PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 19. 7. 2019 18:36

Veľký test procesorov v PS CC:
https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... ries-1529/

Pre väčšinu ľudí bude najnovší Ryzen fantastická voľba. Už aj obyčajný Ryzen 5 3600 je v PS špičkový (v LR to býva podobné).
Keby som teraz skladal počítač, tak by tam bol určite niektorý z nových AMD.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 19. 7. 2019 19:03

Něco bude dělat ta integrovaná grafika, ale něco bude dělat i chlazení, protože i při výpočtech při zátěži MacBook zpomaluje, ale ostření nebo odšum mám na desktopech prakticky v reálném čase, čekám jen na downsampling a mini zpoždění má rovnání horizontu, zatímco u MacBooku je pomalejší odezva oproti desktopu viditelná skoro u všeho. A Lenovo má přes papírově silnější hardware reakce ještě pomalejší, než MacBook a nepodařilo se mi na něm nikdy zkalibrovat monitor k mé spokojenosti. Po připojení EIZO 4K sice zmizel problém s věrností barev, ale odezvy notebooků mi připadaly příliš pomalé. Takže na základě svoji praktické zkušenosti se vyhýbám jak integrovaným grafikám, tak i notebookům. Kolega od Intelu mi sice ukazoval, jak moc se za poslední generace IG zlepšily, ale dívat se třeba na fotbal na nich nemůžu, trhá mi to oči.

Ten Ryzen je podle mne ještě zajímavý hlavně u těch vyšších verzí, aspoň papírově a podle testů a v kombinaci s dostatečně dimenzovanou grafikou a účinným chlazením. V praxi se ale může ukázat, že něco podstatného nemá AMD dotažené a že Intel zůstává lepší volba. Je to jako Superb proti Mercedesu, papírově vyhraje poměrem ceny a hodnoty Superb, ale až praxe ukáže.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fuck8r 19. 7. 2019 19:11

Trochu mně udivuje ta RAM 64 nebo dokonce 128.

Na zive v pc sekci se všem kdo koupi už 32gb ram smějí, že žádná hra ani aplikace nevyužije víc než 12gb a tak na vše stačí vždy 16 (a mohl se koupit lepší procesor.)

:hm
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 19. 7. 2019 19:17

Po potvrzuji, také málokdy obsadím více paměti, než těch 12gb, rozdíl mezi 32gb a 64gb prakticky nepozoruji.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fuck8r 19. 7. 2019 19:24

Já si tedy koupil 32GB 2x16 pač upgraduju po 10 letech a na dalších 10 let a ještě tam mám 2 volný a deska umí max 64.. Kdyby náhodou
Fuck8r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 19. 7. 2019 20:03

Tohle nevidím jako slabé místo, jako slabé místo mám, jak dostat RAWy z fotoaparátu (v mém případě z Nikonu) do iCloudu nebo desktopu.

Zatím jsem vyzkoušel čtečku XQD karet, kabel mezi Nikonem a desktopem, integrovanou čtečku SD karet a My Passport Wireless SSD. Pak ještě existuje cosi čtvrtkilového, co se připevní na D5 jako grip a co prý funguje celkem dobře, ale pořád ne podle mých představ. Přenést několik desítek GB je zatím to, co mne zdržuje nejvíce.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 19. 7. 2019 20:11

Pokud budete zpracovávat fotku po jedné, v relativně nízkých rozlišeních (do 30 Mpx), s minimem vrstev a žádnou aplikací na pozadí, pak si vystačíte i s 8 GB RAM. Při běžné práci je 16 tak akorát. Pro soubory s mnoha vrstvami, vysokým rozlišením a pro objemné dávky je 32+ jen přínosem. Nicméně tam už se bavíme o profi nasazení.
Já chystám montáže pro velkoformátový tisk a 32 je už málo. PS má aktuálně limit rozlišení pro práci se soubory 300000 × 300000 px. Já pracuji o řád níže. Například nedávno jsem dělal repliku obrazu 4,5×1 m v rozlišení 250 lpi, tedy cca 40000×10000 px. Jen otevření souboru vezme 2 GB a každá úprava je co klik to 500-1000 MB :) Ale uznávám, že to je extrém.
Naposledy upravil Emil Pastelka dne 19. 7. 2019 21:40, celkově upraveno 2
Emil Pastelka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fuck8r 19. 7. 2019 20:14

Mám karty Samsung evo 128 s rychlostí 100MB a integrovanou čtečku zapojeno do pinů na desce což je usb 2 a ta má limit 60MB - tam bych to mohl také vylepšit na externí do zadního usb 3 portu..

Je to teď nejpomalejší věc v celém řetězci

-- 19. 7. 2019 21:22 --

Emil Pastelka.

Tak to je brutal :-D

Mně vezme jen opera 4-6GB (na starém pc s 8GB jsem měl často nedostatek paměti a volnou ram třeba 20MB) prostě surf profík s 200 záložkama+ a pak hry nebo fotky většinou po jedné delší úpravy a zbytkové fotky hromadný export s doostřením a expozicí a 16GB by bylo jen tak tak ale stačilo by.. Ale když padly ceny ram a stavěl jsem novou mašinu tak 32GB..
Fuck8r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 19. 7. 2019 21:01

RAM mám 32GB, to absolútne stačí, 99% času (LR) sa celé PC neprehupne ani cez 13GB, občas pri súčasnom spustení LR a PS ide cez 20GB.
Určite by som si vystačil aj s 16GB RAM, nebol by to vážny limit ani pri 42Mpx fotkách.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod djicee 20. 7. 2019 12:28

Ondrej Bobek: no ja delal upgrade hlavne pro nedostatek ram.
Kdyz upravuju jednu fotku (32GB ram) tak to slo ale i tak jsem se dostal nekdy pres 90-100 procent vzuziti. ale kdyz zacnu delat vrstvy s panoramatem tak photoshop s lightroomem okamzite zacnou vyuzivat 100 procent ram a nedej boze zapnout externi pluginy.

Nove PC uz mam radeji s 64GB ram

Pemar: pokud mas pri uprave videi pres 90 stupnu tak mas bud slabej chladic ci blbe danou pastu - v nejhorsim pripade blbej procak.
Mam ted Noctua NH-D15 a pokud je na nej misto ve skrini (je to macek) tak vrele doporucuju nebo SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2

Kdyz jsem ted skladal nove PC tak jsem jeste rozebiral grafiku kterou jsem koupil na ebay. Docela se prehrivala tak jsem se ji kouknul na zoubek.
Vsechny termalni podlozky jsem vymenil za kvalitni Artic a pasta ktera tam byla uz mela sva nejlepsi leta daaavno za sebou. Dal jsem tam novou pastu (Grizzly - hydronaut). Pote teploty hooodne klesly a pri zatezi se uz tolik ani nezahriva
djicee
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 20. 7. 2019 19:23

Nemohu vyloučit, že někdo má chlazení vyřešené lépe, ale bavíme se o přetaktovaném počítači běžícím krátkodobě na plný výkon, kdyby v tomhle režimu měl nějakých 70-80 stupňů, tak je přetakovaný zbytečně málo. Já to mám konstruované na plnou zátěž v řádu desítek minut, Intel procesor s tím podle mých zkušenosti nemá problém, ale využívám plný výkon tak jednou za dva měsíce po dobu jen několika minut (třeba když potřebuji převést celovečerní film z AVI do MP4), na náročné výpočty nebo celonoční grafické renderování jsou jiné stroje, to bych asi řešil i nějaký Dual Xeon V4 se spoustou vláken a třeba s deseti grafikama, jinak řešené, třeba s 2000W zdrojem, já jsem s potřebami zatím někde jinde a nyní nepotřebuji ani zdvojenou grafiku. Kdybych ale šel na vysoké výkony, tak bych tomu musel přizpůsobit i tu RAMku, 64 GB by bylo podle mne málo, 256 bych viděl jako přiměřených a horní limit by mohl jít i přes TB, podle náročnosti používání. A místo GeForce RTX 2070 Super bych neměl 2080, ale nějakou pasivní nVidia Teslu, to celé třeba při cca pětinásobném vynaložení peněz.

Co se chlazení týče, to tebou navrhované se mi líbí, je to vcelku tiché a účinné chlazení vzduchem, já ale používám vodní chlazení s dvěma ventilátory 140mm, zvažoval jsem dokonce i variantu s dusíkem, ale tohle zatím stačí. Je to něco jako EK Water Blocks EK-KIT P280, není to ono, ale koncepčně, abys měl představu, co mám, to moje je na míru.

Aktuálně mne limituje něco jiného, jak dostat RAWy někam na iCloud nebo přímo do desktopu k dalšímu zpracování. JPG jsou v pohodě, ty se mi přenášejí automaticky do telefonu nebo na tablet, ale RAWy se mi automaticky nepřenáší, zatím nejjednodušší způsob je strčit SD kartu z Nikonu do WD My Passport SSD Pro, ale vyžaduje to aspoň jeden nebo dva lidské zásahy (vyndat kartu z Nikonu a strčit ji do SD šachty) a ten My Passport je zbytečně velký a těžký krám. Druhá možnost je Nikon WT-7, ale to je také podobně velký a těžký krám.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 21. 7. 2019 04:56

Teď mi shodou okolnosti na Facebooku přistál příspěvek od Honzy Prušáka ohledně využití RAM při stříhání videa. Je to reakce na některé lidi, kteří na diskuzních fórech tvrdí, že "Pro střih videa není potřeba víc než 32GB RAM"... Ono je to i pravda, protože když člověk stříhá 720p video na 4jádrovém procesoru, tak 32GB stačí. Jakmile člověk pracuje s 4K videem 60 fps na AMD Threadripperu se 16 vlákny, je rázem 32GB jasně omezující, jak je vidět z obrázku, ani těch 64 GB nemusí stačit. Mně to zatím vesměs stačilo proto, protože video netočím a staré filmy mají vesměs hodně nízké rozlišení, žádné 4K, v lepším případě mají 720p a tam stačí těch 32 GM RAM. A takhle je to i se zpracováním fotek, záleží na vytížení, u takového DxO to třeba notebook Lenovo X1 Carbon s i7, integrovanou grafikou a 16GB RAM některé úpravy nedává, respektive má tak pomalou odezvu, že s nim fotky v DxO raději neupravuji.
Přílohy
F03478AE-6203-4A62-A990-8EF997D18ED7.jpeg
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 21. 7. 2019 07:07

Fajn využitý systém. TR budú mať čoskoro náhradu za 3000 modely a tie by mohli byť podobne výrazne vylepšené, ako to urobili s Ryzen CPU. Vo foto a video aplikáciách je to skvelá zmena k lepšiemu.
Ja takto vyťažím počítač možno 1x z 1000 prípadov :)

Teploty sú u mňa väčšinou do 68°C, pri väčšom zaťažení, napr. export svadby (cca 800-1000 42Mpx foto do jpeg a DNG) idú cez leto k 75°C (s 800ot Mugen 5PCGH).
Taktovanie som vyskúšal len na chvíľu, pri 8x4.9 GHz to ešte išlo bez prekračovania kritických teplôt, no zatiaľ tak počítač neprevádzkujem.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fuck8r 21. 7. 2019 07:15

Jak byly ty ram 3x předražený (třeba 32GB za 12L+ předtím 4L a teď už se to taky vrátilo na 4L) tak museli mít strihaci noční můry z toho. PC za 30 + RAM za 50 :-D

Jinak na dlouhé rendery se doporučuje paměť s ECC kontrolou a ty zas fungujou s málo deskama - třeba s těma na dabl xeony - protože normál ram hodí za 24h aspoň 1 chybu a když člověk 40 hodin jede a v 80% mu to hodí chybu- prý to není moc příjemné.. :-)

Já mám ryzen 1700 taktlý z 3 na 3.8GHz a 1.428V a v ottc mi to ukazuje (origo 65W) 140W plná zátěž na 74-75° se to ustálí (pak to teda přepne ještě do 200w módu a teplota stoupá přes 80+ ale to už je nějaké umělé zahřívání testovací pač už předtím jelo 16 vláken na 100% load) ale real to nevystoupa nad 65 (hry a export) a nejvíc to používám k úpravě fotek po jedné kde potřebuji vůbec jen narazovy výkon pod sekundu vždy - mám thermalright 120ultra extreme a na něm noctua 140ku + mx-4 pastu a u úpravy fotky se větrák netočí jen když dám úpravu tak se na 5s lehce protoci a zas stojí. :-))
Fuck8r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FXE1 21. 7. 2019 07:40

Len to s tou RAM nepreháňajte :) Zvlášť keď máte napr. aj M2 disk.

https://www.cgdirector.com/ram-video-editing/

8GB of RAM: Only if you are editing smaller than 1080p projects and are ok with closing down other Programs that are using up lots of your RAM in the background.
16GB of RAM: Good for editing 1080p – 4K 8bit Projects, with minor usage of background Programs
32GB of RAM: Good for any type of editing with heavy use of background hogs, such as editing large images in Photoshop.
64GB or more: This is recommended if you are editing 8K footage in 10bit or more and rely heavily on having several RAM-hogging Programs open at once such as After Effects or Cinema 4D.
FXE1
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka