Úpravy rawů - geometrie

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Michal855 16. 6. 2020 19:48

Zdravím, když upravuju RAW fotky, teď zkouším Zoner, nebo stejně je to i v jiných programech, a zapnu opravu geometrie objektivu, tak se mi u fotek ořezávají okraje. Okraje fotky by se správně měly prohnout, a editory to prohnutí automaticky ořezávají. Nevíte jak to udělat, aby se ty prohnuté okraje neořízly ale zůstaly tam? Díky za rady Michal
Michal855
Návštěvník

Odeslat příspěvekod OnderCZ 16. 6. 2020 20:41

Zkus RawTherapee, tam něco takového jde.
OnderCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Michal855 17. 6. 2020 06:48

bohužel, ani v Raw Therapee se mi to nedaří.
Michal855
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 17. 6. 2020 06:54

V LR Classic sa to da
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 17. 6. 2020 08:06

v LR to funguje aj pri samotnej korekcii objektivu, staci si fotku trocha oddialit pomocou "Scale" (mozno ma podobnu funkciu v korekciach aj Zoner - alebo by samotne zrusenie automatickeho orezu pomohlo vidiet aj celu korekciu objektivu)

Korekcia objektivu - zmensena.jpg
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Michal855 17. 6. 2020 09:55

díky, zkusím to, LR jsem ještě nezkoušel, a nemohl bys to nahrát s tou korekcí, jestli to fakt bude mít prohnuté okraje?
U toho kostela je taky kus fotky uřízlý, já chci aby se dotýkala okraje nahoře a ne uprostřed.
Michal855
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 17. 6. 2020 10:20

Tu je extrem - korekcia objektivu (vlnovka po okrajoch) + vyrazna korekcia vert.linii + zobrazenie bez orezu.
Fotku som stmavil, nech je lepsie vidiet okraje.

Korekcia objektivu a padania.jpg
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 17. 6. 2020 10:44

V ZPS už dělám jen minimálně, ale na 99 % mám za to, že se tam dalo nastavit, zda po úpravě automaticky oříznout, nebo ne.
Každopádně třeba DxO to tak má určitě.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Michal855 19. 6. 2020 18:30

díky, vyzkouším a dám vědět.
Ještě jsem narazil na zajímavou věc. Už dřív jsem řešil, že editory neukazují v RAW úplně celou fotku, ale kousek ořezávají. Dělají to tak snad všechny editory které jsem zkoušel. Teď sem nahrával fotku v RAW na uloz.to, a zjistil jsem zajímavou věc. Uloz.to ukazuje o kus větší rozlišení (v jednom směru dokonce o asi 100 pixelů), než editory RAWů.
Dokázali byste někdo zobrazit u sebe tuhle fotku, v tom plném rozlišení co ukazuje uloz.to?
https://uloz.to/file/yuLCOawmsXF7/original-pef
(a ten černý rámeček co je vidět na uloz.to tam není přidaný navíc, protože kolem fotek JPG není, a u těch ukazuje uloz.to stejné rozlišení jako když je otevřu u sebe).
Michal855
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 6. 2020 05:50

Mě Capture 1 píše 6016 x 4000 px
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Michal855 20. 6. 2020 11:32

mně to ukazuje taky tak. A zkoušeli jste někdy nahrát nějáký svůj RAW na uloz.to? Pak teprve uvidíte, o jakou část fotek přicházíte.
Michal855
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 20. 6. 2020 12:13

Mam takovy pocit, ze RawTherapee umelo vydolovat i data bez korekci, ale nikdy jsem to nezkousel, tak nevim, jestli to plati.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 20. 6. 2020 13:27

Nemám pocit, že by ma výrobca o nejaké významné časti fotiek pripravoval. Kupoval som si fotoaparát, ktorý má určité finálne rozlíšenie (tj po spracovaní dát zo snímača, po aplikovaní korekcii) a to aj dostávam.
A keď tie korekcie nechcem, tak si ich v LR vypnem (85 GM používam bez korekcie).
Určite sa dá z väčšiny snímačov dostať nejaké to % pixelov navyše, možno v časoch 2-3Mpx fotoaparátov by som to aj riešil, ale teraz...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Michal855 20. 6. 2020 13:34

no občas se to hodí. Třeba když nemám dost širokoúhlý objektiv a potřebuju získat co nejširší záběr.
A když bys stáhnul tu fotku z uloz.to, dokážeš ji uložit do JPG i s tím černým rámečkem co je vidět na uloz.to?
Michal855
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 20. 6. 2020 13:52

Tiez nechapem dovody takehoto dolovania dat...btw tie kraje budu aj tak asi najskor nepouzitelne.
landov
Expert

Další stránka