Nový monitor - náhrada za Dell U2412M

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dolgor 6. 10. 2021 23:13

Eizo je jistota i v té kancelářské edici EV. Je to sice jen sRGB, ale barvy sedí a monitor bude dlouhodobě stabilní. Budeš s ním spokojený klidně 10 let i víc.
Já osobně bych chtěl u nového monitoru vyšší rozlišení, na 24 palcích mám 2560x1440 odzkoušeno jako tak akorát, vyhovuje mi jemnější obraz. Grafické Benq monitory jako ten od feanora bych asi taky uvažoval, ale mají v nižších cenách různé kompromisy a nevyrovnanou kvalitu. Máme několik kancelářských Benq v práci.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 7. 10. 2021 03:21

Mne sa veľmi páči Eizo CS2410, je to slušný monitor za dobrú cenu, no asi je už trocha vyššie s cenou (u nás cca 500€).
Oproti drahšiemu CS2420 nemá Adobe RGB profil, oproti kancelárskym EV radám by mal mať lepšiu kalibráciu v klasickom RGB.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod papun 7. 10. 2021 06:43

Tak jsem objednal ten co jsem na něj v noci odkazoval. Snad bude dobře sloužit. Záruka pět let taky potěší.
papun
Návštěvník

Odeslat příspěvekod papun 7. 10. 2021 12:47

Ondrej Bobek píše:Mne sa veľmi páči Eizo CS2410, je to slušný monitor za dobrú cenu, no asi je už trocha vyššie s cenou (u nás cca 500€).
Oproti drahšiemu CS2420 nemá Adobe RGB profil, oproti kancelárskym EV radám by mal mať lepšiu kalibráciu v klasickom RGB.

Já chodím tisknout do jednoho z nejlepších labu v městě a tam my řekli, že nemá smysl řešit Adobe RGB, protože ta tiskárna to stejně nezohledňuje.
papun
Návštěvník

Odeslat příspěvekod papun 7. 10. 2021 20:43

Ještě doplňující dotaz. Jakým kabelem ro propojit abych z toho dostal maximum - pro úpravu fotek, hry a podobné nezájem. Doposud jsem fungoval na HDMI.

Na kartě mám výstup: https://www.alza.cz/sapphire-pulse-radeon-rx-570#popis
DisplayPort 1.4
DVI
HDMI

Nový monitor: https://www.eizo.cz/flexscan/ev2456-bk/
Eizo EV2456 má tyto vstupy: DisplayPort, HDMI, DVI-D a D-sub pro digitální i analogové signály
papun
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 7. 10. 2021 20:56

DisplayPort nebo HDMI

Hlavně si nastav profil barev
https://www.youtube.com/watch?v=9Mgpyzwq_f0
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 7. 10. 2021 21:05

VGA port (zkratka Video Graphic Array) a vyšší verze SVGA s podporou vyššího rozlišení, je nejstarším typem grafického rozhraní, využívá konektor typu D-Sub, proto se někdy tyto dva názvy zaměňují. Jedná se ještě o analogový, nikoliv digitální konektor. Využívá se zejména v těch zařízeních, u kterých není vyžadován přenos velkého množství obrazových dat. Maximum, se kterým si poradí, je rozlišení 2 048 × 1 536 pixelů při obnovovací frekvenci 85 Hz, nicméně kvůli náchylnosti k rušení a degradaci signálu při delších přenosech jsou tyto hodnoty spíše teoretické a v praxi téměř nedosažitelné.

DVI a HDMI jsou technologicky podobné – fungují na základě stejného protokolu a mají stejný počet žil v drátu. Na rozdíl od DVI se ale HDMI neustále vyvíjí a reaguje na technologické změny. HDMI konektor má dvě nevýhody: pro jeho použití musí být zařízení certifikováno sdružením HDMI a postrádá hardwarový zámek zabraňující nechtěnému vytažení konektoru.

DisplayPort je rozhraní navržené firmou VESA, prošel několika verzemi vylepšujícími propustnost, dokáže přenášet obraz až do rozlišení 8K při frekvenci 30 Hz. Stejně jako HDMI, je i součástí přenosu přes DisplayPort zvuk, navíc je DisplayPort vybaven jisticím mechanismem konektorů. Výhodou DisplayPortu je i podpora 144hz obnovovací frekvence monitorů.

Takže za mne oboje, DisplayPort i HDMI jsou OK, na video kašlu a nemám víc, než 4K, takže není co řešit.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod feanoor 7. 10. 2021 21:13

papun

Windows 10:

Nastavení - Obrazovka - Upřesňující nastavení obrazovky - Zobrazit vlastnosti adaptéru - Správa barev - Zařízení - Zobrazení: 1. Obecný monitor - ICC profil - EIZO

ICC profil stáhni zde
https://www.eizoglobal.com/support/db/p ... 2456#tab02

Tvůj software na úpravu fotek musí číst daný profil tvého monitoru EIZO.
Některé to umí automaticky - např. Lightroom, jinde se to musí nastavit ručně - např. Zoner.
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod papun 7. 10. 2021 21:32

pemar: strčím HDMI, ten domam mám určitě.

feanoor: To bude ještě porod, snad to neposeru. Já nesnáším tady ty technické kraviny.

čistě teoreticky. Můžu si k tomu vybranému monitoru v budoucnu koupit sondu a kalibrovat HW ?
papun
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 7. 10. 2021 21:40

:-D :-D :-D

Jo, to můžeš, ale to nestačí.
Důležitý je taky ten ICC profil.

Vsadím se že je po světě plno maníků, co utratili fůru peněz za EIZO, a přitom mají v profilu ICC jen sRGB :-))
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod papun 8. 10. 2021 15:00

feanoor: z toho odkazu Eizo mám stáhnout jen ten ICC profil neboi i něco jiného?

Jo a ještě tam je profil na 5000K nebo 6500K, který mám dát?
papun
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 8. 10. 2021 15:25

Mno, pořídil jsem si wide-gamut Eizo před skoro 10 lety (stále v nasazení) a chvílemi jsem uvažoval, že ho přepnu do sRGB režimu, protože integrace správy barev ve Windows a mnoha dalších aplikacích byla velmi nedokonalá. Přesné zobrazení jsem měl jen v několika vybraných grafických aplikacích. Dnes už wide-gamut funguje dobře snad všude.

Teplota 5000 nebo 6500 K se nastavuje podle okolní teploty světla v místnosti (umělé/přirozené světlo atd.). Většinou se doporučuje 6500 K, což je takový polojasný až oblačný den a stín v místnosti.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 8. 10. 2021 17:01

6500K je štandard
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod papun 8. 10. 2021 19:17

no tak jsem se tím asi nějak prokousal. No nervy dobré. Ale už to asi šlape.
papun
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 8. 10. 2021 19:32

Tak super, napiš potom nějaké zkušenosti a srovnání s tím Dellem.

Já upravuju fotky zásadně večer, když už je tma, výjimečně ve dne, ale pak zatáhnu závěsy, které nepropustí 95% světla.
feanoor
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka