlastně jen výlety a cestování. Např na moto. Sem tam rodina.
No k věci. Docela dlouho jsem ignoroval focení s mobilem, mám staré Lenovo P2 takže foťák nic moc.
Dnešní foťáky v mobilech mají víc objektivů, takže pokryjí solidní úhel záběru. Ale co hlavně, tak mají opravdu hodně dobrý postproces, kdy hotová fotka nepotřebuje upravovat. A o to jde, že mám hotovou fotku bez dodatečné úpravy v PC.
Ptám se jestli moderní foťáky taky umí udělat upravený jpeg, s podobným postprocesem jako mobil?
Samozřejmě, že na serioznější focení uznávám RAW a LR z foťáku.
Focení s foťákem mě ale baví, tak si pohrávám s myšlenkou pořízení EOS RP s adaptérem abych mohl požívat stávající skla. Na druhou stranu ale s adaptérem přijdu o tu kompaktnost, takže asi bych si foťák na cesty asi zase nebral. Tak uvažuju, že by mohlo být řešení vyměnit mobil za nový. Např Samsung S21 s výborným mobilním foťákem.