PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod djicee 13. 7. 2019 11:20

pemar: Intel nezaspal jen uz dlouhou dobu maji problemy s vyrobnim procesem atd... + kdyz prictes ze je desne deravej se stale trosicku divim ze si drzi cenu i kdyz jejich 9700K 9900K jsou stale paradni procaky.

Ja jsem Intelista ale ted jsem si objednal nove PC s Ryzenem tak nekdy pristi tyden me to doruci az naskladni zakladni desku a nove ramky optimalizovane pro ryzen

Me nove PC bude vypadat asi takto

Procak: AMD Ryzen™ 7 3700X
Chladic: Noctua NH-D15
Grafika: Asus Strix 1080TI (aukce na ebay)
ZK: Gigabyte X570 AORUS ULTRA
Ram: 64GB (4x 16GB) Corsair DDR4 Vengeance LPX Black, PC4-25600 (3200)
Disk: Corsair MP510, M.2 480GB ciste na WIN ze stareho PC pripojim nekolik HDD s daty
Zdroj Corsair RM 750X
Skrin: Fractal Design Define R5 White Window
Vypalovacka: ASUS DRW-24D5MT
djicee
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 14. 7. 2019 06:29

Já bych zvážil upgrade na Ryzen 9 a hlavně bych volil jinou grafiku, u desky bych si ověřil, jak má řešené chlazení, já jsem AMD nikdy neměl, ale pamatuji si, že desky s čipsetem B350 moc nepočítaly s vodním chlazením, které je spíše doménou high-endu a neměly nijak specificky chlazené napájecí obvody VRM. Chlazení je důležité, při plné vícevláknové zátěži procesoru dochází k zahřívání VRM na 130 °C (při přetaktování i více). Pak už zasáhnou bezpečnostní obvody a dokud teplota VRM neklesne, sníží takty CPU (na až 550 MHz) a klesá výkon.

Já jsem se mým chlazením jen málokdy dostal ke 100 stupňům, jen při desítkách minut na plný výkon (rendery, konverze filmu do jiného formátu, ... ). Jen na vzduchové chlazení bych asi nespoléhal, hlavně u dlouhodobějších zátěží.

Já jsem na přelomu roku uvažoval o iMacu Pro, ale když jsem si ho půjčil, tak jsem byl nepříjemně překvapený, o kolik je to pomalejší a ani monitor mi nepřipadal lepší než EIZO, takže jediný efekt bylo, že to jako sestava na stole vypadalo lépe. Tohle jsem třeba z MacBooku Air neznal, tam to proti Lenovo nebo HP funguje hodně dobře a ta Retina je tam také znát. Čekal jsem, že operační systém Applu zmírní nebo úplně vyeliminuje převahu desktopu ve výkonu, ale v praxi to tak nebylo. Jedinou výhodou by byla práce pod jedním ekosystemem na všech zařízeních.

Podle mne je dobře postavena sestava s Ryzenem v tuhle chvíli nejlepší řešení, navíc od 9/19 má být na trhu Ryzen s 16+16 vlákny za příplatek asi 9 tisíc proti aktuální verzi 12+12. V kombinaci s RTX 2060 nebo 2070 Super mělo mít na Photoshop i na hraní náročných her dostatek výkonu, jediné slabší místo je GPU render, řešení by věděl, ale ani u AMD by nebylo levné (například AMD Threadripper a 4 grafickě karty).
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fuck8r 14. 7. 2019 09:13

PC za 20L nebo PC za 60L+ průměrný fotič a fotošoper nepozná rozdíl - tam by to bylo znát spíš u nějakého video kódingu, redneringu apod a to hodně, ale u úpravy fotek těžko..

Jestli tu graficku koupil výhodně tak proč ne.. Já koupil tu 1070ku za 5,8L a jde mi každá hra na ultra :-)) ty grafičky za 30L nebo dvojgrafičky jsou pro profi hráče co chtěj
200fps nebo lidi co hrajou ve 4k na TV..
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod djicee 16. 7. 2019 22:56

pemar: sledoval jsem dost testu od nejruznejsich recenzentu. Pro photoshop je navic dulezity Single core kde ryzen 9 oproti 3700x nema takovy narust vykonu aby stal za priplatek. Takze vice vlaknove procesory nemaji smysl pro photoshop ci veci ktere delam. Pro me je dulezity Single core.
A nevim jak jsou na tom jine desky ale treba ma soucasna Asus Sabertooth Z97 Mark 2 i po pretaktovani cpu ze 4 GHz na 4,45GHz mam teploty slusne a to chladim vzduchem (Noctua) + vsechny me ventilatory jdou max na 1000 rpm pri cca 18-19dB hluku.
Pri max zatezi ma procesor 75-80 / VRM - 68 / VRM 2 - 54
I nova deska od gigabyte x570 vypada ze ma paradne delane chlazeni

Na photoshop bohate staci i GTX 1070 pak uz smysl jen Quadro ci Firepro pro 10bit panel. Ja chtel 1080ti ze bych si po xx letech zahral nejake hry :D
Grafika me stala na ceske asi 14 000 a na hry ktere hraju je mezi 2070 a 2080

PS: staronova 1080ti ze dost zahriva ale uz mam objednane nove termalni pasky Arctic a pastu Thermal Grizzly Hydronaut. A pak se ji kouknu na zoubek :D
djicee
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 18. 7. 2019 20:24

U her asi stačí i levnější grafika, na úpravy fotek mi stačí i záložní desktop s GTX 1060, na kterém manželka píše maily, “skoro” se ten obrovský rozdíl ve výkonu nepozná, ale:

- když občas renderuji fotky, rozdíl je velký
- nepoužívám Photoshop ani Lightroom, ale DxO, a tam je velký rozdíl při rovnání horizontu, chápu, že to člověk nedělá denně a že to někomu nemusí vadit, ono stejně nejdéle trvá načtení fotek z foťáku

Oba desktopy strčí hravě do kapsy i high-endový notebook Lenovo, který má syn i MacBook Air naší Miciny (teď si nejsem jistý, jestli Micina nemá dokonce MacBook Pro). Jinak MacBook strká do kapsy to Lenovo, přes papírově lepší parametry toho Lenova.

Desktop se mi hřeje při renderování filmů i fotek, většinou do 98 stupňů Celsia, jinak většinou zůstává někde okolo 60-70 stupňů, na můj vkus mi větrák u toho nového trochu víc hučí. Jinak ten cenový rozdíl mezi Intelem a AMD je nějakých 60 tisíc, to už je docela dost. Od Intelu mají přijít v září nové procesory, kdybych upgradoval, tak bych na ně počkal. Intel si zatím single core vede dobře.

Jinak čekám na nějaký výkonnější iPad Pro, u toho současného mi občas spadne Polarr při úpravě 46 Mpx fotek.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 19. 7. 2019 06:11

Ja som si do zostavy nedal ziadnu graficku kartu, mam iba nativnu Intelacku. Hry nehram, videa neupravujem, a LR aj PS idu ako blesk.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 19. 7. 2019 13:31

Co umí integrovaná grafická karta vím, o blesku mám trochu jinou představu, ale záleží na tom, s čím se to porovnává, pořád by to mohlo být rychlejší, než ty naše notebooky, desktopové grafiky bývají výkonnější a v notebook mívá problém s chlazením.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 19. 7. 2019 14:15

Pokud se bavíme o úpravě fotografií, pak logicky je řeč o akceleraci posunu bitmat a případně o počítání nějakého převodu či efektu. Na tyto věci je integrovaná karta naprosto OK. Nakonec největší dodavatel grafických řešení Adobe se řídí hlavně HW klientů a více než polovina platících klientů jede na MAC s integrovanou grafikou Intel.

djicee píše:Pro photoshop je navic dulezity Single core ... Na photoshop bohate staci i GTX 1070 pak uz smysl jen Quadro ci Firepro pro 10bit panel.

Hlavně RAM (optimálně 32 GB) a rychlé disky. Nevím, jak a co PS počítá, ale když na něco čekám, CPU jede max na 25 %... A ano, výkon na jádro pomůže.
Jinak grafika jako GTX 1070 má hlavně přínos při práci ve vysokých rozlišeních monitoru, 4K a více. A pokud budete vybírat dedikovanou grafiku vyloženě pro PS, pak je irelevantní výkon, ale čím více VRAM, tím lépe.
Naposledy upravil Emil Pastelka dne 19. 7. 2019 14:21, celkově upraveno 1
Emil Pastelka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fuck8r 19. 7. 2019 14:18

Viděl jsem test myslím acdsee (nebo affinity) kde byl čas úpravy pouze cpu 2,2s s gtx1070 to bylo 1,9s a s integrovanou gk 2,8s - ta to tedy ještě zpomalila..

Takže buďto pořádná graficka (ale není nutná) a nebo žádná a radši vše nechat na cpu.
Fuck8r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 19. 7. 2019 14:21

Test čeho? A pokud, pak srovnání prohlížeče obrázků či Affinity není moc relevantní ve výběru HW pro PS :)
Emil Pastelka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 19. 7. 2019 14:29

Já všechno nechávám na cpu z důvodu, že LR6 mi se zapnutou akcelerací na grafice padá, respektive padal, když jsem ji před dvěma lety zkoušel používat. Na papíře má moje grafika v mojí verzi LR6 podporu, ale v reálu to buď nefunguje, nebo mám v systému něco blbě. Tak to neřeším. S rychlostí úprav stejně žádné problémy nemám.

Jsou na tom novější verze LR lépe, nebo to je pořád stejná písnička, že s některými modely GK to jde a s jinými nic?
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fuck8r 19. 7. 2019 14:31

Acdsee photo studio ultimate 2019 editor rawu s vrstvami a Affinity photo editor. Čili moderní SW co umí využívat moderní vicejadra a nezasekli se v dualcore pravěku.. A ten test jsem koukal před dvěma měsíci takže už fakt nevím, ale bylo to ve smyslu vyplatí se zapnout podporu grafiky pro úpravu fotek..

Já sám jsem to netestoval ani nevím jak - dám úpravu udělá to blik a upraveno tak nevím jak to měřit :D

Ale koukal jsem na využití vláken. Affinity všech 16 vláken na 100péček při úpravách..
Fuck8r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 19. 7. 2019 15:20

Paralelizace výpočtu má své omezení. Ne vše lze úspěšně rozložit na více nezávislých vláken. Pokud zpracovávám dávku souborů, mohu těžit z více jader, protože co soubor, to jeden výpočet, jedno vlákno. Ovšem při práci v jednom souboru už to tak snadné není. Spousta úprav bitmapové grafiky vychází z výpočtu sousedních bodů a pokud si obrázek rozdělím na sektory, pak stejně musím čekat na sousední výpočet, abych mohl pokračovat, protože nevím, jak filtr bude ovlivňovat sousední body ze sektoru, který ještě není spočítaný.
Takových příkladů je více a podle typu úpravy je více či méně možné danou věc rozdělit. Třeba detekce kontrastních hran je možná bez ohledu na sousední body, tedy těží z více vláken. Zostření už na souseda čekat musí.
Emil Pastelka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 19. 7. 2019 15:38

Dolgor píše:
Jsou na tom novější verze LR lépe, nebo to je pořád stejná písnička, že s některými modely GK to jde a s jinými nic?

Ked som na novej PC zostave pustil pred 2. mesiacmi LR CC , tak import fotiek bol taky pomaly, az som sa zhrozil. Vypol som akceleraciu GK a zrazu vsetko OK. Takze nemaju to este vobec poriesene.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Fuck8r 19. 7. 2019 17:25

Tvůrci Affinity psali že podporu grafiček přidávají jen ti kdo umí blbě programovat :-D

A něco ve smyslu že tam je pak největší brzdou odeslání dat od grafičky zpět..
Fuck8r
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka