od pemar 14. 7. 2019 06:29
Já bych zvážil upgrade na Ryzen 9 a hlavně bych volil jinou grafiku, u desky bych si ověřil, jak má řešené chlazení, já jsem AMD nikdy neměl, ale pamatuji si, že desky s čipsetem B350 moc nepočítaly s vodním chlazením, které je spíše doménou high-endu a neměly nijak specificky chlazené napájecí obvody VRM. Chlazení je důležité, při plné vícevláknové zátěži procesoru dochází k zahřívání VRM na 130 °C (při přetaktování i více). Pak už zasáhnou bezpečnostní obvody a dokud teplota VRM neklesne, sníží takty CPU (na až 550 MHz) a klesá výkon.
Já jsem se mým chlazením jen málokdy dostal ke 100 stupňům, jen při desítkách minut na plný výkon (rendery, konverze filmu do jiného formátu, ... ). Jen na vzduchové chlazení bych asi nespoléhal, hlavně u dlouhodobějších zátěží.
Já jsem na přelomu roku uvažoval o iMacu Pro, ale když jsem si ho půjčil, tak jsem byl nepříjemně překvapený, o kolik je to pomalejší a ani monitor mi nepřipadal lepší než EIZO, takže jediný efekt bylo, že to jako sestava na stole vypadalo lépe. Tohle jsem třeba z MacBooku Air neznal, tam to proti Lenovo nebo HP funguje hodně dobře a ta Retina je tam také znát. Čekal jsem, že operační systém Applu zmírní nebo úplně vyeliminuje převahu desktopu ve výkonu, ale v praxi to tak nebylo. Jedinou výhodou by byla práce pod jedním ekosystemem na všech zařízeních.
Podle mne je dobře postavena sestava s Ryzenem v tuhle chvíli nejlepší řešení, navíc od 9/19 má být na trhu Ryzen s 16+16 vlákny za příplatek asi 9 tisíc proti aktuální verzi 12+12. V kombinaci s RTX 2060 nebo 2070 Super mělo mít na Photoshop i na hraní náročných her dostatek výkonu, jediné slabší místo je GPU render, řešení by věděl, ale ani u AMD by nebylo levné (například AMD Threadripper a 4 grafickě karty).