PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 1. 2025 14:29

Aktuálně mám jako pracovní i soukromý Macbook Pro model 2021 a popravdě mne nelimituje vůbec a konce letošního roku se dožije celkem jistě, to jsou 4 roky a pokud se něco nerozsype (myslím z NB věcí jako baterka a tak), tak to nejspíš natáhnu na 5 let. Pak už počítám s výměnou.

Kolem AI (či lépe obecně akcelerace, AI je trochu buzzword) je to strašně složité hodnotit - jedna věc je limit počítače, druhá to, co zpacká nebo naopak udělá nadprůměrně dobře tvůrce sw, ale pak taky pojmy. Mně přijde, že u LR je to od Adobe zpackané ve více ohledech, oni jsou tím známí dlouhodobě. Zmíněný MBP třeba v DXO nelimituje naprosto vůbec, v LR bych si trochu více představit uměl, ale podle rozborů to taky to SoM využívá tak napůl a pokud to Adobe opraví, tak to hodně skočí nahoru bez změny hw.
Tohle se samozřejmě týká i PC, sw se liší zásadně.
Jo a navíc mi přijde dost nesmyslné říct, že jsi "upgradoval na AI". Počítám, že máš celkově lepší akceleraci a rychleji ti běhají různé věci s AI v názvu, ale vsadím se, že podporu Copilot plus (což by se za AI na WIN dejme tomu dalo označit doopravdy) nemáš ani náhodou... Což ti jistě nemusí vadit, u fotek to (zatím?) nevyužiješ, ale jaksi když píšeš o upgrade kvůli AI, tak bez kompletního upgradu ho taky nedáš.
Mimochodem současné Macy s M4 Apple Intelligence v plném rozsahu (to lze brát jako ekvivalent nároků Copilot plus) umí všechny včetně nejlevnějších, takže připravenost je celkem slibná.
Naposledy upravil tomashr dne 27. 1. 2025 14:32, celkově upraveno 1
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 1. 2025 14:30

Viděno čistě prakticky, 5 let starý MacBook Air M1 je na fotky použitelný i dnes u Lenovo Thinkpadu je ta hranice pro mne někde kolem 3 let s tím, že u obou maličko přivírám oči, není to ekvivalent desktopu.

Mac Studio Ultra jako desktop ve verzi M1 přišel někdy v roce 2022 a po dvou letech provozu je plně použitelný. 16ti jádrový Ryzen a RTX 3080 ze zhruba stejné doby má problém s neuronovými sítěmi, jinak čistě výkonem CPU a GPU stačí i dnes.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 1. 2025 14:40

Ten první MB Air M1 je z roku 2020, měl jsem ho téměř okamžitě (zajímalo mne to) a dodnes ho má naprosto v pohodě dcera, tam to bude 5 let už letos. Na fotky opravdu v pohodě, nicméně tento NB jsem určitou kombinací operací v LRc a PS utlouct dokázal (na o cca rok novějším MBP s M1PRO jsou stejné věci v pohodě). Nicméně na cestách by mne nijak výrazně nedeptal ani dnes.

Co bych od Applu nekupoval (ať jen nechválíme) jsou současné iMacy (integrované v monitoru), ty upřímně dost pomrvili a staré iMacy byly mnohem zajímavější. Momentálně jsou nejzajímavější notebooky a Mini M4. Studio bych v tuto chvíli skoro počkal na M4, jinak ale také dobré.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 1. 2025 15:19

Já jsem dceři koupil nedávno MacBook Air M3 a je fakt v pohodě, ona na něm programuje i umělou inteligenci a desktop (zatím nepotřebuje), zatím jsem se nedostal k testu na DxO a Topaz, ale očekávám hodně dobré výsledky.

Tomu iMacu bych se také vyhnul obloukem, i když designově dobře vypadá. Ale pořád to není jako struhadlo na sýr, to stálo jako rodinné auto a výkon to mělo jako dnešní Studio Ultra.

A jak píšeš, Mini M4 mi přijde jako skvělá koupě za předpokladu, že k tomu máš i dostatečně kvalitní monitor, ne že to přivezeš někam na chatu nebo do hotelu a připojíš k tomu, co tam zrovna je.

Studio M2 má pořád výkonu hodně, ale počkat na M4 by se asi vyplatilo.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 27. 1. 2025 16:12

Já mám M1 Pro asi 2020 a určitě necítím potřebu ho měnit.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 1. 2025 16:24

Pro pořádek - M1 PRO je minimálně 2021 (to mám taky). V roce 2020 přišly první Apple Silicone a to byl "jen" M1 bez pro. Třeba ten M1 Air, o kterém jsem tu psal, že jsem měl hned tehdy a nyní ho má dcera. A vlastně druhý stejný má druhá dcera, ta ho nezdědila po mně, té jsem ho koupil jako studijní pomůcku v době covidu (čímž neříkám, že bych ho jinak nekoupil, ale ten covid tehdy hrál roli...).
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 27. 1. 2025 16:37

Tak 2021 :-) Byl jsem líný se jít kouknout

Pro mě je důležité, že je to rychlé, dobře zpracované, zatím jsem ho musel vypnout/restartovat tak desetkrát a ventilátor jsem ještě neslyšel … :-)

Ten počet restartů jsem si samozřejmě vymyslel, ale je to řádově méně, než vyndejsy :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Flor.cz 27. 1. 2025 17:19

Davidof píše:Určitě se nedá říct, že by každý den padaly, ale díky těm vynuceným aktualizacím se občas stane, že se něco rozhasí a pár lidí místo práce stojí a snaží se vrátit k nějakému bodu obnovení.

Ty aktualizace ovšem už vynucené nejsou, ve W10 jsou nabízené v okamžiku, kdy chce uživatel vypnout počítač (vypnout nebo vypnout a aktualizovat). Ve W11 Pro se dají aktualizace i dočasně pozastavit, dají se nastavit preferované časy aktualizací, apod.

tomashr píše:Sorry Flore, ale pro mne jsi učebnicový Apple hater. Ani nemusíš psát, že ne, to je jasné že to popřeš, ale nevyvrátíš mi to :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Kdybych byl Apple hater, tak u Story Show Gallery nebudu řešit všechny ty problémy se Safari (např. absence fullscreen modu, různé odchylky od standardů).

Co mi je proti srsti jsou Applí praktiky, co nejvíc uzamknout uživatele ve svém ekosystému a oholit. Stejně tak jako nedostatky v Safari jsou zase jen způsob, jak nahnat vývojáře a jejich aplikace do Appstore, kde má Apple ze všeho provizi.

Tobě tahle Applí ohrádka evidentně vyhovuje, co Apple omezuje/nenabízí, to prostě nepotřebuješ :D
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 1. 2025 17:35

Co si budeme povídat, už to zdaleka není to, co bylo za Jobse, v mnoha věcech Apple přestal být tak nekompromisní a kdo chce, tak si hackne / přizpůsobí Apple také.

Apple si nadále ale udržuje uzavřený ekosystém, i když méně striktně než za éry Steva Jobse. Postupně otevřel více možností pro vývojáře třetích stran a umožnil větší přizpůsobení prostředí, například prostřednictvím widgetů a různých stylů. Základní principy jednoduchosti a intuitivnosti však zůstávají. Design pod vedením Tima Cooka se stal méně minimalistický a více přizpůsobitelný, což uživatelům umožňuje větší flexibilitu při zachování vysoké uživatelské přívětivosti. Přesto Apple stále upřednostňuje vlastní služby a aplikace, ale už není tak dogmatický.

Od dob Jobse se Apple více orientuje na služby, jako jsou Apple TV+ a iCloud, a méně na radikální inovace. Namísto toho klade důraz na iterativní zlepšování a silnější propojení mezi zařízeními prostřednictvím funkcí jako Continuity a Handoff.

Mně asi nejvic vyhovuje, že když nechci, nemusím nic řešit.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 27. 1. 2025 17:38

No dobře, můžeš je o pár dní odložit, ale trvale odmítnout je IMHO nemůžeš.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 1. 2025 17:41

Neříkám, že se to nemůže stát u Linuxu nebo u Applu, ale jednou se mi aktualizace na W10 kousla tak, že jsem musel přeinstalovat systém.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 27. 1. 2025 18:18

“ … co omezuje/nenabízí, to nepotřebuješ …”

A není tohle právě ten přístup, který jsi flore adoptoval ve své fotografické praxi ? :-) Velmi zdařile, podotýkám.

Ale v podstatě máš pravdu, záměrně vnímám Apple systém jako něco, co respektuju a snažím se to dělat tak, jak to vymysleli. Oplátkou mám, jak psal pemar, svatý klid a nic neřeším, jen zábavu a koníčky.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 27. 1. 2025 20:29

Svatý klid a nic neřeším mám taky ...když odjedu na týden na venkov s nestabilním internetem, notebookem vhodným spíš pro konzumaci než tvorbu, který proto ani nezapínám, telefonem bez jediné apky na sociální sítě. Ráno si uvařím kávu a otevřu knížku, zvládnu jich za týden 5 i s dvěma výpravami pěšky do lesa nebo na kole na hřeben. Nemít možnost pracovat kdykoli, kdekoli a na všech zařízeních je vlastně docela osvobozující. :-)

Na jedné straně mám uživatelskou přívětivost a na druhé antipatie k monopolnímu chování. Pro mě je osvěžující, že tu Apple obhajují zkušení lidé, protože Applefans, které znám já, jsou o 10-20 let mladší, mají plná ústa slov o nadřazenosti platformy, ale pak se zjistí, že nikdy nic jiného neměli a nebo lowend za zlomek ceny. To mi přijde velmi smutné. Flora beru vážně, protože uzavřenost Apple platformy a jejich nepřátelská politika k externím účastníkům je známá věc s velmi nepříjemnými důsledky, když Apple získá dominanci - viz USA, kde je dnes obtížné plně fungovat s Android telefony a proto si většina lidí nakonec ten Iphon taky koupí a k němu Mac. Popravdě toto je jeden z hlavních důvodů, proč se mi do Applu nechce. Náklady navíc nad moje kompromisní bastlení bych určitě zvládl, kdybych chtěl, ale z důvodu jedna jsem zase na začátku.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 27. 1. 2025 20:38

Davidof píše:No dobře, můžeš je o pár dní odložit, ale trvale odmítnout je IMHO nemůžeš.

Jo, to myslím nejde. Součástí těch aktualizací jsou i bezpečností záplaty, to nechceš je nemít.

Davidof píše:“ … co omezuje/nenabízí, to nepotřebuješ …”

A není tohle právě ten přístup, který jsi flore adoptoval ve své fotografické praxi ? :-) Velmi zdařile, podotýkám.

Jo, do značné míry jo :). Je tu ale rozdíl, ve své foto praxi mám s tímto přístupem lehčí a levnější výbavu. U Applu si naopak za různá omezení připlatím. A nemám pocit, že by mě Windows nějak stresovali, že bych neměl klid. To bych je fakt nepoužíval, kdybych se měl bát, co způsobí nová aktualizace.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 27. 1. 2025 21:16

Jj, prostě sis našel systém, který ti vyhovuje.

To znám :-)
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka