Ahojte, ako fotograf som stale len skor nadseny amater, fotky robim pre seba a pre znamych zdarma. Uvazujem vsak ze by som si zaobstaral nejaky imac, nakolko moj ntb s win uz nieje moc dobry a celkovo by som rad presiel na osx. Moj budget je tak do 1000€, cital som ze aj starsie macy si vedia urobit stale dobre svoju pracu. Pocitac pouzivam z 90% len na filmy a lightroom. V tomto budgete to asi nebude na 27" model ale len na 21,5, naklko teraz upravujem len na monitore ntb tak aj to by bol posun, mam aj druhy monitor ale to je len tn s hroznymi farbami.
Mam taku dilemu, najradsej by som bol keby je tam retina, 8gb ram a nejaky ssd disk.
No zvazujem aj model s iba FHD, teoreticky by na moje potreby zatial stacil a daju sa zohnat za fakt slusne ceny. S vekom by bol som bral najradsej asi model 2015 late a novsi ale vraj aj starsie vydrzia dost len sa obavam ze tam je uz o dost vyssie riziko poskodenia niecoho.
Momentalne fotim na Olympus omd ale uvazujem ze prejdem spat na Nikon a radsej by som tam investoval viac do FF systemu ako do pocitaca.
Budem rad za kazdu radu s mojou dilemou